Boxee – Ingyenes médialejátszó iPhone támogatással

KeleMan 2011.04.06. 07:10 Apple, Egyéb, iPhone, Kiegészítők, Programok 5 hozzászólás 1 310

TV vagy internet? Két különböző dolog, mégis lassan összekapcsolódik a kettő. Az igazi interaktív televíziózás még gyerekcipőben jár, főleg Magyarországon. Persze van mindenféle IPTV, de nagyon sok a megkötés és szabadság terén is igencsak korlátozva vagyunk. Persze a nagyobb szolgáltatók próbálkoznak a két felület összekapcsolásával, de ez eddig nem igazán járt sikerrel. A Microsoft féle Windows Media Center sem jelentett számomra igazán átütő sikert mikor megpróbáltam használni. Az Apple TV pedig bár kapható Magyaroszágon, hivatalosan nem támogatott így nem igazán van alternatíva arra, hogy a számítógépet összekötve a televíziókészülékkel igazi otthoni médiacentert alakítsunk ki az internet segítségével. Persze lehet vásárolni különböző médialejátszókat, NAS eszközöket, de én nem kívánok 40-50eFt-ot ilyen berendezésekre kiadni.

Szerencsére azonban van megoldás. A napokban belefutottam a Boxee nevű csodába. Nem igazán láttam benne fantáziát, de gondoltam mégis kipróbálom, adok neki egy esélyt. Nos, megérte. Eddig jó volt a Samsung beépített médialejátszója, USB-n keresztül rákötöttem egy külső HDD-t vagy akár a számítógépet és mehetett a filmnézés, de ezt is általában csak arra használtam. A Boxee alkalmazás azonban lényegesen más. Létezik Windows és Mac alapú gépekre is, sőt ingyenesen le is tölthetjük azt. Az alkalmazás több nyelvet is támogat, akár magyar nyelven is használhatjuk, bár ez utóbbi még igencsak fapados, de a célnak megfelel. A felhasználói felület azonban maga a vizuális orgazmus. PC-n, vagy Mac gépen használva egy olyan felületet kapunk a program indításával, amely kitölti a teljes képet és tiltja az összes felbukkanó ablakot (filmnézés közben nyilván nem jó, ha érkezik egy levél, vagy MSN üzenet).

Az alkalmazás betallózza a gépen található összes zenét és filmet is, de különböző alkalmazások segítségével (YouTube, Netflix, Flickr, stb) tovább is bővíthető. E mellett a FaceBook és Twitter csatornák videóit is látja, így akár azokat is megtekinthetjük. A YouTube alkalmazásba belépve pedig azonnal rendelkezésre állnak a kedvenceink is. Mindezt egy ingyenes regisztrációért megkapjuk. Ha van lehetőségünk a számítógépet összekötni a tévével, akkor akár arra is kitolhatjuk a képet, így a kanapén kényelmesen hátradőlve tudjuk hallgatni a zenéink, vagy megtekinteni a sorozatokat. Érdekesség még, hogy mind a zenéinkhez, mind pedig a filmekhez automatikusan letölti a borítókat, albumképeket és leírásokat. Sőt, ha otthonunkban rendelkezünk Wifi hálózattal, akkor még egy ingyenes iPhone alkalmazást is ajánlott letölteni, mellyel irányíthatjuk a programot. Az alkalmazás távirányítóként funkcionál, nincs szükség semmilyen beállításra, csak elindítjuk azt, az érzékeli a wifi-t, automatikusan csatlakozik a géphez és pár apró mozdulattal már irányíthatunk is mindent. A keresés a legjobb, hiszen akinek több ezer zenéje van, és nem kíván lapozni, az a programon belül csak rááll a keresésre és ilyenkor magán az iPhone alkalmazáson belül feljön a billentyűzet, ahol a szöveget beírva már keresi is a kívánt számot, vagy előadót.

Természetesen a Boxee is árul külső médialejátszót, amit akár Magyarországon is megrendelhetünk, így aki kedvet kap az ingyenes program kipróbálása után megvásárolhatja azt, de annyival nem tud többet, hogy megérje a vásárlása, elnézve a 60-65eFt-os ára. Mindenesetre ha van PC vagy Mac, nagyképernyős tv, iPhone és wifi az otthonodban, akkor semmi sem állhatja útját, hogy egy igazán jó otthoni médiacentert varázsolj a nappaliba, mindezt ingyen. A Boxee hivatalos oldaláról letölthető az alkalmazás, míg az Apple App Store áruházból pedig az ingyenes távirányító program.

Hivatalos oldal: Boxee.tv


Letöltöm – Ingyenes

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

5 hozzászólás

 1. Blindfish - 2011.04.06. 15:12

  Hello! Az a kérdésem lenne hogy ez a program nálam nemtudom miért de nem megy… Mit csináljak hogy elinduljon?? A választ előre is köszönöm.

  • KeleMan - 2011.04.06. 20:12

   Melyik programra gondolsz, hogy nem működik? Amit a PC-re vagy Mac-re töltesz le, vagy arra, amit iPhone-ra?

 2. Blindfish - 2011.04.07. 20:04

  Na már sikerült letöltenem és sikerült regisztrálnom… de hogyan lesz film a telefonomon? Vagy nem is tudok rátenni?? :O vagy msot mi ez? :D

  • KeleMan - 2011.04.07. 23:04

   Blindfish: Nem a telefonodon lesznek a filmek, hanem a számítógépeden maradnak és azt kijátszod a tévédre vagy a monitorodra. Az iPhone-al meg tudod irányítani. Ennyi a történet. Meg persze annyi, hogy egy baromi jó médialejátszóról van szó.

 3. DonUzsiDoboz - 2011.04.08. 19:12

  Sziasztok!

  Totál szimpi a progi, de….

  Sajnos a DTS-t nem küldi ki nekem az SPDIF-en keresztül az erősítőmre.

  A DD5.1 tuti, de a DTS nem…

  Remélem javítják és akkor shimán átváltok rá jól.

Szólj hozzá Te is!