Érkeznek a Full HD-s programok iPad készülékekhez

KeleMan 2011.03.27. 13:28 Apple, Egyéb, iPad, Játékok, Videók 0 db 227

A Firemint Games a napokban bejelentette, hogy a Real Racing 2 HD kiadásának következő frissítésében már valós Full HD felbontást tesznek elérhetővé a felhasználók számára. Az iPad 2 eljövetelével az Apple bemutatott egy olyan csatlakozót és átalakítót, mellyel az iPad készüléket HDMI kimenet segítségével ráköthetjük a HD televízió készülékünkre. Mindez persze a gyakorlatban azt eredményezte, hogy az 1920×1080 pixeles felbontásra ráhelyezett iPad képe, ami 1024×768 pixelsűrűségű, a televízió készüléken mind felül és alul egy-egy fekete csíkot, mind jobb és bal oldalon pedig egy jó nagy fekete sávot jelenített meg. Nem egy szép látvány valljuk be.

A Real Racing 2 HD kiadásának frissítésekor azonban már a teljes televíziós képernyőt ki fogja tölteni az alkalmazás. Persze ahhoz, hogy élvezhető minőségű legyen a kép és ne kelljen 1 méterről nézni, mondjuk egy 40″-os televíziót nem árt egy legalább 4 méteres HDMI kábel. A készítők állítása szerint 30fps-el fog működni a játék, tehát szaggatásnak nem lesz nyoma. Jól prezentálja mindezt a cikk végén található videó is. Más kérdés, hogy ezen technológiának akkor lenne igazán értelme, ha majd vezeték nélkül működne mindez. Simán eltudnám képzelni, ahogy az iPad táblát összepárosítom a tévémmel és pl. egy Angry Birdsnél a tábla képe átalakul egy nagy trackpaddé, ahol a kezemmel irányíthatom a madarak repülési szögét és gyorsaságát, de magára a táblára nem is kell figyelnem, hiszen mindazt látom a televízió képernyőjén.

Az A5-ös processzorban használt PowerVR SGX543MP2 grafikus chip pedig minderre alkalmas és lehetővé teszi a fentieket. A kérdés, hogy mikor kezdik mindezt tömegesen kihasználni a fejlesztők és adják a felhasználók kezébe, mert ha mindez például 1 éven belül megtörténik, akkor még a Sony PS3 készüléke, vagy akár a Microsoft XBox eszköze is fenyegetve lesz.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!