(M)Ilyen lesz az iPhone 5? – Pletykák és találgatások

KeleMan 2011.03.27. 12:50 Apple, Egyéb, iPhone, Pletykák, Teszt 14 hozzászólás 1 142

A francia illetőségű Nowhereelse.fr készített egy képet és egy összefoglalót az iPhone 5 mobilkészülékkel kapcsolatban, mely bemutatja az összes eddig felmerült pletykát és találgatást, valamint megjósolja azok debütálását is az új készülékben. Nagyon sok találgatás látott már napvilágot, legutóbb állítólag az iPhone 5 prototípusának a modelljét is látták már. Íme a komplett leírás, mit is várunk, várhatunk az új iPhone-tól.

(A teljes képért kattints ide.)

– Jobb kamera (Esélye: 50%)
Elképzelhető, hogy az 5MPx-es kamerát egy 8MPx-es váltja.

– Nem lesz Home gomb (Esélye: 20%)
Az Apple egyes pletykák szerint teljesen el kívánja hagyni a Home gombot (állítólag anno a készüléket is fizikai gombok nélkül álmodták meg).

– Nagyobb kijelző (Esélye: 80%)
Az Android telefonokkal történő versenyzés miatt lehetséges, hogy az új változat 4 vagy akár 5 inches kijelzőt kaphat.

– Jobb felbontás (Esélye: 40%)
Bár a Retina kijelző (640×960) elképesztően jól néz ki, mégis lehet, hogy a felbontást 1024×768-ra tornásszák fel, hasonlóan mint az iPad készüléknél, hiszen az új A5 processzor és a 9x gyorsabb grafikus chip ezt lehetővé tenné, mindemellett megmaradna a 4:3-as képarány is.

– Hasonló dizájn (Esélye: 60%)
Az iPhone 4 formatervezése egészen egyedülálló, de az Antennagate botrány miatt mégis sokan úgy gondolják, hogy áttervezik azt. Főleg a hátsó üvegfelületnél várható, hogy fémre cserélik.

– Teljesen új dizájn és formavilág (Esélye: 40%)
Azok akik átdolgozott iPhone telefont várnak leginkább az iPod Touch féle dizájnt szeretnék látni az új modellben.

– Fehér szín (Esélye: 100%)
Szinte biztos, hogy az iPhone 5-ből már elérhető lesz a fehér modell is. :D

– Fizikai billentyűzet (Esélye: 0%)
Több éve már, hogy folyamatosan pletykálnak egy High-end készülékről, mely főleg azok számára lenne hasznos, akik sokat gépelnek és szeretik érezni egy-egy gomb lenyomását. A fizikai billentyűzet viszont szinte biztos, hogy álom marad, hiszen ezzel az Apple saját elképzeléseit hazudtolná meg.

– 64GB-os változat (Esélye: 50%)
A 720p-s videofelvételek, valamint a programok méretének nagysága miatt valószínű, hogy érkezhet a 64GB-os háttértárral szerelt modell is.

– Full HD videofelvételi lehetőség (Esélye: 30%)
A nagyobb kapacitásnak és a lehetséges 8MPx-es kamerának az egyik oka lehet, hogy akár 1080p-s, azaz Full HD videókat is tudunk majd rögzíteni az új készülékkel.

– Alacsonyabb árú modellek (Esélye: 30%)
Sokat pletykáltak arról is, hogy az Apple egy olyan modellt is készít, mellyel az alsó kategóriás telefonok között is megvetheti a lábát. Nos a franciák szerint ez nem valószínű.

– Nem lesz háttértár (Esélye: 50%)
Várható, hogy az iPhone 5-ben már egyáltalán nem lesz fizikai háttértár, mindent a “felhő”-ből vesz le, zenét, videót, de akár ha mi készítünk videót akkor már azt is oda tölti fel. Ez lehet az egyik alapeleme az alacsonyabb árú modelleknek. Sajnos itt a határt a mobilhálózatok lefedettsége szabhatja meg és a sebesség is erősen korlátozhatja mindezt.

– 3D kijelző (Esélye: 10%)
Erre is láttunk már videót, ahogy forgatod az iPhone-t és más szögből nézed, az ikonok alatt a háttérkép el-elcsúszik, azt a látszatot keltve, hogy 3D-ben látjuk azt. Persze ez csak egy program, de az igazi 3D kijelző nem valószínű, hogy debütálni fog az iPhone 5 esetében.

– Jobb akkumulátor (Esélye: 20%)
Már most is a fizikai határokat feszegeti a beépített akkumulátor, és amíg ezen a téren technológiailag nem történik áttörés, addig nem valószínű, hogy a mobilunk 1-2 napnál tovább bírná szuflával.

– CDMA modell (Esélye: 100%)
Már az iPhone 4-ből is készült az amerikai Verizon ügyfelei számára Sim kártya nélküli modell, 100 százalék, hogy ezt az iPhone 5 esetében is megkapják.

– R-UIM mikrokártyákkal való kompatibilitás (Esélye: 20%)
A másik lehetőség, hogy a CDMA változatokba is R-UIM mikrokártya foglalatokat építenek, így azok kompatibilisek lesznek.

– 2 Sim kártya foglalat (Esélye: 0%)
Na erre ne is számítsunk, a szolgáltatók így tuti nem forgalmaznák.

– NFC technológia (Esélye: 80%)
Az NFC chipnek hála vezeték nélkül tudunk fizetni arra alkalmas termináloknál, vagy akár a saját Mac-es gépünkön lévő adatokat is elérhetnénk.

– Apple A5 processzor (Esélye: 100%)
Az iPad 2-ben debütált új kétmagos processzort biztosan megkapja az új iPhone 5.

– Több memória (Esélye: 60%)
Az iPhone 4 esetében 512MB beépített memória van, elképzelhető, hogy ez 1GB-ra fog bővülni.

– HDMI kimenet (Esélye: 60%)
Csakúgy mint az iPad 2 esetében a töltő csatlakozóval kombinált átalakítónak hála várható, hogy Full HD képet tudunk kiküldeni az azt támogató televíziók képernyőjére. Az azonban nem valószínű, hogy egy HDMI bemenet legyen a készüléken.

– 4G (LTE) hálózatok kezelése (Esélye: 50%)
50-50% az esély arra, hogy az iPhone 5-ben már olyan chip teljesítsen szolgálatot, amely alkalmas a 4G mobilhálózatok kezelésére. Mivel még az USA-ban is csak most indul meg a hálózatok kiépítése és itthon is legalább 2 év kell még a megfelelő infrastruktúra kiépítéséhez én úgy gondolom, hogy erre majd csak az iPhone 6-ban lehet számítani, de ha valóban csak szeptemberben jön az új iPhone 5, akkor már lehetséges, hogy mégis beleépítik ezen lehetőséget az új modellbe is.

– Továbbfejlesztett beszéd alapú irányítás (Esélye: 60%)
A Voice Controll most is adott, valószínű, hogy ezt is fejleszti az Apple.

– iTunes felhő (Esélye: 60%)
Egy Apple ID-vel férhetünk hozzá a felhőben (Cloud Base) tárolt adatainkhoz (videók, képek, zenék), melyet az Apple már várhatóan ingyenesen biztosít a MobileMe keretein belül.

– iOS 5 bevezetése (Esélye: 90%)
Az új iOS 5 szoftver szinte biztos, hogy az új készülékkel együtt jelenik meg, bár sajnos még semmit nem tudni róla.

– Júniusi-júliusi megjelenés (Esélye: 20%)
Az iPad 2 sikere valamint a Japánban történt tragédia okán a gyártási nehézségekből fakadóan nem valószínű, hogy nyáron megérkezne az új iPhone 5.

– Szeptemberi megjelenés (Esélye: 80%)
Lásd egyel fentebb, várható, hogy csak szeptemberben jelenik meg az új készülék.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

14 hozzászólás

 1. Csaba - 2011.03.27. 15:17

  Nem hinném, hogy nagyobb kjelzőt tennének bele, sokaknak már ez is nagy (méretre gondolok, nem felbontásra). Aki hordozható, nagyobb készüléket szeretne, annak ott az iPad (Wi-Fi+3G). Azt is kétlem, hogy kimaradna belőle a háttértár, jelenleg még nem tartunk ott, hogy mindig mindent fel tudjunk lőni a felhőbe.

  Úúú ezek a találgatások… nagyon nem szeretem őket. :)

 2. Informator - 2011.03.27. 16:06

  3G amcsiban meg a mienknél is szarabb, valamint free wifi ott is csak hebe hoba van, igy tenyleg tok realis a pamacsos felho elgondolas…

  • KeleMan - 2011.03.27. 16:22

   Informator: Egy idő után biztos, hogy nyitni fognak, nem hiába húzták fel az Észak Karolinai központjukat. Áprilisban jön az átdolgozott Mobile Me, szeptemberben pedig várhatóan a "cloud base" is talán. Itt nem arról van szó, hogy jön-e, hiszen az biztos, sokkal inkább arról, hogy hogyan fogják megvalósítani és mikorra.

 3. amb - 2011.03.27. 21:20

  Az olcsóbb és nagyobb tárhelyekről:

  mi van, ha a 16 gigás modell lesz olcsóbb kategóriában?

 4. Doggett - 2011.03.27. 23:45

  Ha jól értem, akkor a felhő alapú szolgáltatás miatt neten keresztül érnénk el az Apple szerverein tárolt adatainkat. Viszont az nem tiszta, hogy ez azt jelenti-e, hogy 3G-n keresztül érnénk el az fájlainkat, így az beleszamitana a havi adatforgalomba, szóval egy zenénk meghallgatása 4-5 MB adatforgalmat generálna-e, vagy sem.

  Mert ha igen, akkor elég szép kis számlákat kaphatunk majd a szolgáltatónktól a sok 3G miatt. Vagy az Apple kiépítene egy wifi-szerű hálózatot a szervereik és a telefonok között, így ingyenes lenne a tartalmaink elérése?

  • KeleMan - 2011.03.28. 00:47

   Doggett: Ez egy nagyon jó kérdés, a válaszok azonban egyelőre nem tisztázottak. Látván az Apple üzletpolitikáját, miszerint FaceTime-on is a WiFi-t erőltetik félő, hogy inkább ezen megoldás lesz a befutó. Én sokkal inkább arra gondolok, hogy a telefonodra a felhőből leszinkronizálod az adatokat (zenék, alkalmazások) wifin keresztül, vagy a Mac géped vagy PC-d segítségével, melyek rajta lesznek a készüléken, tehát pl. mikor a zenét hallgatod az fizikailag is rajta lesz az iPhone-on, így mikor azt hallgatod azt nem streameli a felhő. Azonban ha 3G-n szinkronizálsz úgy bizony a szolgáltatók felé szinte biztos, hogy fizetned kell. De hidd el az elkövetkező 1-2 évben olyannyira esni fog az adatforgalom díja, hogy azt még a szolgáltatók sem fogják elhinni… Szerintem legalábbis. :)

 5. Cyrmos - 2011.03.31. 13:29

  KeleMan szerintem te tudsz valamit erről az áresésről ;)

  • KeleMan - 2011.03.31. 15:08

   Cyrmos: Milyen áresésre gondolsz?

 6. Cyrmos - 2011.04.02. 11:59

  Erre az utolsó mondatodra :D

  KeleMan

  "De hidd el az elkövetkező 1-2 évben olyannyira esni fog az adatforgalom díja, hogy azt még a szolgáltatók sem fogják elhinni…"

 7. Cyrmos - 2011.04.02. 21:37

  Hát ha minden az is lesz akkor olyan szintű hálózat fejlesztésre lesz szükség hogy csak na. Meg aztán ip6 is szóba kerül ha tényleg elfogynak az ip címek. Mondjuk én teljesen meg vagyok elégedve az ikon 200-ammal :) csak egy picit több perc lehetne benne mondjuk az sms rovására :D

 8. ptomcat76 - 2011.04.23. 17:58

  Érdeklődéssel olvastam a cikket főleg mert 1 hete vettem meg az iPhone 4-et. Ennél jobb telefonom nem volt, ezért kiváncsi voltam mit lehet ezen javitani. Ami igazán érdekelt volna az a jobb aksi, de ez alom marad ahogy olvasom.

Szólj hozzá Te is!