Letölthető az Éva Magazin különszáma iPad készülékekre

KeleMan 2011.03.27. 19:59 Apple, Egyéb, iPad, Programok 2 hozzászólás 375

Mindig öröm akár iPhone, akár iPad készülékre letölteni magyarok által fejlesztett alkalmazást. Jól látható, hogy az elmúlt időszakban kis hazánkban is egyre több fejlesztő és kiadó veszi észre, hogy hatalmas potenciál van benne.


Bemutató, hogyan is használd – Az alkotók ügyeltek a részletekre.

Legutóbb az SM.Magazint mutattuk be, most pedig az ÉVA alkalmazáson a sor. Először nem is tudtam miről lehet szó, csak láttam, hogy közel 2MB mindösszesen a program az AppStore-ban. Gondoltam gyorsan meglesem. Az első megdöbbenésem akkor ért, amikor elindítva a programot szembesültem, hogy egy újabb magazinnal lesz dolgom. A keretprogram ugyanis az Adobe által kifejlesztett InDesign CS5-höz pakolt Digital Publishing rendszerére épül. Ilyet használ az SM.Magazin, de akár a The New Yorker vagy a Wired is.

Azért is csodálkoztam, mert magát a magazint ugye az alkalmazáson belül lehet letölteni, de annak mérete majdnem 500MB volt. Kérdem én vajon, hogy lehet majdnem fél gigabájtnyi adatot egy magazinba zsúfolni? Először gondolkodóba estem, de az otthoni wifin szerencsére pár perc alatt letöltődött és települt is.

Elindítottam és akkor jött a döbbenet… Pár perc után azt mondtam magamban, hogy ha 2GB lenne, és ilyen minőséget kapnék, én akkor is letölteném, de erről később.


Tartalomjegyzékből két félét is kapunk – Egy függőlegeset…


…és egy vízszinteset is (mindkettőt a keretprogram biztosítja).

A magazin főleg hölgyeknek szól, de férfiszemmel is remek szórakozást nyújtott az olvasgatása. Remek munkát végeztek a dizájnerek és az iPad készülék minden egyes lehetőségét kiaknázták. Ezen digitális magazin, mely egyébként egy különszám, az újságárusoknál is elérhető nyomtatva. Az újság életében viszont ez az első alkalom, hogy digitális formában is közzéteszik.

A keretprogramon belüli használatot magyarázza el az első oldal, majd a szerkesztő bevezetőjét olvashatjuk, utána pedig a cikkeket, melyhez az alkalmazás tartalomjegyzéket is biztosít. Hasonlóan, mint más magazin alkalmazásokhoz képest, itt is jobbra-balra gördítve tudunk lapozni a cikkek között, míg egy-egy hosszabb lélegzetvételű írást fel-le lapozva tudunk átolvasni.

A cikkek jól olvashatóak, sokszínűek és tartalmas olvasgatást biztosítanak.

Az iPad egyik előnye, hogy elforgatva azt megváltozik a magazin szerkezete. A leírások ugyanazok maradnak ugyan, de más lesz a felépítés. Ez persze azt jelenti, hogy mind függőleges, mind pedig vízszintes tájolásban el kell készíteni az újság egy-egy oldalát, ami nem kis munka. A készítők és alkotók mindenesetre jelesre vizsgáztak.

A szövegek jól olvashatóak, a dizájn és arculat remek, mindig tudni lehet, hogy mikor merre lehet „mozogni”. Persze van pár apró hiba, pl. a koszorús cikknél hiába lapoznék jobbra-balra, fel-le nem tudok továbbhaladni, mert az az oldal eleve úgy van megszerkesztve, hogy magát a képet mozgathatom, e miatt lehetett előhívni a keretrendszert és abban lapozni. Más ilyen hibát viszont nem fedeztem fel, viszont nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a felhasználókat hozzá kell szoktatni ezen formavilághoz és a digitális magazinokhoz.

Számomra túlságosan is sok volt a forgatási, nézelődési, választási lehetőségek tárháza és néha majdnem bele is zavarodtam. Ezért azt mondom, hogy a kevesebb néha több. Hangsúlyozom az eddigi legszebb és leginteraktívabb magazint tartottam a kezemben, amit iPad eszközre valaha is letöltöttem és tényleg nagyon színvonalas lett ezen szám. Persze párom is letesztelte. Neki nagyon tetszettek a receptötletek és a beépített videók is, a nagyfelbontású profi fotósok által készített képek vagy akár a gyermekek által felolvasott népdalok, mondókák nekem is a kedvenceim közé tartoztak.


Ugyanaz az oldal álló…


… és fekvő nézetben.

Így visszatekintve nem is tűnik soknak az az 500MB körüli adatmennyiség. De fontos, hogy azt is szem előtt érdemes tartani, hogy aki például csak egy 16GB-os iPad modellel rendelkezik és később a kiadó esetleg tervezi a digitális előfizetési forma elindítását is, akkor nem biztos, hogy egy 1 éves előfizetésre beruház az illető, mert előre tudja, hogy nem fog elférni a készüléken a zenék, videók, további alkalmazások mellet. Én úgy 200MB-nyi adatmennyiséget tartanék alkalmasnak maximum egy szám erejéig, de evidens, hogy ez a lap jellegétől is függ.

A szerkesztőknek és alkotóknak szeretnék ismét csak gratulálni a kiváló minőséghez, melyet letettek az asztalra. Remek munka, mondhatnám, hogy megvettek kilóra. Ha viszont egy százas skálán értékelnem kellene, akkor is 95 pontot kapna. Az AppStore-ban viszont csakis csillagos ötös lehet.

Minden kedves Olvasónknak is csak ajánlani tudom, akinek lehetősége van rá feltétlen próbálja ki, ne hagyja ki, hogy milyen érzés is egy digitális magazin „lapozása” a XXI. században.


Letöltöm – Ingyenes

Hivatalos oldal: Éva Magazin

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

2 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!