Teszt – Megérkezett! – Sacred Odyssey: Rise of Ayden

KeleMan 2011.02.03. 23:52 Apple, Egyéb, iPad, iPhone, Játékok, Teszt, Videók 12 hozzászólás 1 298

A Gameloft eddig rendkívül sok játékkal halmozta el az App Store-t, voltak jók és voltak gyengébb alkotások is. Egy ideje azonban már keringtek szóbeszédek egy új RPG játékról, melyet kifejezetten az iOS eszközökre készítenek el és mindent be fog büntetni. Nos hölgyeim és uraim! Itt van.

Megérkezett az eddigi legjobb kalandjáték az Apple eszközeire. A Sacred Odyssey című alkotásban Ayden-t  alakítjuk, aki nagybátyja szerint egy semmirekellő fickó és egész nap csak szunyókálni szeret, közben meg mindenféle nőről álmodozik. :)

Az alcím Ayden felemelkedéséről szól, de erről majd később.

És íme hősünk, Ayden. Nos a képek alapján talán ti is látjátok, hogy nagyon szép a grafika, mindezt azonban mozgás közben látni még csodásabb. Aki rendelkezik iPhone 4 készülékkel, azok örülhetnek ugyanis egyszer sem vettem észre szaggatást, vagy akadást a játék alatt. (Külföldi fórumokon az eddigi visszajelzések alapján elvileg a 3GS készülékkel is jól megvan.) Az azonban igaz, hogy nagyon melegszik játék alatt a teló. A hangok és zenék jók, sosem éreztem, hogy túlságosan monotonná válna a zenei aláfestés.

A sztoriról röviden. Egy lány szólongat álmunkban, hogy keljünk fel, mert nagy dolgokat kell véghezvinnünk még. Mire felkelünk persze már nagybátyánk, Brennan áll előttünk, hogy végezzünk valami kert körüli munkát is, ne csak a napot lopjuk. Nos a kezdeti egy-két küldetésben megismerkedhetünk az irányítással és a harcrendszerrel. A D-Pad-nek hála az irányítás jelesre vizsgázott, minden eddigi játékot kenterbe ver, ugyanis míg a bal kezünkkel a jobbra-balra és előre-hátra mozdulatokra utasíthatjuk a karaktert, addig a jobb kezünkkel forgathatjuk a kamerát valamint dönthetjük annak a betekintési szögét is. Jobb kéznél található még a térkép ikon, ahol a terület alaprajza van feltüntetve, de innen érhetjük el a felszerelésünket is, valamint a küldetésnaplót, ahol mind a fő cselekmény szálat, mind a folyamatban lévő mellék küldetéseket is nyomon követhetjük.

Az első küldetésben Brennan megkér bennünket, hogy beszéljünk Chumly-val, aki az állatokra vigyáz. Itt egyből le is kell üssünk pár koboldot, akik el kívánják lopni a birkákat. A sikeres küldetés után tapasztalati pontokat kapunk, valamint jön a következő küldetés is, mivel a koboldok megzavarták a barikat, így nekünk kell visszaterelni őket a kerítés túlsó oldalára. Itt már dönthetünk, hogy teljesítjük-e a mellék küldetést avagy sem. Nos érdemes ezeket az apró kis dolgokat is elintézni, mert jó kis ajándéktárgyakat, vagy TP-t kaphatunk a sikeresen teljesített küldetésekért. A területen egyébként elszórtan vannak kincsesládák is, melyben minden földi jó található. Érdemes ezeket is meglesni. Miután beszéltünk Chumlyval és tudattuk Brennannal, hogy minden oké a farmon, nagybátyánk megkér, hogy utazzunk egyet, és menjünk el vásárolni a helyi piacra. Még a lovát is nekünk adja.

A paci egy nagyon jó dolog, főleg a hosszabb utakon hasznos, mivel gyalogszerrel egy örökkévalóság lenne beutazni a tényleg hatalmas területet, pedig még csak az első pályáról beszélek. A fekete pacit és annak kezelését is ügyesen oldották meg a készítők. Csupán egyszer kell megszerezni, de onnantól kezdve folyamatosan velünk tart. Ha le kívánunk szállni a lóról, úgy a jobb alsó sarokban található lófejre kell kattintani, míg ha újra hívnánk a hátast, úgy újra rá kell bökni, ebben az esetben “alánk” terem a jószág. Mágikus, mondhatnám “twice as amazing”, de hát ez egy varázslatos kalandjáték, itt mindent lehet.

Miután elindultunk felfedezni a világot bele is botlunk 2 orkba, akik egy szőke lányt molesztálnak.

“De hisz ez az a lány, akit álmunkban is láttunk.” – kiáltunk fel!

Persze nekünk sem kell több, uccu neki, tanítsuk móresre az orkokat. Miután a hölgy megköszönte, hogy megmentettük az életét, (kificamodott a bokája, meghorzsolta a térdét, lejött a lakk a körméről) felajánljuk, hogy a sok megpróbáltatás után elvisszük magunkhoz a farmra és ápolni fogjuk.

(Én úgy gondolom, hogy ezt minden férfitársam a valós életben is megtenné. :D )

Ebbe persze a szőkeség minden kérdés nélkül belemegy. Íme egy kis párbeszéd, miután visszatértünk a farmra. Isten bizony van humorérzékük a készítőknek.

Mivel azonban Steve Jobs nem szereti a meztelenséget az iOS eszközökön, Hugh Hefner is csak egy iPad-re optimalizált Playboy oldalt jelentett be, így kénytelen-kelletlen a készítők azt találták ki, hogy legyen ez a hölgy Balindor király lánya, Lyanora. Így már mindjárt más, mehet tovább a sztori, nincs semmi botrányos rész…

…legalábbis menne, de csak eddig ingyenes.

A Gameloft csapata ugyanis a teljes, valamivel több, mint 400 MB-os játékot ingyenesen letölthetővé tette, de akik a teljes programot kívánják használni, azoknak 5,49€-t kell kicsengetni a teljes játék feloldásához. Az úgynevezett alkalmazáson belüli vásárlással (In App Purchase) a App Store-ban ilyet is lehet. Tudjuk, hogy van, jól működik, remek. Szerintem aki szereti az ilyen jellegű játékokat, mindenképp megéri a vásárlást, ugyanis a készítők 10 óra játékidőt ígérnek csak a fő küldetésekre, több, mint 100 varázs és egyéb tárgyat, 30 élethű NPC-t (nem játékos karaktert), valamint 4 gigantikus labirintust és bejárható területet megannyi megoldandó fejtörővel.

Akit még ez sem győzött meg, annak pedig ajánlom figyelmébe a fenti videót is. Mint már említettem a cikk elején, a címben Ayden felemelkedésére utalnak a készítők, éppen ezért ha sikeres lesz a játék, úgy elképzelhető, hogy készítenek újabb részeket, vagy akár letölthető újabb tartalmakat.

Hivatalos oldal: Gameloft


Letöltöm!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

12 hozzászólás

 1. JamesS - 2011.02.04. 08:29

  hát már jön is lefele :D

  nagyon jó kis leírás lett :D

  jöhet több ilyen is még

 2. st0nE - 2011.02.04. 09:35

  Tegnap 3 orat jaccottam vele:) de annyira nem jott be nem tudom miert:S Infinity Blade nalam nyerobb ilyen kategoriaban:) vagy ne hasonlitsuk ossze? Angry Birds Valentin napi kiadas meg meg 10 nap:P

 3. Radio - 2011.02.04. 10:10

  Azt hittem négy napnyi "műsorszünet" után nem az 1001-edik játékleírás lesz a "nagy dobás". De hát kinek mi kell…

  • KeleMan - 2011.02.04. 11:33

   Radio: Folyamatban van pár "nagyobb" projekt jelenleg is az oldal háza táján. Amúgy szívesen vesszük, ha leírjátok, hogy mire lenne igényetek, miről szeretnétek olvasni, hallani, stb.

 4. smschamp - 2011.02.04. 14:27

  Nekem nagyon bejött a demo! Tiszta world of warcraft! :)

  Azt is megcsinálhatnák iOS verzióban! Innen már csak egy ugrás volna!

 5. JamesS - 2011.02.04. 15:26

  tényleg nagyon szép és jónak is tűnik bár olyan 10-15 percet játszottam még csak vele

  meddig lehet ingyenesen játszani?

  esetleg lehetnének progibemutatók különböző kategóriákban

  pl pendrive szerű progik

  ibook progik

  emlékeztető progik (névnap, szülinap stb.)

  a tesztek is jöhetnének tovább (tokok, tartók, autós szettek stb)

  • KeleMan - 2011.02.04. 15:41

   JamesS: Ok! Csak bírjuk szusszal! :D

 6. mikyfear - 2011.02.04. 16:39

  Nekem bejött a játék. A Dungeon Hunter 2 után ezt tolom a legtöbbet.

 7. JamesS - 2011.02.04. 17:14

  Bírni fogjátok :P

  Ügyesek vagytok

  Fehér készülékről mi híretek van?

  Mert neten már láttam, hogy lehet venni itthon is 1-2 helyen

  Lemaradtam a hivatalos fehér startról?

 8. Norbee - 2011.02.07. 21:59

  Az lenne a kérdésem, h ez… v a D. Hunter2 éri meg jobban?

  KeleMan: a zörej a kameránál a giroszkóp :) puffff… nekem nagyot esett.

  • KeleMan - 2011.02.08. 00:25

   Norbee: Mindkettő nagyon megéri. Ott van a giroszkóp???

Szólj hozzá Te is!