Pro és kontra – Váltás iPhone 3G-ről iPhone 4-re

KeleMan 2011.01.29. 13:45 Apple, Egyéb, iPhone, Teszt 18 hozzászólás 1 472

Szűcs József, alias j-cool nemrég leírta a saját tapasztalatait és élményeit egy iPhone 3G készülékről történő átállásról iPhone 4-re. Személyes véleményét a Logout.hu oldalon osztotta meg, de engedélyével itt is megjelentethetjük azt. Aki használ még iPhone 3G készüléket és tervezi az átállást az iPhone 4-re, annak mindenképp hasznos olvasmány lehet, ez a remek írás. Vagy akár annak is, aki szeretné eldönteni, hogy iPhone 3G vagy iPhone 4-es készüléket vásároljon. Köszönjük j-cool!

Előszó

2007-ben amikor az Apple karizmatikus vezetője Steve Jobs előhúzta a zsebéből a legelső iPhone-t még senki sem gondolta volna, hogy ennyire megváltoztatja a mobilpiacot. A kapacitív multi-touch kijelző, a végletekig leegyszerűsített látványos kezelői felület és a később megjelenő Appstore teljesen új utat mutatott. Sajnos a legelső iOS és a legelső készülék számos olyan hibával rendelkezett amit az alsókategóriás Sagemek is játszva megoldottak, például a hívó felet csak úgy ismerte fel, ha +36-al volt beírva a telefonkönyvbe vagy annak ellenére hogy elég drága készülék volt, hiányzott a 3G.

Ezeket nagyrészt orvosolta az utód a 2008-as iPhone 3G, ami az újabb szoftverekkel igen kedves mindennapi társ lett számomra másfél éven át. Azonban most eljött a csere ideje, mégpedig az új meglehetősen viharos előéletű 4-esre. E váltás kapcsán szeretném megmutatni mit is fejlődött az Apple 2 év alatt.

Külső

Az iPhone4 szakított a 3G/3GS műanyag hátlapjával, helyette A telefon peremén fém, elől és hátul pedig edzett karcálló üveg található. Az elméletileg strapabíró külső ellenére az ember sokkal jobban félti mint a 3G-t, pedig már az is hímes tojáshoz méltó bánásmódot igényelt, a fényes hátlap szeretett megkarcolódni.

Egymás mellett a 4-es modernebb high-tech cucc benyomását kelti, szögletesebb és vékonyabb is mint a 3G. Kézbe véve nehezebbnek érződik, pedig alig van súlykülönbség. Ergonómiailag viszont visszalépés a 3G-hez képest, hiszen a műanyag íves hátlap sokkal jobban kézre áll, mint a 4-es teljesen sík hátlapja. Zsebben észrevétlenebb mint a 3G, ezt a laposabb kialakításnak köszönheti.

Szándékosan utoljára hagytam a feketelevest, a mindennapi tapasztalataimat. Azt kell mondjam, hogy az Apple folyamatosan egyre rosszabb termékeket gyárt strapabíróság szempontjából. Az első iPhone kiesett a zsebemből 80-al motoron, végigpattogott az aszfalton és annyi baja lett, hogy a hátlapon megjelent egy karc. Fémből készült hátlapja volt ugyebár, emiatt abszolút tok nélkül hordható kütyü volt. Aztán jött a 3G aminek az előlapja szintén dicséretet érdemel, hiszen nekem másfél év alatt nem sikerült összehozni rajta egy picike hajszálkarcot sem, ellenben a műanyag hátlap sajnos karcolódott annak ellenére is, hogy tokban hordtam.

A 4-es pedig hatalmas csalódás. Mindössze másfél hónap alatt megjelentek hajszálkarcok (azért nem akkorák, csak fénynél látható, ha direkt keressük őket) az elején és a hátulján egyaránt. Mit csinál az Apple hogy folyamatosan egyre jobban karcolódnak a termékei? Pedig a 4-es bemutatójában külön kiemelik az elvileg igen strapabíró üveget…

Belső, hardver

Hardver szempontból a 4-es és a 3G között 3 év eltérés mutatkozik. Na de a 3G csak 2 éves telefon, hogy lehet ez? A válaszhoz vissza kell mennünk a legelső iPhone 2007-es bemutatkozásához. A telefon 412 MHz-re visszafogott processzort (ez a chip a 2. generációs iPod Touchban 530 MHz-en megy), 128 MB RAM-ot és 4/8/16 GB belső memóriát kapott. 2008-ban a 3G ezeket gyakorlatilag változatlanul kapta meg, a fejlődést a 3G és a GPS chip megléte jelentette. 3 év ide vagy oda, még ma is igen látványos 3D játékokat futtat.

2009-ben viszont hardvertéren komolyabban fejlesztett az Apple így a 3GS egy 600 MHz-es Cortex A8-as chipet, erősebb videóvezérlőt valamint duplázott RAM-ot kapott, amivel akkor ismét az élvonalba helyezte a készüléket. 2010-ben az iPhone 4 megkapta az Apple A4-es processzorát, a RAM méretét pedig ismét megduplázta, így az iOS már 512 MB-al gazdálkodhat.

Kijelzők

Kijelző tekintetében 3G egy 480×320 pixeles megjelenítőt kapott, amely szép képet szolgáltat és megállja a helyét a mai telefonok között is. A TFT technológiával készülő panel elég nagy fényerővel rendelkezik ahhoz, hogy napfényben is olvasható maradjon, valamint a fényérzékelőnek köszönhetően képes éjszaka csökkentett fényerővel dolgozni, kímélve az akkumulátort és a felhasználó szemeit.

Az igazán nagy erőlelépést a 4-es Retina kijelzője jelenti (amit egyébként az LG gyárt), mely felbontásban abszolút a csúcsot jelenti a mai mezőnyben. Az IPS technológiájú képernyő 960×640 pixeles felbontást vonultat fel 3,5 colon, amely elképesztő finom rajzolatot eredményez. A színei gyönyörűek, a kontraszt nagy. Ha elég jó a szemünk akkor akár nagyítás nélkül is el tudunk rajta olvasni egy logout cikket, amit nemsok telefonon tehetünk meg.

Betekintési szöge majdnem 180 fokos, a színek nem torzulnak akárhonnan nézzük a kijelzőt. Ez igen impozáns, azonban a mindennapokban nem biztos, hogy előnyös tulajdonság. Gondoljunk csak bele, a mellettünk ülő személy ugyanúgy mindent lát a kijelzőn, mint mi, így azt az sms-t is amelyet mellette olvasunk. További hátrány az IPS kijelzők nagyobb fogyasztása, amit az Apple nagyobb akkumulátorral és automatikus fénybeállítások esetén gyengébb fényerővel kompenzált. (Automatikus fényerőszabályozás esetén ugyanolyan beállításoknál, gyengébbre veszi a 4-es a fényerejét.)

Egymás mellett természetesen a 4-esnek sokkal szebb képe van, azonban mint mondtam, a 3G is tökéletesen megfelelő, viszont nem elhanyagolható tény, hogy a 3-as kijelzője sokkal jobban gyűjti az ujjlenyomatokat.

Egyéb

Az iPhone4 sajnos már microSIM-et fogad, a 3G még hagyományos SIM kártyákkal dolgozik. A kamera 2 illetve 5 megapixeles, további eltérés, hogy a 4-esben van digitális iránytű, giroszkóp (sokkal pontosabban érzékeli a döntögetést, játékoknál jön jól), másodlagos kamera (Facetime és mostmár Skype videohívásokhoz), LED-es villanófény (ami képes folyamatosan világítani, így zseblámpaként is használható) és második mikrofon (zajszűrés miatt).

iOS

Azaz iOS amely bár csökkentett funkcionalitással, de még mindig elfogadhatóan elfut a 3G több éves hardverén is, az iPhone 4-en pedig egyenesen csodát művel. A gyári szoftvereknél gyakorlatilag nem létező fogalom a várakozás, minden nagyon gyors és reszponzív, néhány nagyobb játéknál találkozhatunk csak a Loading felirattal, de akkor is csak néhány másodperc erejéig. Meg merem kockáztatni, hogy jelenleg az iOS a leggördülékenyebb operációs rendszer, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy az Apple-nek megvan az az előnye, hogy igen kevés házon belül gyártott készülékre kell csupán optimalizálni az operációs rendszert, míg pl. az Android több száz különböző modellen fut. 3G-n az animációk kicsit darabosnak érzékelhetőek, néhány esetben a gyári alkalmazásoknál is várni kell kicsit, de a végeredmény ennek ellenére még mindig elfogadható.

Telefonálás

Kezdjük a közös tulajdonságokkal. Mindkét telefon igen jó hangminőségre képes, telefonkönyvük és híváslistájuk az azonos szoftvernek köszönhetően ugyanolyan jól átlátható. Sajnos a 3G esetén várnunk kell mind a híváslista, mint a telefonkönyv betöltésére, éppen csak észrevehető, de nem túlságosan zavaró mértékben. További iOS-hez köthető hiba, hogy a híváslistát nem lehet egyenként törölni, valamint hívás közben nem rögzíthető hang (ha nincs nálunk papír, jól jönne).

Antenna-gate ide, térerőprobléma oda, az iPhone 4 nálam kiválóan veszi a jelet (egyelőre tok nélkül használva), a második mikrofonnak köszönhetően pedig zajos helyen is tökéletesen hall minket a másik fél (szórakozóhelyen teszteltem, minden szavamat értették). Sajnos a 3G-n nincs második mikrofon, de ennek ellenére mindkét oldalon kiváló hangminőség jellemző.

SMS

Ezen a téren is mindkettő ugyanazt tudja, csak a 3G lassabban. Az üzeneteket kizárólag chat nézetben látjuk (ez Apple találmány), gépelés közben pedig magyar szótár is segít. Először sajnos zavaró a működése, de miután a háttérben szépen megtanulta az általa nem ismert szavakat igen jó társ. Üzeneteket egyenként is törölhetünk, valamint a gépelés szempontból kényelmesebb fekvő nézetet is választhatunk. A virtuális QWERTZ billentyűzet jól működik, eddig csak a SonyEricsson X8/X10 billentyűzetét találtam jobbnak. Ékezetes betűk az ékezet nélküli magánhangzók hosszabb érintésével érhetőek el. iOS 3.0 óta pedig már MMS-eket is küldhetünk, akinek igény van rá, biztosan értékelni fogja.

E-Mail

A beépített kliensprogramról tényleg csak jókat lehet mondani az iPhone 4 esetén. Nekem 7 email fiókot gyorsan kezel, képes összefűzni az összetartozó e-maileket, ráadásul a népszerűbb email szolgáltatások esetén konfigurálnunk sem kell, csak jelszó és email cím kell. Az összes fiók üzeneteit képes egy Bejövő fiókban megjeleníteni, amit mondanom sem kell, hogy mennyire hasznos dolog. 3G esetén ugyanezeket tudja, de itt már zavaróan lassan. Ha a 7 fiókból mondjuk érkezik 10 üzenet, akkor akár 1 percig is képes szöszölni rajta. Eddig sajnos semmire nem válaszol, olyan mintha lefagyott volna, egyedül a Home gombbal léphetünk ki.

Naptár

Naptár jól használható mindkét készüléken. Picit lassabb 3G-n, de még elfogadható. Havi és napi nézetünk van. Számomra tökéletesen használható a funkció, ráadásul az emailben Outlookal készített eseményt emailben kapva képes a naptárba illeszteni, tehát nem lehet egy szavunk sem a naptárra. Egy kis trükkel képes lehet a névnapok megjelenítésére. Mac gépen csak a következő linket kell beírnunk a Safariba: webcal://homepage.mac.com/josephbirincsik/.calendars/NE-52-127VNAPOK.ics , majd az iCal-ban a megjelenő ablakban a “Fizess elő” gombra kattintva maces naptárunkban már benne lesznek a névnapok. Ezután mindössze csak szinkronizálnunk kell a telefont iTunes-al és kész, ott figyelnek a névnapok a naptárunkban.

GPS

A GPS vételi erősség egyértelműen jobb 4 esetén (valamire csak jó a külső antenna). Hamarabb talál jelet és sokkal stabilabban veszi. Kétszintes ház földszintjén a 3G-nek már gondot okoz gps pozíció meghatározására, ugyanitt a 4-es úgy működik mintha szabad ég alatt lenne. Navigálásra a Navigon megoldását használom. 3G-n nagyon lassan tölt be a program, ráadásul a betöltés után is igen lassú marad. A cím beírásánál például az első karakter leütése és megjelenése között akár 10 másodperc is eltelhet. Navigálni az indítástól számított 2-3 perc múlva tudunk, ami nem túl impozáns érték.

Ezzel szemben a 4-esen gyorsan betölt (3 másodperc) és utána is gyors marad, így az indítástól számított 30 másodperc múlva már navigálhatunk. További előny, hogy a multitasking-nak köszönhetően megy a háttérben is, erre sajnos a 3G a gyengébb hardver miatt nem képes.

Ébresztés, egyebek

Az ébresztés jól működik, egyszerűen kezelhető, nincs vele probléma. Találunk még ugyanitt stoppert, visszaszámlálót és világórát is. Egyszerűbb jegyzeteket pedig a Jegyzetek alkalmazással írhatunk, amit számítógépünkkel is szinkronizálhatunk.

Zene

Zenében szinte alig van fejlődés a két modell között. Az iPod program mindkét modell esetében ugyanazt tudja, ráadásul lejátszási idő és tárhely szempontjából is elégedettek lehetünk kivétel nélkül az összes iPhone esetén. Érdekes módon (3G-n ugye nincs multitasking) mindkét modellnél képes háttérben futni a zenelejátszás, azonban 3G-n böngészés közben is hajlamos beszaggatni a zene, ezzel szemben persze a 4-esen minden esetben zavartalan marad a lejátszás.

A gyári stereo head-set mindkét esetben közepes szintet képvisel, a 4-esé annyival jobb, hogy hangerőszabályozót is tartalmaz. Szobai erősítőre kötve mindkét telefon jól szól, kicsit jobban mint az egyébként Dolby Mobile plecsnivel büszkélkedő LG Arena, ami kevesebb mély hanggal dolgozik, de nem éri el egy Walkman modell szintjén MegaBass beállítással. Szimpatikus dolog, hogy miután kihúzzuk a fülest a telefonból leáll lejátszás és nem megy tovább a beépített (iPhone4 esetén némileg jobb) közepes minőségű hangszórón.

Film

Filmnézésre mindkét telefon alkalmas lehet. A kijelzőn szépen jelennek meg, ráadásul mindkét modellnél hosszan élvezhetjük kedvenc filmünket vagy sorozatunkat, ugyanis alig meríti a telefonokat az ilyen irányú felhasználás. Van azonban a 4-esnek (és a 3GS-nek) egy hatalmas előnye: különböző lejátszószoftverekkel (oplayer-t ajánlom) képes konvertálás nélkül megbirkózni a divx/xvid filmekkel, míg a 3G-n kizárólag konvertálás után tehetjük ezt meg, de ha megfelelő programmal dolgozunk hamar végzünk a konvertálással. Macen például a VisualHub nevű program egy másfél órás filmmel 20-25 perc alatt végez egy 2GHz-es MacBookon jó minőség esetén.

Fotók

Azok közé tartozom akik szerint a mobiltelefon kamerája a pillanat megörökítésére jó. Nem mobiltelefonnal fogok egy esküvőn fotózni, így nekem nem hiányoznak a beállítási lehetőségek. Ha kell előkapom a telefont ellövöm a képet és kész, nem fogok előtte különböző beállításokkal bajlódni. Automatikusan tudja amit kell, hiszen egyáltalán nem vagyok profi fényképész és szerintem ezzel még sokan vagyunk így.

Ennek szellemében 3G-n csak annyit tehetünk, hogy fotózunk, gyakorlatilag nincs semmilyen beleszólásunk a képkészítésbe (se fehéregyensúly, se semmi). A 4-esen annyival jobb a helyzet, hogy bekapcsolhatjuk a HDR fotózási lehetőséget, a vaku-t, válthatunk előlapi kamerára, illetve videofelvételre.

Természetesen az iPhone 4-es sokkal szebb képet készít, a 3G minősége inkább csak szabadtéren fér bele az elfogadható kategóriába, míg a 4-essel akár beltéren is megpróbálkozhatunk a fotózással általában nem rossz az eredmény. A fotók visszanézése mindkét készüléken gördülékeny, a multi-touchnak köszönhetően a nagyítás és kicsinyítés is pofonegyszerű.

Videofelvétel

A 3G gyárilag nem tartalmaz videofelvevőt, de az Appstoreból természetesen számos programot letölthetünk. Általában a felbontás 320×240-nél nem sokkal nagyobb, a rögzítés pedig kb 15 fps-el történik, közepesnél valamivel rosszabb minőségben. A 4-es alapból kisebbik HD felbontásban rögzít (tv-s hasonlattal HD-ready), 30 fps-el elég jó minőségben. Éjszakai videofelvételeinket állandó vaku segítheti, bár nem túl nagy hatásfokkal. Az utólag 5 dollárért letölthető iMovie alkalmazással pedig megvághatjuk a mobilon (!) az alkotásainkat, meglepően egyszerűen. Alkotásainkat azonnal feltölthetjük a Youtube-ra. Számítógépen visszanézve sem lesz rossz az eredmény, kifejezetten meg vagyok elégedve az iPhone4 videós képességeivel.

Adatkommunikáció, internet, akkumulátor

A böngészés az egyik legjobb mobil böngészővel a Safarival történik. Az oldalakat okosan tördeli, a 4-esen gyorsan működik, a 3G-n közepes sebességgel. Lehet kétujjal zoomolni valamint kattintásra kinagyítja az adott szövegrészt, a 4.2-es szoftver óta pedig már lehetőségünk van oldalakon belül is kulcsszavakra keresni.
Flash nincs, azonban itt megértem az Apple álláspontját, ugyanis macen is pont a Flash az ami lefelezi a laptopok akkuidejét illetve lefagyasztja a Safarit, tapasztalatból mondom. Persze aki jailbreakel az kipróbálhatja milyen iPhoneon a flash, vagy letöltheti a Skyfire böngészőt. Ha pedig 3G mentes övezetbe tévedünk jól jöhet az Opera Mini-t, amit az Appstoreból tölthetünk le.

Adatkommunikációs szempontból a 3G-n b/g szabványú wifi mellett, GPRS, EDGE, 3G, HSDPA áll a rendelkezésünkre, ezt az újabb modell n-es wifivel illetve HSUPA-val fejeli meg.

Akku szempontjából a 4-es nagyobb kapacitású akkut kapott, de nálam mind a 3G mind a 4-es 2 esetleg 3 napot bír egy töltéssel. Ebben van napi kb 30 perc beszéd, állandóan bekapcsolt wifi, 30 percenkénti email letöltés a 4-es esetén pedig háttérben futó Facebook és Skype.

Említettem már, hogy mind a zene mind a filmlejátszást kifejezetten jól bírja mindkét modell, így pl vonaton unatkozva hű társ lehet, viszont a 3G-t sokkal jobban megviseli a mobilinternet használata, ilyen szempontból a 4-es sokkal energiatakarékosabb.

A jövő, összegzés, tapasztalat

Aki most akar beruházni iPhone 3G-be bizony szembe kell néznie néhány ténnyel. Valószínüleg az iOS 4.2 az utolsó rendszer amit kiadnak a telefonra, így a Wifi hotspot funkciót tartalmazó iOS 4.3 sem érkezik meg erre a modellre (jailbreak-el megoldható) a beta alapján (amit már 3G-re nem adtak ki). Programok viszont még szerintem jó ideig lesznek rá, hiszen nem egy Gameloftos játékot látok, aminek a minimum oprendszer igénye 3.1.3, tehát még az elsőgenerációs készüléken is működik. A 4.0-ás rendszer lassúsága után többen elbizonytalanodtak az új szoftvereket illetően de azt kell hogy mondjam, hogy a 4.1 és a 4.2 hasonlóan szépen fut mint a 3.1.3, bár itt ott azért néha kicsit megakad a rendszer, de cserébe többet is tud.

Aki pedig 4-esbe ruház be, jóeséllyel még két évig támogatva lesz a készüléke. Egyébként jelenleg szerintem az iPhone az egyetlen telefon amire 2 évig jelennek meg frissítések, minden évben kap valami újat a user, mégha nem is túl sokat.

Árak szempontjából a 3G 55-60 körül mozog használtan, ennyiért HTC Hero-t lehet kapni használtan, döntse el mindenki maga melyik éri meg neki jobban. A 4-es áráról pedig nem érdemes beszélni, mert egyrészt minden szolgáltatónál speciális iPhone tarifákkal kapható, használtan pedig nem tartozik a kihagyhatatlan vétel kategóriába. Érzésem szerint olyan 130-140 körül lenne jó ára.

Mindennapok szempontjából, mindkét telefon hozza az Apple varázst. Az Apple operációs rendszereinek szerintem az a varázsa, hogy képes eltűnni a felhasználó és a megoldandó feladat elől, szinte mintha az oprendszer nem is lenne, nem zavarnak minket felugró buborékok a tálcáról…stb. Viszont ez azzal is jár, hogy sok dologba nemigazán szólhatunk bele, tehát egy jól megcsinált automata váltóhoz hasonlítható az Apple világa.

Ebből a szempontból az iPhone4 nagyon Apple-ös (egyszerűen nemtudok jobb kifejezést). A multitasking olyan mintha nem is lenne, nem lassul be a készülék, viszont ha van valamilyen esemény (pl keresnek skypeon) akkor azt azonnal jelzi, a készülékkel mindent kivételesen gyorsan oldhatunk meg, néhány kattintással, azonban ha komolyabban bele szeretnénk szólni a lelki világába már komoly akadályokba ütközünk. Tehát inkább azoknak ajánlható akik használni szeretnek valamit és a gördülékenység előrébb van a képzeletbeli toplistán, mint a mindenre kiterjedő testreszabási lehetőség.

A 3G ugyanebből a szempontból már sajnos döcögősebb, de pl Symbian-ról áttérve ugyanolyan gördülékenynek és gyorsabbnak hat.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

18 hozzászólás

 1. JamesS - 2011.01.29. 16:03

  korrekt kis leírás

  bár pár hónap és már nem éri meg cserélni, mert lassan jön az I5 és lehet érdemesebb inkább arra félretenni (vagy várni, hátha lenyomja picit az árakat)

 2. Championer - 2011.01.29. 16:15

  A 3g/3gs formai megoldása szerintem is jobb,sokkal kézbesimulóbb. Ugyanakkor a töréssel kapcsolatos dolgokkal olyan szempontból nem értek egyet hogy ha valaki már vett egy ilyen telefont tudjon is vigyázni rá. Nekem megvan lassacskán már szerintem fél éve az I4em és eddig nemnaon sikerült leejtenem vagy akármi kárt tennem bele vagy max 1-2szer akkoris jól bírta és nem többszáz méterről esett le vagy hasonló. Egy iphone szerintem nem a Bear Grylls hanem úgyhogy elsősorban nem arra tervezték hogy akármit kibírjon. Persze ez csak a saját véleményem.

 3. Drakenet - 2011.01.29. 16:59

  Egy kérdés:

  Éjszaka töltőn van az iPhone 4-esem. Reggel 6 környèkén leveszem elmegyek suliba. Ott már WiFi kikapcsolva, push email + push Facebook. Kb. 2 óra Safari, 1-1,5 óra zene. Este kb. 18 órára érek haza, de akkor màr csak 3-5% van. Ez normális merülés?

 4. m@xsys - 2011.01.29. 17:15

  Szép és jó írás. Grat!

  Én is 3G-ről váltottam 4-re. A 3G néha olyan szinten be volt lassulva, h már fájt.

  Családtag megkapta, de feladta. A mostani kütyűje egy Android, de szokja. iP3G viszont csak a mérte miatt nem sírja vissza, de alapjába véve jobban szerette. Erre kb 1,5 hónapja volt, de eladtuk.

  A 4-re tényleg nagyon kell vigyázni rá. Abszolut legszebb a iP2 és a 4-es véleményem szerint.

  Hébe hoba tokba van hordva, de megnéztem :D semmi karc nincs rajta. Szerencsére. Tömegközlekedve 2 kézzel fogom. A gyári füles egy hulladék, ki merem jelenteni, adják, mert adniuk kell valamit.

  Az viszont érdekelne, h a fenébe bír neked Skype-al több napot???

  Reggel töltőről leveszem és este mehet vissza, esetleg jobb esetben 1,5 napot bír.

  Arról nem esett szó a cikkben, h mivel költöttem én is elég sokat app-ra ezért nem mindegy majd h mire váltok. De egyelőre:

  A harapott alma a kedvencem, mert nekem így jó!

 5. smschamp - 2011.01.29. 19:34

  iPhoneosoknak egy jó tanács!

  Minden feltöltés után kapcsoljuk ki a telefonunkat és vissza. Ez az újrabootolás megoldja az akksi problémát! Nekem i4-en rendszeresen szívta az akkut valami (pedig a háttérben sincs semmi). Olyat is csinált,hogy lefeküdtem este 11kor aludni 45%-on volt az akku, reggel 6kor már nem ébresztett mert lemerült. Azóta ki majd bekapcsolom minden feltöltés után és nem jött elő ez a problémám!

  AJánlom ezt mindenkinek! A miértjét egyébként nem tudom, valószínűsítem, hogy töltő levétele után nem kapcsol valamit ki az elektronikában.

 6. Puskás Ferenc - 2011.01.29. 20:25

  Helló! Nekem is műkszik 2-3 napig, nekem volt már több fajta telcsim, de ez veri mindet!

 7. Drakenet - 2011.01.29. 20:29

  Pontosan mik a beállításaid?

 8. clarkkent - 2011.01.29. 22:17

  Én is iPhone3-at cseréltem le 4-re.

  Egyetértek j-cool véleményével. Mikor először a kezemben tartottam a 3-ast, gyönyörű volt. Most hasonlót éreztem a 4-nél is. A retina kijelző elképesztő. Nekem sokkal gyorsabb a 4-es, mint a 3as volt.

  A formája a 3-asnak jobban tetszett, de csak hozzá kell szokni.

 9. Informator - 2011.01.29. 22:50

  Aki akar, most mar varolista nelkul vehet iP4et. Tegnap kerdeztem az Arena T-Pontban.

 10. Pistus - 2011.01.30. 10:50

  Korrekt, jól megírt cikk, köszi!

 11. zozcsi - 2011.01.30. 20:41

  Nem tudjátok véletlenül hogyan lehet visszaszerezni az eltűnt fotókat iPhon-ról ?

  Készítettem egy képet hogy felteszem dailybooth-ra fel is töltötte ( legalábbis azt írta ki hogy sikerült) aztán meg eltűnt !!!

  Az egy megismételhetetlen kép volt !!!

 12. Cyrmos - 2011.01.30. 22:45

  Az aksiproblémára egy lehetséges ok nálunk előfordult:

  Az e-maileket nem tudta leszedni(15 perces-re van állítva) ezért folyamatosan tekerte a 3g-hálózatot nem gyenge adatforgalom generálás közben. és kurva gyorsan leszívta az aksit ahogy folyamatosan csatlakozni akart csak nem tudott.

  Másik érdekesség ami feltűnt hogy ha a böngészőben sok lap van megnyitva akkor az a multitasknak köszönhetően megint képes leszívni az aksit attól függően milyen oldalak vannak megnyitva.

 13. Bob - 2011.01.31. 11:06

  Drake,

  amit leírsz az nem normális..

  Nekem 3-4 napig bírja egy feltöltéssel.. amiben van fél óra telefonálás minimum, egy kis játék, esetleg filmnézés.. wifi kicsit és 3G adatforgalom ha a leveleim nézegetem, esetleg facebookolok..

  Nálam a beállítás: wifi – off, mobil adatforgalom – off, 3g – off, push notif – off, mindig kikapcsolom az alkalmazásokat ha nem használom – semmi nem fut háttérben, Helymeghatározás (GPS) – off. Csak akkor kapcsolok be bármit is, ha szükségem van rá.

 14. Bob - 2011.01.31. 11:17

  Cyrmos – a 3G és a helymeghatározás brutál módon eszik az akksit – amire az Apple figyelmeztet is.. + a bekapcsoló gomb alatt ki is van írva a telefonban :)

 15. Cyrmos - 2011.01.31. 11:21

  nekem folyamatosan megy a wifi 3g meg a push notif

  Két napot simán bír telefonálgatással böngészéssel játékkal(ez a legkevesebb) meg buszozás közben ipod napi 1 óra

 16. Bob - 2011.01.31. 11:22

  Cyrmos.. erről beszélek Drake esetében.. nem létezik, hogy ha minden okés a telefonjával, akkor nap végére lemerül 5%-ra..

 17. Drakenet - 2011.01.31. 13:21

  Mondjuk nálam minden be van kapcsolva: 3G; GPS; push notif. Egyedül a WiFi van kikapcsolva… Néha van, hogy a Facebook a Safari meg egy progit bekapcsolva hagyok. + a kèt óra net. Az talán jobban merít. Mondjuk: este 1kor vettem le a töltőröl, csak az ébresztőóra csörgött meg a WiFi volt bekapcsolva és 84%. Gond van vele?

 18. Bob - 2011.01.31. 16:52

  Drake – sztem ez nem a normális működése az akksinak

Szólj hozzá Te is!