Jön az iOS 4.3 újdonságok tömkelegével

KeleMan 2011.01.13. 21:26 Apple, iPad, iPhone 8 hozzászólás 477

A béta teszterek és fejlesztők számára az Apple elérhetővé tette az új iOS 4.3-as változatát. Az új képességek az iPhone és az iPad esetében az alábbiak. Pár napja a Verizon amerikai mobilszolgáltatónál debütáló új CDMA iPhone 4-ben megjelent az úgynevezett Personal Hotspot. Szerencsére az iOS 4.2.5-ös szoftverben szereplő funkció nem csak a Verizon ügyfeleinek lesz elérhető, az ő számukra ez csupán egy exkluzív lehetőség. Az új iOS 4.3-as változata minden iPhone 4 tulaj számára elhozza ezt a beállítást.

Egy dolog ezzel kapcsolatban azonban nagyon fontos. Ezt a szolgáltatónak, azaz országonként az operátoroknak is engedélyeztetni kell majd. Mivel nálunk “verseny” van nem tartom valószínűnek, hogy a T-Mobile, vagy akár a Vodafone ezt megtiltaná, de érdekesség, hogy pl. az USA-ban az AT&T elutasította és nem engedélyezi a hálózatán ezen újdonság használatát. Lehet félnek, hogy ez még jobban megfektetné a hálózatukat. A fenti Personal Hotspot funkció mellett új FaceTime ikont is kap az iPhone és egyesek szerint a fényképezőnek az exponáló hangeffektje is új lesz.

Az iPad esetében még ennél is érdekesebb új funkciókra számíthatunk. Végre négy vagy akár öt újjal is vezérelhetjük a készüléket. Az újdonság Multi gesture néven érkezik. Meglepő. Nem lesz szükséges a dupla home gomb lenyomása sem, ugyanis egyetlen mozdulattal előhúzhatjuk a multitask bar-t. Sőt egy adott programot úgy is bezárhatunk, hogy összehúzzuk az ujjunkat, hasonlóan, mintha egy képet kicsinyítenénk. A már futó appok között jobbra-balra lökdösve azokat válthatunk az appok között.

Ami még érdekes lehet, hogy az iPad megjelenésekor az oldalsó hangerő szabályozók feletti gombot az Apple az elforgatás zárolására találta ki. Ezt a gombot egy egyszerű húzással aztán lecserélték az iOS 4.2-nél a némításra, hiszen az elforgatás zárolására szolgáló gomb megjelent a multitask menüben. Akkor sokan felháborodtak ezen, és kérték, hogy szoftveresen lehessen állítani azt, hogy ki mire szeretné is ezt a gombot használni.

Akkor Steve Jobs azt mondta: Nem! Most azonban mégis megtört a vezér, mert az új verzió megjelenésével immár mi választhatjuk ki, hogy némítson, vagy az elforgatást zárolja a gomb.

És egy szomorú hír azoknak is, akiknek nem tűnt fel a legfelső képen található eszközök listája. Az utolsó szoftver, mely hivatalosan az iPhone 3G-re és a második generációs iPod Touch készülékekre elérhető az az iOS 4.2.1 volt. Az ugyanis Apple egy huszárvágással megszüntette az iOS 4.3 támogatást a régebbi készülékekre. Azt már nem lehet letölteni.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

8 hozzászólás

 1. marszi - 2011.01.13. 23:39

  Szoval most egyszerre 3g és 3gs is ki lesz lőve vagy csak 3g ?

  • KeleMan - 2011.01.13. 23:42

   marszi: Csak a 3G, a 3GS még egyelőre frissíthető marad.

 2. Championer - 2011.01.14. 00:02

  Hát nem lesz túl sok újdonság:/

 3. JamesS - 2011.01.14. 08:35

  Championer: szerintem ez csak egy része, bár a netmegosztás ilyen módon azért nem elhanyagolható

  illetve az ipad mozdulatok is nagyon sok usernek tetszeni fogak

 4. iZso - 2011.01.14. 12:10

  Azt a hibát nem akarják kijavítani, hogy telefonálás közben, ha sms érkezik, ne rezegjen a készülék? 4.1 alatt tökéletesen jó volt, csak hang volt, most rezeg is, mint a régi iOS-nél. Vagy csak nálam ilyen? :)

 5. Championer - 2011.01.14. 13:53

  Hát mivel csak I4em van a többi újítás nem nagyon érint de az eddigiek alapján sajnos nemigen van újdonság, de remélem későbbiekben még beszámolnak többről:)

 6. Balázs - 2011.01.14. 22:28

  Sziasztok!

  aki még iPhone 4 16GB készüléket keres, az a Duna Plaza földszinti T-Mobile üzletben még talál készleten.

  Üdv: B.

 7. JamesS - 2011.01.16. 11:26

  Vodánál is van készlet :P

  bár én most már csak azért is megvárnám az 5-öt

  4-et most nagyon meg kell gondolni aki most akar venni

Szólj hozzá Te is!