Egy iOS kedvelő véleménye a Windows Phone 7-ről

KeleMan 2011.01.12. 11:10 Apple, Egyéb, iPhone 6 hozzászólás 729

Mostanában egyre gyakrabban előfordul, hogy a hozzászólásokban valaki az iPhone-t szidja és az Androidos telefonokat élteti, vagy akár fordítva. Nem célunk eldönteni, hogy melyik a jobb. Szerencsére lassan egyre többen belátják, hogy mindenki használja azt, amelyik beválik és amit szeret. A piacon az iOS és az Android mellett nemrég megjelentek a Microsoft új Windows Mobile 7 alapú operációs rendszerével szerelt készülékek első példányai. Én ragaszkodom az iPhone-hoz, mert ennél jobbat számomra még nem tudtak mutatni. De! Nem zárkózom el attól, hogy kipróbáljak egy újdonságot. Mert mi van ha jobb? Sajnos a kezemben még nem járt WP7-es készülék, de Popal Najim (Macveszem.com) és Bátor Csaba, abban a lehetőségben részesült, hogy kipróbálják a Samsung legújabb csúcskategóriás mobilját, az Omnia 7-et a Telenor jóvoltából. Najimmal beszélgetve kiderült, hogy ő arra a következtetésre jutott, hogy egy nagyon is szerethető és jól használható rendszert alkotott a Microsoft. Vannak hibái (nincs még copy+paste – ezért anno az iPhone is megkapta a magáét, most a Microsoft-on a sor), de ezeket a folyamatos frissítéseknek hála rövidesen orvosolják. A srácok összeállítottak egy bemutatót is, melyet itt is olvashattok.

A Windows Mobile egykoron egyet jelentett a PDA-kal, egy valamire való készülék elképzelhetetlen volt az operációs rendszer valamelyik kiadása nélkül. Azután valami megváltozott. Megjelent az iPhone, az Android, a WinMo pedig csak toporgott egy helyben, rohamosan veszítve piaci részesedését.

A Microsoft is látta mindezt, és elhatározta, hogy új irányt szab a dolgoknak, mégpedig egy radikálisan új rendszerrel, melynek nemhogy a korábbi WinMo-kiadásokhoz nincs semmi köze, de gyakorlatilag egyetlen ma piacon lévő rendszerhez sem hasonítható. Azt hiszem nyugodtan kijelenthetem hogy ez maradéktalanul sikerült is nekik.

A kezelőfelület a Metro névre hallgat, alapfilozófiája, hogy ikonok helyett a szövegek kerülnek előtérbe, mely sokkal informatívabb, mindig pontosan tudjuk épp hol is vagyunk, mit merre kell keresnünk. A koncepció újszerűsége miatt megszokást igényel, de működik. A szoftverben barangolva mindenfelé gyönyörű animációkba botlunk, amik soha nem akadnak be, hatalmasat dobva a felhasználói élményen.

Külön ki kell emelnem a Maces szinkronizáló programot, a Windows Phone 7 Connector-t, habár még csak beta állapotú, nagyon pozitív benyomást tett rám egyszerű, átlátható kezelőfelületével, ráadásul egy kattintással képes szinkronizálni az iTunes-al és az iPhoto-val.

A tesztkészülék egy Samsung Omnia 7, 4”-es Super AMOLED kijelzővel és a rendszerhez minimálisan (!) előírt 1 GHz-es Qualcomm Snapdragon QSD8250 processzorral, valamint 512 MB RAM-al és 8 GB nem bővíthető háttértárral. A kijelző abszolút tökéletes, habár a Retina displayen edzett szem pixelesnek látja, a 840×480-as felbontás bőségesen elegendő a legtöbb helyzetben, a bámulatos kontrasztarány pedig ott is kárpótol, ahol nem.

Az összeszerelési minőségre nem lehet panasz, a Samsung igazán jó munkát végzett, sehol nem recseg, valamint szerencsére nem azokat a borzalmas műanyagokat használták mint például a Galaxy S-ben. A készülék alján 3 érintőgomb található, balról jobbra az első eggyel léptet vissza, a második mindig a „főmenübe”, a csempékhez vezet a harmadik pedig a kereső gomb, mely nagyon intelligensen látja el a feladatát, mindig ott keres, ahol épp tartózkodunk; a Marketplace-ben például az alkalmázások közt, a böngészőben pedig természetesen az interneten a Bing segítségével. Az érintőgomboknak azonban árnyoldaluk is van: FruitNinja-zás közben magam is véletlenül benyomtam az egyiket, ez máshol is vezethet kényelmetlenségekhez.

Kötelező tartozék minden WP7-es készülékben a gyorsulás-, fény-, és távolságérzékelő, az 5 megapixeles kamera 720p videófelvételi képességgel. Ez csak 24 fps sebességgel dolgozik, azonban a végeredményen ez nem feltűnő: a videófelvételek kifejezetten folyamatosak.

Térképszolgáltatásnak természetesen a Bing Maps-et kapjuk, ez sajnos elég lassú, a legrosszabb azonban a YouTube-kliens, ez ugyanis nem létezik. A YouTube felületre bökve az Internet Explorer ugrik fel a mobilos YouTube-oldallal. A videólejátszás legalább problémamentesen működik. Kimaradt a Flash támogatás is, ami azonban sokkal furcsább, a Silverlight is.

Nagyon szerethető, nem tökéletes, de valahogy olyan benyomást kelt ebből a szempontból, mint az iPhone, olyasmit amire (nálam) az Android sosem volt képes: a hibáit, hiányosságait megbocsájtom azért az élményért amit a rendszer puszta használata nyújt, tehát igen: a Microsoft ezt most nagyon eltalálta. Egységes, szép és könnyen használható felületek, sajnos a testreszabhatóság legkisebb jele nélkül. iPhone-ról nem váltanék már csak a rendszer kezdeti kiforratlansága miatt sem, de az érkező frissítésekkel (copy-paste, multitasking) egy valós alternatívává nőhet fel a Windows Phone. Az erős hardverkövetelmények miatt nincs nagy különbség a gyártók modelljei között, ezért inkább a külső szempontok érvényesülhetnek készülékválasztáskor, ez alapján pedig az Omnia 7 jó döntésnek tűnik.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

6 hozzászólás

 1. JamesS - 2011.01.12. 14:58

  Ez egy nagyon korrekt kis cikk

 2. Bence - 2011.01.12. 15:13

  Tényleg egy nagyon jó cikk, végre nem elfogultan alkotnak véleményt.

 3. kiss.jano - 2011.01.12. 16:22

  Nekem az a benyomásom, hogy minden cég még mindig a lemaradásokat próbálja kissebb nagyobb sikerrel behozni az iPhone-hoz képest. Ezzel nemakorom lemondani a többi céget, de 2011-ben még jönnek az Apple újdonságok, és az akkori helyzettel összevetni a többi gyártó aktuális teljesítményét.

  Egyébként remélem, hogy a developer-ek a Nokia, a Samsung, és a HTC-nél egyre nagyobb fejlesztésekbe fognak,hogy a lehető leg élesebb pic részesedési harc jöhessen létre. Így nekünk nehezebb lesz választani , de a pénztárcánk talán vastagabb maradhat.

 4. JamesS - 2011.01.12. 23:48

  Kedves Iphone Hungary Team

  Érdeklődni szeretnék, hogy hogy áll a kis ipad nyereményem átvételi előkészítése?

  Már nagyon várjuk itthon az új kis jövevényt :P

  A kért adatokat elküldtem múlthéten a kért email címre

  Remélem minden megvan az ügyintézéshez

  Ha valami még hiányzik, vagy a vodánál kéne valamit intéznem akkor szóljatok

  Köszi

  Kovács Imre

  • KeleMan - 2011.01.13. 00:28

   JamesS: Szia! Láttam, hogy küldtél Helmének e-mailt, itt írtad is. Nem válaszolt még?

 5. JamesS - 2011.01.13. 11:18

  Megjelent az iOS 4.3 beta a regisztrált fejlesztőknek :P

Szólj hozzá Te is!