Verizon – Megérkezett az iPhone 4 CDMA változata

KeleMan 2011.01.12. 10:23 Apple, Egyéb, iPhone 5 hozzászólás 4 179

A tegnapi napon a Verizon belsős rendezvényén végre bejelentették a csodát. Az AT&T egyeduralma 2011. február 10-én véget ér, a Verizon szolgáltató is forgalmazni fogja az iPhone 4 típusú készüléket, melyet kifejezetten az ő hálózatukra készített az Apple. A tegnapi eseményen Steve Jobs mégsem jelent meg, helyette Tim Cook az Apple vezető igazgatója (COO) mutatta be az új, áttervezett készüléket. A pletykák és az alábbi képek tehát igaznak bizonyultak, mint arról már mi is beszámoltunk, egy dolgot kivéve. Mégsem kapott SIM kártyta foglalatot a CDMA hálózaton működő iPhone 4. Tehát a készülék jobb oldalán (ha szemből nézzük) nem található meg a micro sim kártya nyílás. Így elképzelhető, hogy a lenti képen is látható keret mégis egy későbbi iPhone 5-nek a prototípusa… De ez mindegy is.

A Verizon tehát 2011. február 10-től fogja elérhetővé tenni az iPhone 4-et a kínálatában. De mik is valójában a változások? Nos, tény, hogy a keret, azaz maga az antenna szerkezet az eddigi 3 részről 4 részre oszlik. Ezt az Apple azzal magyarázta, hogy így készítették fel az iPhone 4-et a CDMA hálózatra. E mellett érdekes változás még, hogy mint már említettük, nincs SIM kártya foglalat, sőt az is fontos, hogy a készüléken az iOS 4.2.5-ös változata fut. De miért is kapott új szoftvert. Nos egy érdekes újdonságot kapott a Verizon-os iPhone 4. MiFi-ként is funkcionál, azaz képes a mobilinternetet egyszerre maximum 5 másik készülék felé WiFi-n keresztül megosztani. Remélem, hogy ez nem csak Verizon-os készülékek fogják tudni, hanem a már meglévő felhasználók egy későbbi szoftverfrissítésben ugyanúgy megkapják, mert valóban egy hasznos szolgáltatásról van szó. (Nyilvánvaló, hogy kellett valamilyen exkluzív funkció a Verizon-os bejelentésre.) Ilyet eddig – ha jól tudom – csak jailbreakelt telefonokról lehetett külön programmal elérni. Az eljárás lényege rém egyszerű, az iPhone 4 készüléken amennyiben bekapcsoljuk a Personal Hotspot opciót a többi készülék azt WiFi hotspot-nak látja, így arra csatlakoztatva egy másik iPhone-t vagy egyéb WiFi-t használó laptopot, más mobiltelefont internetezhetünk.

Még egy fontos dologról szót kell ejteni. Az új antenna szerkezet miatt a készülék bal oldalán található némító gomb, valamint hangerő szabályozó gombok pár milliméterrel lentebb kerültek, így az eddig használt iPhone 4-es tokok nem használhatóak megfelelően ezen változattal. Ez van. Fizesd ki újra a tok árát, ha CDMA-s iPhone 4-et szeretnél. Szerencsére ez bennünket nem érint.

Nagyjából ennyi. 2011. február 10-től tehát a Verizon is forgalmazni kezdi az iPhone 4-et, a 16GB-os változat 200$, míg a 32GB-os változat ára 300$ lesz.

És még egy fontos dolog. Tegnap a Verizon CFO-ja, Francis Shammo elmondta, hogy készül az iPad CDMA változata az Apple-nél, melyet szintén az ő hálózatukra szabnak. Az Apple világuralomra tör. Ennyi.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

5 hozzászólás

  1. p94 - 2011.01.12. 17:17

    elírtad a dátumot….2010.feb.10-től

  2. JamesS - 2011.01.12. 18:39

    jó az úgy

    visszamenőleg kapta meg a jogokat :P

  3. scakul - 2011.01.12. 18:57

    Ez a MiFi-s dolog egész jónak tűnik. :idk: Még nem próbáltam és nem is igazán értem a dolgot de ha például egy hapsi a vonat egyik végén netezik az iPhonejával és bekapcsolja a personal hotspot-ot és egy 5 méterrel távolabb ülő rácsatlakozik és ő is bekapcsolja a hotspotot, majd még egy utas, majd mégegy(…) akkor a végén az egész vonaton lesz WiFi elérés??? ?:-)

  4. JamesS - 2011.01.12. 21:10

    hát nem tudom a megosztott netet továbboszthatják-e, de ha igen akkor elég sok ember örülne ennek az ingyen kapott netnek

    főleg külföldön ha rákapcsolódsz így valaki netjére egy picit :D

Szólj hozzá Te is!