Valóban a Vodafone-nál a legjobb a mobilnet?

Helme 2010.12.15. 10:04 Egyéb, iPhone, Kiemelt hírek, Teszt 8 hozzászólás 2 173

Egyre többször kérdezitek, hogy a Vodafone miért állítja azt, hogy ők rendelkeznek a legjobb mobilinternettel, ugyanis az általános hiedelem szerint a T-Mobile-nak sokkal jobb mutatói vannak. Eddig azt hittük, hogy a cég az Index nagy, országos mobilinternetes tesztjére hivatkozik, ugyanis abból a cikkből úgy tűnik, mintha a Vodás net szuperálna a legjobban. Mivel kíváncsiak voltunk a kijelentés miértjére, rákérdeztünk a vállalatnál. Meg is kaptuk a választ, nem az internetes portál írását veszik alapul, hanem a P3 Communications – a telekommunikációs szektor vezető mérnöki irodájának – független tesztjét.

Nem csak az internetezéssel, hanem hangminőséggel, illetve hívással kapcsolatos statisztikákat is készítettek, amin a Vodafone szintén szép eredményeket ért el. A piros cég készített diagramokat szemléltetés gyanánt, amelyekből kiderül, hogy szinte mindenhol győzni tudott. A P3 Communications az alábbi feladatokat kapta a megrendelőtől:

– Minőségvizsgálat azokon a területeken, ahol mindhárom szolgáltató jelen van 3G lefedettséggel
– Konkurenciaminősítés és a hálózat országos tesztelése Magyarországon
– A végfelhasználói élmény elemzése és meghatározása
– Az elemzés eredményeinek összehasonlítása a többi jelenlévő mobilkommunikációs résztvevő adataival
– Független és ügyfélorientált hálózati teszt elkészítése

Tehát azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy csak olyan helyen végezték el, ahol mind a három hálózaton lehetett 3G jelet fogni. Ahol legalább egy szolgáltató nem tudta a 3G-t produkálni, ott nem mértek. Az eredmények jobb szemléltetésének érdekében grafikonokat is készítettek, ahol látható a három szolgáltató közötti különbség. Látszik, hogy a Telenor jóval le van maradva a konkurensekhez képest.

A vizsgálatból kiderül tehát, hogy a Vodafone egyedül a letöltési sebességben marad el a legnagyobb vetélytárs eredményeitől. Így joggal mondható, hogy a Vodafone-nak van a legjobb 3G-s hálózata.

Ezek az eredmények a Vodafone egyre hatékonyabb rendszerhangolásának köszönhetők. A felhasználói élmény a webes böngészés letöltési sebességének és a válaszidőnek a függvénye. Az ezekben a kategóriákban elért kiváló értékek a vállalatirányítási rendszerek zökkenőmentes használatához járulnak hozzá, valamint elôsegítik az interaktív alkalmazások élményteli használatát.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

8 hozzászólás

 1. Stifler öcsi - 2010.12.15. 12:52

  Hát én használok Vodafone és T-Mobile mobilnetet is. A Vodafone-osat laptoppal, a T-set iPhone-on. A T-nek sokkal több helyen van 3G-je, mellesleg nekem 3x (!!!!) gyorsabb a T letöltési sebessége. A feltöltést nem szoktam nézni, sztem az mobilnetnél nem olyan fontos

 2. ambushka - 2010.12.15. 15:20

  Én T-nél nagyon meg vagyok elégedve a mobilnettel, egyáltalán nem zavaró a sebessége, viszont a lefedettség mind 3G, mind sima hívásoknál valami borzalmas.

  Telenortól jöttem át november közepén, a különbség ég és föld. A Telenornál a legkisebb országsarki tanyákról is tudtam telefonálni, T-Mobile-al kimegyek nagyszüleimhez a városból és bent a házban már csak vészhívást tudok indítani.

 3. BoRRoNeo - 2010.12.15. 17:54

  A telefonos felhasználót nem feltétlenül az érdekli, hogy ahol van 3G ott melyik szolgáltató a leggyorsabb, egy index.hu betöltésénél nem sokat számít 10-20%. Sokkal inkább az, hogy ha netezni akar, akkor melyik szolgáltatóval tud a legtöbb helyen és a leggyorsabban netezni. Azaz a kérdés inkább az, hogy melyik szolgáltatónak van a legnagyobb 3G-s lefedettsége és ahol nincs ott melyik a gyorsabb? A Vodának nincs EDGE hálózata, így ezeken a helyeken a T-Mobile helyből gyorsabb.

  És persze vannak az egyéni szempontok, hiába X-nek van a legynagyobb lefedettsége, ha a munkahelyemen és otthon az Y gyorsabb.

 4. Street05 - 2010.12.15. 18:04

  Támogatom Borroneo véleményét, szerintem is fontos pl az, hogy ha Voda nem talál 3g-t, akkor nincsen semmi, míg a T-nél ott az edge, ami ugyan lassabb, de van. Sok ájfón user szerint a T-jé gyorsabb, és ugye a tapasztalat sokszor győz a szakértelem felett..ergo elméletben, illetve statisztikailag a Voda jobb, de úgy néz ki, hogy a T legtöbb helyen gyorsabbnak bizonyul.

  U.I.: Az ingyen wifi a legjobb, az meg nem szolgáltató függő :D

 5. James - 2010.12.16. 11:36

  hát nekem a céges netnél gyorsabb a vodás 3G és mivel menet közben nem szedek le több 100 megát annyira nem érdekel, hogy a T vagy a V a gyorsabb-e

  Az a lényeg, hogy ahol használnám ott legyen 3G és legalább 50-100 k/seccel menjen, hogy a weblapok gyorsan bejöjjenek :P

 6. tzs007 - 2011.01.27. 17:32

  "Így joggal mondható, hogy a Vodafone-nak van a legjobb 3G-s hálózata." jaj… ezzel én vitatkoznék kicsit.

 7. csakv - 2014.01.30. 12:05

  Egyértelmű, hogy a vodafone-nál a legjobb a 3g lefedetség, több helyen is összehasonlítva tudom ezt mondani.

 8. csakv - 2014.01.30. 12:08

  Nem beszelve a térerőről, ahol a többinek nincs vodafone-nál van. Mást nem választanék. Sokat próbálgattuk, és hiába van lte a t-mobilnál, kevés helyen megy és szinte ott se gyorsabb a hsdpa-nál. Ahol meg 3g van a közelébe se ér egyik se.

Szólj hozzá Te is!