Megbénult a T-Mobile hálózata egy Androidos szoftver miatt…

KeleMan 2010.10.31. 17:07 Egyéb, iPhone, Pletykák 31 hozzászólás 623

Pár napja a hozzászólások között felmerült kérdésként, hogy miért is nem Jailbreak-eli mindenki az iPhone-ját. Akkor már jeleztem, hogy nem tartom ésszerű megoldásnak, bár természetesen megvannak a maga előnyei. Ez mondjuk 2 pontban meg is fogalmazhatóak.

1. Ingyenesen tudunk a készülékre programokat telepíteni. (A fizetős alkalmazásokat is ingyenesen használhatjuk.)
2. Olyan programokat is tudunk telepíteni, melyeket az Apple valamilyen okból (legtöbbször biztonsági okokból) elutasított, de az alkalmazás készítője azt mégis feltölti pl. a Cydiába.

Ezen kívül azonban más előnyét én személy szerint nem látom a jailbreakelésnek, ugyanis nem szeretném, hogy egy alkalmazás miatt pl. szétszálljon a készülék szoftvere. Az Apple megbízható programokat hagy csak jóvá és ezen politikájuk garantálja azt, hogy a felhasználó olyan alkalmazásokat kapjon, amelyek megfelelően is fognak futni és működni.

Közel 2 hete adta hírül az Engadget és a Gizmodo is, hogy még az előző évben egy amerikai városban a T-Mobile hálózata teljesen megbénult, sőt szolgáltatás nélkül is maradt. Egy hibás azonnali üzenetküldő alkalmazás volt a ludas, melyet kifejezetten Android készülékre írtak. Az ügyben az amerikai T-Mobile az FCC-hez (Federal Communications Commision) fordult az alábbi beadványában. A beszámolóból ugyan nem derült ki, hogy pontosan mely városban is történt a probléma, de az igen, hogy az alkalmazás túl sokszor próbált csatlakozni a hálózatra.

Mint kiderült a szoftver fejlesztője a cég szerint csak WiFi-n keresztül próbálta ki a szoftvert, még mielőtt közzétette volna az Androidos letöltőközpontban. A használata azonban, ahogy ráharaptak a felhasználók, közel 1200%-al növelte meg a hálózati forgalmat. A T-Mobile szakemberei sem tudták önerőből megoldani és elhárítani a hibát.

A T-Mobile közvetlenül az alkalmazás fejlesztőjét kereste meg. Ő persze végül egy frissítéssel megoldotta a problémát. Grant Castle, a T-Mobile egyik igazgatója, aki a beadványt is készítette felhívta a figyelmet arra, hogy azokban a letöltési központokban (pl. Android Market), ahol semmiféle előzetes ellenőrzés nem történik, hatalmas veszély leselkedik, mind a felhasználókra, mind pedig a szolgáltatókra is.

Na én ilyet nem szeretnék. Ezért nem jailbreakelek.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

31 hozzászólás

 1. Bob - 2010.10.31. 20:48

  Well done :yes:

 2. zsmb - 2010.10.31. 21:12

  Jailbreak sux :yes:

 3. yano - 2010.11.01. 00:07

  1. urban legend

  2. amcsi T halozata az egyik leggyengebb a fejlett orszagok kozul …

 4. Bence - 2010.11.01. 01:22

  SMS kézbesítési jelentés, fényképezés a hangerő gombokkal, saját SMS hangok, homescreen függőleges görgetése, kis fotók a kontakt-listában… stb. stb.

  Ezek mind olyan alap (és abszolút veszélytelen) dolgok, amiket az Apple nem engedélyez. Sajnos muszáj jailbreakelni ha nem akarunk lemondani ezekről a "kényelmi" funkciókról.

  Nem tudom milyen arcok dolgoznak az Apple fejlesztői csapatában, de kicsit jobban odafigyelhetnének a felhasználók igényeire! A veszélytelen Cydia-s programokat és funkciókat betehetnék az alap szoftverbe, és akkor nem lennénk a jailbreak-re kényszerítve…

 5. mikey™ - 2010.11.01. 09:29

  Bence: Szívemből szóltál! Nagyjából ezt a 3 dolgot keresem amióta megvettem az i4-et. Milyen néven keressem ezeket a appokat Cydiában?

 6. gyoref - 2010.11.01. 10:46

  SnapTap a neve és tényleg müködik (fotózás)

 7. gyoref - 2010.11.01. 10:47

  de a saját sms hang engem is érdekelne :)

 8. Bence - 2010.11.01. 12:16

  SMS-jelentés: iPhoneDelivery (iphonedelivery.advinux.com)

  Gombokkal fotózás: SnapTap

  Homescreen görgetés: Infiniboard

  Kontakt fotók: Cyntact

  A saját SMS-hangok az macerásabb (mp3->AIFF, SSH-val feltölt, átnevez), szerintem készítek róla egy kis ingyenes oktatóvideót… :-)

  Ja, és még néhány:

  Hívásidő-számlálás: Call Counter 3

  Képernyő rögzítése videóra, élő stream számítógépre: Display Recorder

  WiFi hotspot (3G megosztás WiFi-n): MyWi 4.0

  Homescreen ikonok elrejtése: Poof

  Szolgáltató nevének átírása: MakeItMine

  Némelyik fizetős, de megéri!! :-)

 9. Bence - 2010.11.01. 12:27

  Szóval a jailbreak az kétoldalú dolog.

  1) Vannak akik csak arra használják, hogy szanaszét tweak-eljék a telefonjukat, illetve ingyen töltsenek le rá fizetős alkalmazásokat.

  2) Vannak olyan lehetőségek amiket az Apple letilt (vagy csak nem támogat), pedig teljesen veszélytelenek, és alapvető felhasználói szükségleteket elégítenek ki. Aki ezeket használni szeretné, az rákényszerül a jailbreak-re.

  Ha a második pontot az Apple kiiktatná, tehát a gyári szoftverbe beletenné a szóban forgó kényelmi funkciókat, akkor én biztosan nem jailbreak-elnék. Így viszont rá vagyok kényszerítve… és ha már jailbreak, akkor nem bírom megállni, hogy néhány fizetős programot ne töltsek le ingyen. Tehát az Apple nemcsak a felhasználókkal babrál ki, de a fizetős alkalmazások fejlesztőivel is. Sosem fogom megérteni az üzletpolitikájukat… makacsok, fafejűek. Ugyanakkor zseniális ötleteik és megoldásaik vannak, ezt el kell ismerni! :-)

 10. zeo - 2010.11.01. 12:27

  Bance: +1

  A hangerőgombos fényképezés engem is érdekelne!

  Sokáig én is azt hittem, hogy a JB szar és hogy nem akarom szétbarmolni ezzel a rendszert. Aztán kíváncsiságból kipróbáltam és nem bántam meg. Itt is vannak megbízható források és aki odafigyel nem hogy ront, de még javíthat is a rendszeren.

 11. zeo - 2010.11.01. 12:40

  Bocs.. nem frissítettem. Kösz az infot! :)

 12. mikey™ - 2010.11.01. 14:03

  Köszi Bence!

  Király vagy!

 13. jaku - 2010.11.02. 13:45

  Igazsag szerint, en most hallok eloszor a JB-rol. Vagyis hallomasbol mar ismerem, csak nem tudtam mire jo.

  Ha megengedtek ket kerdest, JBvel parhuzamosan hasznalhato az App Store? Peldaul egy free dolgot szivesebben toltenek megbizhato helyrol, ellenben egy 5€-s jatekot valoszinuleg inkabb JB-rol.

 14. Bence - 2010.11.02. 13:48

  @jaku: természetesen JB-vel is ugyanúgy használható az AppStore. :-) Ingyenes dolgokat amúgy sem szoktak feltörni… :-)

 15. jaku - 2010.11.02. 15:32

  :)

  Arra gondoltam esetleg, hogy valahogy "kicsereli" az app store hozzaferesemet jailbreakre..

  Este kiprobalom, kiv vagyok mit tud ez a dolog.

 16. Cyrmos - 2010.11.02. 21:28

  SMS-jelentés: iPhoneDelivery (iphonedelivery.advinux.com)

  Gombokkal fotózás: SnapTap

  Homescreen görgetés: Infiniboard

  Kontakt fotók: Cyntact

  Hívásidő-számlálás: Call Counter 3

  Képernyő rögzítése videóra, élő stream számító gépre: Display Recorder

  WiFi hotspot (3G megosztás WiFi-n): MyWi 4.0

  Homescreen ikonok elrejtése: Poof

  Szolgáltató nevének átírása: MakeItMine

  Akkor menjünk sorban:

  Gombokkal fotózás ott van a képernyőn a gomb felesleges. I4-ben meg már előlapi kamera is van szóval látod a képernyőn a gombot.

  Homescreen görgetés nem tudom pontosan melyik részére gondolsz de jelenleg is görgethető :) ha esetleg az első sávra gondolsz ugyanaz mintha felette lenne a program csak oda kell lapozni. Igazából szerintem mindegy melyiket görgeted.

  Kontakt fotók

  Jelenleg is tudsz kontatkt fotót berakni. Igaz hogy nem látod mikor egy személyt keresel de a személyt név alapján fogsz keresni nem a fényképeket nézegetni.

  Hívásidő-számlálás ez aztán full felesleges telefonálnod kell úgyis telefonálni fogsz.

  Képernyő rögzítése videóra talán ennek van értelme. De miért akaja bárki is videózni hogy éppen mit csinál a telefonján?

  A netet jailbreak nélkül is meglehet osztani. Ugyancsak felesleges ezért JB-zni

  Homescreen elrejtése minek ha görgetni is akarod vagy elrejtve görgeted?

  Szolgáltató nevének átírása- ennek megint semmi értelme.

  Amiket leírtál szép és jó azoknak akik vagánykodni akarnak a telefonjukkal. A hívásidő számlálás meg azoknak akik csórók és azt figyelik mindig nehogy túllépjék az előfizuban lévő perceket.

 17. Cyrmos - 2010.11.02. 21:36

  WTB szerkesztés gomb!

  Sőt cydiába ugyanúgy vannak fizetős alkalmazások.

  Sőt igazából ha annyira kényelmi funkciókról van szó akkor egyet tudnék elviselni vagyis kettőt hogy Springbordon lévő ikonnal tudjam ki be kapcsolni a Wifi-t és a 3g-t. Minden mással elégedett vagyok.

 18. speak - 2010.11.02. 21:40

  Jaj istenem… Nemkell ezt a JB dolgot annyira komolyan venni, hogy beleturkál a fájlrendszerbe.

  Általában, ha biztosra akarsz menni, akkor ugy kell jailbreakelni a telefont, hogy ipa fájlokat töltesz le, és másolod bele itunes-ba majd ugy szinkronizálod, mivel a cydiás iphone telepítéskor valóban történhetnek gubancok mivel deb fájlok töltése csomagolása és telepítése zajlik, ami eleg sok összeakadást és problémát generálhat.

  Tehát aki nem Jailbreakel, az egyáltalán nem is használja a telefonját. Elképzelhetetlen lenne számomra, hogy a telefonomon levő közel 90 programot megvegyem (kb 300e ft) valamint olyan programokat (pl callcounter3) ne használjak amiket már jól megszoktam.

  Ez az apple biztonságos baromságrol meg csak mondok két példát:

  1, A GPS frissités alap esetben 3 másodpercenkent történik. Én átírtam a szoftverbe ezt az értéket 1másodpercre, kb 60orát teszteltem es semmivel se fogyasztott többet, semmilyen akadási es fagyási probléma nem történt (közel féléves használat alatt) de ami a lényeg, hogy az iGo már nem dobálja el a jelet és nagyon pontosan navigál… ellenben amikor 3másodpercen volt, akkor szinte használhatatlan volt. Átirni, kb 5perc volt…

  2, Most hogy valaki rájött hogy 3GS en is lehet HD videot rögzíteni, így én is felmásoltam azt a +4 fájlt a megfelelő helyre és tökéletes gyönyörű hd videókat tudok csinálni, és a fényképek minősége is sokkal!!! jobb… (fagyás, akadás, semmi ilyen nem történt…)

  Kérdem én, miről beszélünk ?????????????

  Valamint a biztonságos programról csak annyit, hogy van pár olyan program itunes-on amit még kezdő koromba feltettem és szarrá fagyott tőle a telefon.

  Sztem az egész cikk semmit se ér…

  Hamarosan csinalok egy iphone tapasztalat összesítő oldalt, és majd mindenki csemegézhet belőle, meg majd szerintem megkeresem az iphone portál uzemeltetőket, hogy végre mindenki világossan lásson, mert senki nem írja le mi a fasza, csak amit innen onnan hallott… de nekem gyakorlati tapasztalataim vannak.

  • KeleMan - 2010.11.03. 12:37

   Speak: Az egész cikk csak részben érinti a Jailbreak-et, mégis ahogy látom, már megy róla a flame. Őszintén szólva nem érdekel, hogy valaki jailbreakeli-e vagy sem. Az ő dolga. Engem hidegen hagy. Én csak használni akarom és nem akarok szórakozni olyan dolgokkal, mint ipa fájlok másolgatása, meg egyéb programok telepítése, ami lehetővé tesz olyan dolgokat, amit az Apple nem hagyott jóvá. Tény azonban, ahogy Bence is – kulturáltan – leírta, hogy neki ezek szükségesek. Nekem a legjobban a Display Recorder hiányzik, mert baromi jó lenne, ha úgy tudnék bemutatni nektek alkalmazásokat, hogy nem szövegesen, hanem videó formájában készülnének, miközben a programot futtatom. De csak ezért nem fogom jailbreakelni.

 19. Bence - 2010.11.02. 22:39

  @Cyrmos:

  Én nagyon sokszor fotóztam az iPhone-al a képernyő-gomb segítségével, és mindig nagyon zavaró volt, hogy a képernyőt kellett bámulnom, és pontosan oda tennem az ujjam ahol a gomb van rajta. Kényelmetlen, zavaró. A hangerő gombokkal ugyanúgy tudom használni a telefont, mint egy igazi fényképezőt. Sokkal kényelmesebb és egyszerűbb! :-)

  Homescreen FÜGGŐLEGES görgetése: van egy oldalam amin csak a bűvésztrükkök (alkalmazások) vannak. Amikor ez betelt, elkezdtem mappákba rakosgatni az ikonokat, de az valahogy nem a legjobb módszer a sűrűn használt programok esetében. Most már tudom lefelé is görgetni az oldalt, így több ikon elfér egy lapon… Nekem ez kényelmesebb megoldás, mint a mappákba rakosgatás.

  Kontakt-fotók a listában: nem létszükséglet, de én szeretem látni a képeket (még ha nagyon kis méretben is) a kontaktok nevei mellett, a LISTÁBAN.

  Hívásidő-számlálás (parc alapon!): na ez aztán a leghasznosabb amit jailbreak óta használok! Korábban sikerült sokszor elbambulnom, és túlléptem a keretemet. Most viszont simán kontrollálni tudom a hívásidőmet, és nem izgulok azon, hogy túllépem-e vagy sem. Elég az ikonra ránéznem, az is kijelzi, hogy épp hol tartok. Szóval nekem ez nagyon hasznos! :-)

  Képernyő rögzítéser / streamelése: ez konkrétan a munkámhoz kell (az iPhone képernyőjén zajló dolgokat videóra kell rögzítenem), oktatóvideókat készítek az iPhone használatáról. Aki prezentálni akarja az iPhone képernyőjét (számítógép képernyőjén vagy projektoron), annak ez a program kötelező!!

  A netet jailbreak nélkül nem lehet WiFi-n megosztani, csak USB kábellel. Én viszont netet tudok szolgáltatni az iPod Touch-os barátaimnak, ha szükség van rá. Már sokszor volt ilyen helyzet. :-)

  Homescreen ikonok elrejtése: van pár olyan biztonsági program, amit előbb beállítok, aztán elrejtem az ikonját, hogy más ne férhessen hozzá. Szóval ezt is használom…

  Szolgáltató nevének átírása: ez csak poén (nekem T-Mobile helyett Bencuska van kiírva). :-)

  Az SMS kézbesítési jelentést kihagytad, gondolom azt nem kell ecsetelnem, hogy mennyire hasznos tud lenni! :-)

  Amúgy nem értem ezt a nagy jailbreak-ellenes hangulatot. A Jailbreak teljesen ártalmatlan, nekem még sose volt miatta bajom. Az iPhone tökéletesen működik, és végre úgy használhatom ahogy én szeretném! :-)

 20. Cyrmos - 2010.11.02. 23:07

  Nem ellenes csak azt akarjatok bizonyitani hogy szart sem er anelkul. A legtobb dolog csupan parasztvakitas vagy olyan funkcio implementalasa ami egy telefonnak teljesen felesleged. Sose ertettem egyesek miert akarjak tobbre hasznalni mint amire valo. Ha meg epp nem mukodik akkor jon az ocsarolas hogy de szar hogy nem tudja pedig a masik alapbol tudja. Hat bammeg akkor miert nem olyat vettel ami kielegi a szuksegleteidet?

 21. Bence - 2010.11.02. 23:17

  Az iPhone még a hiányos alapfunkciói mellett is a legjobb okostelefon amit valaha használtam! Hogy mire való? Az biztos, hogy nemcsak telefonálásra, SMS-ezésre és ébresztésre. Én konkrétan 15-20 funkcióját használom nap mint nap.

  Amelyik telefonban van SMS kézbesítési jelentés, abból meg egy rakás egyéb dolog hiányzik, ami az iPhone-ban van.

  Senki nem panaszkodik. Én örülök, hogy van jailbreak, mert így teljes a kép! :-)

 22. Bence - 2010.11.02. 23:26

  Hogy ne csak üres szavak legyenek, íme a funkciók listája:

  telefon

  SMS

  ébresztés

  e-mail írás/olvasás

  fényképezés

  videózás

  videószerkesztés

  naptár, teendők

  diktafon

  időjárás

  GPS (térkép, útvonaltervezés)

  weblapok böngészése

  Facebook

  játékok

  iPod (zenelejátszó)

  iPod (videók nézegetése)

  YouTube

  Skype

  fotónézegetés

  számítógépem távoli vezérlése (LogMeIn)

  rádióhallgatás

  zseblámpa (iPhone 4 vakuval)

  bűvésztrükkök (naponta 4-5 db)

  póker időmérő óra

  WiFi megosztás

  Ezeknek 75%-át naponta használom, de van olyan nap amikor mindre sor kerül (és még akkor sem használom napi 2-3 óránál többet). Úgyhogy nekem az iPhone nem telefon, hanem használati- és munkaeszköz. :-)

 23. mikey™ - 2010.11.03. 01:05

  …mert nem is telefon. Egy telefon nem kerül közel 200e ft-ba. Ez szerintem egy mini tablet, amivel mellesleg lehet telefonálni is. És ennyi pénzért hagy csináljak már vele azt amit akarok. Főleg úgy, hogy megvan hozzá az "esze" csak nem használja ki gyárilag.

 24. Cyrmos - 2010.11.03. 05:49

  Meg a neveben is bene van hogy telefon ami, okosabb is a tarsainal. Az ararol meg annyit hogy ha keves penzed akkor draga. Had idezzem andras bararomat dolgozz tobbet keress tobbet akkor nem szamit 100-200 ezer forintos "jatekszereket" venni.

 25. Bence - 2010.11.03. 09:07

  Miről is beszélgetünk itt?? :-)

  Telefon, játékszer, munkaeszköz… ki mire használja. Ezen kár vitatkozni.

  A cikkben arról volt szó, hogy a jailbreak-nek lehetnek negatív hatásai is, illetve hogy KeleMan nem jailbreak-el, mert nem érzi szükségét. Én leírtam, hogy nekem a jailbreak miért fontos. Cyrmos leírta, hogy neki nincsenek ilyen igényei, jó neki jailbreak nélkül is, mert ő csak telefonál vele. Tudomásul vettük, hogy nem vagyunk egyformák. Lépjünk tovább… :-)

 26. mikey™ - 2010.11.03. 11:07

  Cyrmos: kedves andrás barátod igen okos ember lehet és egy nagy segglyuk. Ez pont ilyen könnyen és egyszerűen működik.

  Egy szó mint száz.

  A Jailbreak jó dolog. Ha neked nem tettszik ne használd.

  So simple.

 27. Cyrmos - 2010.11.03. 15:48

  Sehol sem irtam hogy pontosan mire hasznalom ugyhogy Bence ne akard jobban tudni. Arra akartam ravilagitani hogy nem ertem miert akarjatok tobbre hasznalni mint amire terveztek. Teny hogy a hardverben sokkal tobb van, de szerintem ez a toblet azert van hogy a felhaszno akadasmentesen tudja kihasznalni az apple alltal adott lehetosegeket.

 28. mikey™ - 2010.11.03. 16:10

  Nem is kell, hogy értsd. Elég ha mi értjük.

 29. speak - 2010.11.04. 00:02

  Keleman a cikk eleje (3 blokk), és az a zárómondat is a jailbreakről szól… még jó hogy megy róla a flame =) De amugy tenyleg tök felesleges… mindenki ugy meg arra használja a telefont amire akarja :) peace…

Szólj hozzá Te is!