Alkalmazások újraletöltése az Apple készülékekre…

KeleMan 2010.10.26. 10:28 Apple, Egyéb, iTunes, Programok 18 hozzászólás 4 975

Szeretném megkövetni magam és elnézést kérni mindazoktól így utólag is, akiknek ezidáig téves információt adtam, igaz önhibámon kívül. Bevallom én tudtam rosszul, bár ebbe az Apple is közrejátszott… Mindig tanul az ember, de most nagyon mérges vagyok, mind az Apple-re, mind a külföldi oldalakra, de leginkább magamra, hogy nem néztem utána, bár igaz, hogy teljesen evidensnek tűnt az Apple lépése, bár nem örültem neki anno.

De miről is lenne szó? Réges-régen, mikor még az Apple 2007-ben elindította az iPhone-t, majd később 2008-ban bejelentette az iPhone 3G-t, ami már hivatalosan is forgalomba került Magyarországon gyorsan mentünk is megvenni. Azokban az időkben indult el az AppStore is, még a 2.0-ás iOS-en. A programokat le lehetett tölteni, mind a számítógépen, mind a Mac-en, mind pedig magán az eszközön is. Szinkronizálni is lehetett, mindenki happy volt. Nyilvánvaló, hogy az ingyenes alkalmazásokat, bármikor bárhonnan, míg a fizetős programokat valamely eszközön, ha letöltöttük, csak 1x kellett kifizetni, aztán letölthettük újra a PC-n, Macen, vagy ha töröltük az iPhone, iPod Touch készülékről, akkor újra letölthettük a készülékre ingyenesen, hiszen egyszer már kifizettük.

2009. június 1-én azonban megjelent az iOS 3.0 verzió és történt egy olyan dolog, amiért akkor lázadtam, de megértettem és megpróbáltam elfogadni az Apple álláspontját. Az internetet pedig elözönlötték ezen képek…

Tehát ha vásároltál egy alkalmazást, de azt már törölted az eszközön és újra le kívántad tölteni ismét az iPhone-ra vagy iPod Touch-ra, akkor az alábbi üzenet fogadott, szabad fordításban:

“Már megvetted ezt. Letöltheted újra a számítógépedre ingyenesen, vagy tappints (ezt most találtam ki – szerintem nagyon jó :D ) a Vásárlás gombra, hogy újra megvedd.”

Anno tehát az iOS 3.0-ba beépítettek egy olyan feature-t, hogy amennyiben egyszer megvettél egy appot, de azt később törölted a készülékről, de mégis szeretnéd, hogy újra az iPhone, iPod Touch készülékeden virítson a program, akkor menjél szépen haza és szinkronizáld újra. Ha meg nincs erre időd, akkor fizess érte. Újra! Nyilvánvaló volt, hogy lehúzás szaga van a dolognak, de az Apple úgy gondolta, hogy így elkerülhető az, hogy a barátok, rokonok és ismerősök egymásnak megadva a felhasználó nevüket és jelszavukat letöltsék az alkalmazásokat újra, teljesen ingyenesen.

A tegnapi nap az üzenőfalon Finfera érdeklődött ez ügyben, én meg írtam is neki az automatikus választ, amiről én tudtam. Tkr1 viszont ellentmondott nekem. Mivel nem vagyok az a fajta, hogy egyből lehurrogom egy kicsit utánanéztem a dolgoknak, nyilvánvaló, hogy ő is valami alapján írta azt, amit. Azt kell mondjam, hogy Tkr1-nek van igaza.

Én viszont kurvára nem örülök ennek. Ugyanis ez azt jelenti, hogy 2009. júliusa óta átbasztak.

Mivel úgy tudtam, hogy ha újra letöltök a készüléken egy fizetős programot, azért újra fizetni fogok. Ezért mindig szépen hazamentem és újra szinkronizáltam, vagy újra letöltöttem a gépen a programot. Nem beszélve arról, hogy a családban több iPhone is van, és ha megvettem egy appot, a páromnak, vagy másnak már azt javasoltam, hogy a gépen töltse le és ott szinkronizálja. Igaz, hogy így macerásabb, de ingyenes. Utólag rákeresve a neten, viszont ezeket a linkeket találtam, érdemes elolvasni a hozzászólásokat is.

Apple Now Charging to Re-Download Apps on the iPhone?
Re-Downloading Deleted iPhone Apps May Become Costly in OS 3.0
Redownloads No Longer Free on iPhone App Store

Sőt, találtam egy ilyen linket is, melyben azt taglalják, hogy ez az egész csak egy “bug” volt, azaz egy hiba, mely az iTunes 8.2-es rendszerben volt.

iPhone OS 3.0 Re-Download Message A “Bug” Says Apple

Kérdem én, hogy lehet ez hiba? A program magától egymás mellé pakol karaktereket és pont ez a szöveg jön ki? Hát nem! Cupertinóban valaki szépen így állította be, csak később kapcsolt az Apple, hogy ez így mégsem lesz jó, ezért kivették, és azóta ingyenesen lehet újra letölteni a már megvásárolt programokat közvetlenül az eszközön. (Az, hogy ez mióta van újra így, nem tudom, de talán kommentekben valaki majd megválaszolja.)

Persze eldöntöttem gyorsan, hogy ki is próbálom. Letöröltem az Angry Birds Halloween Edition-t, majd újra elindítottam a letöltést az iPhone-on. Gondoltam ha mégis fizetni kell érte, akkor nem fog a 0,79€ a földhöz vágni, de reméltem, hogy úgyis lesz előtte üzenet. Az üzenet jött is, melyben az alábbiakat közölte a program.

Nekem ehhez közel másfél év kellett mire kiderült. De kiderült és örülök neki. Ez van! A lényeg tehát, hogy ingyenesen lehet letölteni egy már megvásárolt programot újra, közvetlenül az eszközön és ehhez nem kell szinkronizálni. Elnézést kérek, ha túlragoztam, vagy akiknek ez nem volt újdonság, remélem ezen felhasználókból van több.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

18 hozzászólás

 1. epyc - 2010.10.26. 13:11

  Én megvettem az iGo Hungary-t, meg a WSOP-t. Újra kellett pakolnom a laptopomat, amiről a szinkronizáció megy és mentek vele az alkalmazások is. Gondoltam letöltöm ismét őket, amikor is csak a vásárlás opció jelent meg az iTunes-ban. Úgy voltam vele, hogy akkor legyen így, kifizetem újra az iGO-t, de nekem az már csak a munkám miatt is kell. Legnagyobb meglepetésemre a tranzakciós díjat vonta csak le, a program árát már nem. Már akkor sem értettem a dolgot, de így meg egyenesen passzolom. Ha levonja a tranzakciós díjat, akkor valami pénz csak átment, de nem lett 4000párszáz forinttal rövidebb a számlám, így viszont nem értem, hogy miért vonta le a tranzakciós díjat, ha nem ment át semmi? :D

  • KeleMan - 2010.10.26. 13:51

   Ezt a kérdést passzolnám én is… :)

 2. Helme - 2010.10.26. 14:16

  Én eddig úgy tudtam, hogy ingyenes, de amennyiben 80 mega fölött akarsz telóról újra tölteni akkor ismételten fizetni kell érte. Erről tud valaki valamit?

  • KeleMan - 2010.10.26. 14:23

   Helme: Ilyen úgy tudom nincs, régen volt olyan, hogy a 10MB-nál nagyobb programokat 3G-n keresztül nem lehetett a telefonra közvetlenül letölteni, csak wifi-n keresztül vagy gépen és utólag szinkronizáltad. Nemrég ez annyiban változott, hogy a mérethatárt emelték 20MB-ra. Szóval 20MB-ig még 3G-n keresztül közvetlenül a telóra le lehet tölteni.

 3. izoli - 2010.10.26. 14:19

  Nekem még a 3G-n 3.0 alatt szállt el a rendszer meg a gépem is akkor ujra meg akartam venni a progikat és nem vont le érte semmit tehát a dolog annyira nem újkeletű!!! Lehet tényleg csak iTunes bug lehetett!

 4. Crazy - 2010.10.26. 15:49

  Amúgy meg elméletileg, van egy olan módszer amivel 1 szifont lehet több itunes-al szinkronizálni! elvielg akkor a másnál megvett programot is rá tudja tenni.

 5. Ádám e - 2010.10.26. 16:04

  Srácok, ez mind ér meg ennyi fáradtságot, hogy taglalgassuk ezeket a dolgokat… Egy szó: JailBreak hallottatok róla??? :D

  • KeleMan - 2010.10.26. 16:35

   Ádám: Hallottam róla, de köszi, nem kérek belőle… Majd erről is írok egy posztot, hogy hogyan vágta haza a T-Mobile hálózatát a jailbreak az USA-ban… vagy az Android volt? :) Mind1. Én nem jailbreakelek.

 6. Ádám e - 2010.10.26. 16:05

  ez mind nem ér annyi fáradtságot*

 7. Bence - 2010.10.28. 00:49

  A jailbreak legális, és nagyon jó dolog…!!! :-))

  A témához: ha jól emlékszek nekem már jó ideje ingyenes sz újratelepítés, igazából nem is hiszem hogy valaha is másképp lett volna…

  Új telefon vagy újratelepített iTunes esetében az első beállításkor az Apple zárol egy kis összeget (pár EUR), így ellenőrzik a bankkártyát. Aztán feloldják, és visszakerül a számlánkra… szóval nem vonnak le semmi másért, csak amit megveszünk, és azt is csak egyszer. :-)

 8. SzGyuri - 2010.10.28. 11:51

  A családban két iPhone van és ugyanazzal az acc-al használjuk őket. Így gyakran játszom el azt, hogy a saját telefonomra letöltök valamit (fizetős alkalmazás), majd ha beválik, tetszetős, akkor szólok a páromnak, és letölti ő is.

  Az AppStore természetesen jelzi, hogy a választott alkalmazást már megvásároltam, így ingyenesen tudom letölteni ismét – függetlenül attól, hogy ez egy másik telefon, az asztali gépem iTunes-sza vagy éppen az eredetileg a vásárlásra használt telefon (mert pl. azóta letöröltem róla).

  Naggyon kényelmes.

 9. izéke - 2010.10.28. 20:18

  nekem olyan volt hogy feltettem az újra telepített gépemre a friss itunes ra 2 db iphonet es mind a kettő iphone ról lemásolta a gépre az app-eket, és ami az eggyiken nem volt meg azt a másik app-jei közül át tudtam pakolni

  nem tom írtam e újdonságot, vagy hülyeséget

  vagy is nem értem h ezt hogy csináltam

  am két accaunt om is van

  vagy mindent lehet mindenhová?

  iTunes 10 iPhone 2g 8GB iPhone 4 16GB

  na mindegy király az egész :DDD

  a jailbrabe-ról én annyit mondanék hogy nekem volt már pár telefonom, nokia 6000-es széria, N széria E széria majdnem mindnek feltört softwae-e volt de a törés utána lassabbak voltak, meg minden bajuk volt. az iphone 2g is olyan lassú mint álat, de ezt nem lehet máshogy használni magyarországon.

  na meg az app store-ról nagyon sok ingyenes és jó programot lehet leszedni na meg a fizetősek sem drágák( 0,99$ , 0,79Euro…).

 10. Slovens - 2011.02.01. 03:40

  Üdv!

  Ket dolog, szorosan egymással összefüggésben:

  4.2.1 firmware van az iPad-emen. Gondolkodtam december óta a jailbreaken, míg végül ma úgy döntöttem, hogy a haverommal megcsináljuk. Egyikünk sem hulyeteljesen, ha valamit törni kell, mitagadas, hiszen Magyarorszagon nőttünk fel, azon belul pedig Közép-Európában…

  A lényeg, hogy 34 YouTube videó megtekintése utan, folyamatos leirasok olvasgatasa közben jailbreakeltuk a padot, a vége pedig az lett, hogy nem indult el a készülék és miután lecumiztuk magunkat. A vége lett csak ez, mert közben jó fel órát használtuk a cydiat, és rájöttünk, hogy szep és jó, hogy egy rakas alkalmazasunk lesz, egy-ket hasznos dolog, amit csak ajánlani tudnek mindenkinek. Hogy milyen minőségűek ezek a programok es mennyir megbízhatóan, az megint más kérdés. Az AppStore-ban épp az a jó, hogy akármit onnan nem szedhetsz le, a minőség garantálva van, még ha a színvonallal ott is sok esetben problémák merülnek fel. Mégsem járhatok úgy, mint ahogy a jailbreakkelt keszekemmel, hogy minden adatot elveszitek, mert nem indult el a bootolas utan. Ezek utan iTunes, testőre, visazaallitas. A programokat miert nem szinkronizata az iTunes, azt nem tudom, igy ma nekilattam, hogy letoltogessem a mar megvásárolt progikat ujra. Pénzt nem vont le, természetesen.

  Azt tudom tanácsolni mindenkinek, hogy hasznaljatok arra, amire ki lett találva. Akkor gondotok nem lehet. Ha pedig androidra vágyik valaki, linuxra vagy bármi másra, az egyszerűen ne vegyen almát azt kész.

  Ma ízelítőt kaptam a jailbreakbol és azt kell mondjam igy utólag, hogy igy jó ez, ahogy van!

 11. Slovens - 2011.02.01. 03:44

  Éljen az autokorrekcio!

  • KeleMan - 2011.02.03. 10:09

   Slovens: Osztom a véleményed! :)

 12. Krisz - 2012.01.06. 14:36

  Sziasztok!

  Kis segítségre volna szükségem, szeretnék letölteni fizetős alkalmazásokat iTunes-al az appstore -ból de a fizetéses dolog nem megy. Hogy lehet biztonságosan megoldani?

 13. Benya - 2013.04.12. 20:38

  Sziasztok ! Nem tudok alkalmazást , kb. 2 hete. Eddig seimmi probléma nem volt . Most azonban ez a szöveg jelenik meg : Account not in this store . Your accont is mot valid for use in the U.S. store. You must switch to the Hungarian store before purchasing.

 14. Otto - 2018.06.22. 18:01

  Letöltöttem egy Scannert ami automatikusan levett a számlámrol egy havi Díjat amit én nem kertem lehet hogy nem figyeltem oda és beleegyeztem . Most le töröltem ezzel megszűnik e a fizetés kötelesség ha nem mi a teendőm Neosus PDF Scanner . Előre is kosz ha lehet e-mail be a választ

Szólj hozzá Te is!