Az Electronic Arts felvásárolta a Chillingo kiadót

KeleMan 2010.10.24. 09:54 Egyéb, iPhone, Játékok, Pletykák 2 hozzászólás 185

A napokban szivárgott ki a hír, hogy az Angry Birds és Cut the Rope sikerjátékok kiadóját, a Chillingot a szerdai nap közel 20 millió dollárért megvásárolta az Electronic Arts. Érdekes egy tény. Az angol Chillingo kiadó iPhone, iPod Touch és iPad-re ad ki játékokat. Az Los Angeles Times értesülései szerint az árat az EA nem erősítette meg, de Holly Rockwood, az EA sajtófelelőse megerősítette, hogy valóban szerdán aláírták a papírokat és “bekebelezték” a Chillingo-t.

Egy dolog azonban nagyon fontos, az EA, csak a kiadót, tehát a Chillingo-t vásárolta meg, a fejlesztőket, akik magukért az alkalmazásokért felelősek (Angry Birds – Rovio, Cut the Rope – ZeptoLab) azokat nem, így ők megmaradnak független fejlesztők. Az Angry Birds készítői közben megjegyezték, hogy a Chillingo-ra, csak az Angry Birds alapváltozatának a kiadását bízták, más játékét nem és nem is fogják soha többet… Ezek után már valóban nem. Így történhetett az is, hogy az Angry Birds Halloween Edition már a Rovio saját kiadója keze közül került ki. (Az EA egyébként az előző évben már felvásárolta a Playfish-t is, akik kifejezetten a FaceBook-ra írtak közösségi játékokat. Azon üzletért az Electronic Arts 400 millió darab zöldhasút tett le az asztalra.)

A fenti 20 milliós üzlet persze eltörpül az Ngmoco felvásárlásától, amit a japán DeNa vásárolt meg szintén a napokban potom 400 millió dollárért. Érdekes adatok. Én úgy gondolom, hogy a nagyobb kiadók kezdik észrevenni magukat… Bár rendben van, hogy kitolják a nagy XBox-os és PC-s címeket iPhone-ra is és az is hoz pénzt a konyhára, de az igazán átütő sikereket mégsem egy SimCity vagy NFS fogja meghozni (persze azok is jók), hanem az olyan nevek, mint a már fent említett végtelenül egyszerű, de mégis nagyon szórakoztató, kifejezetten az iPhone-ra készült alkalmazások (Angry Birds, Cut the Rope).

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

2 hozzászólás

  1. iRicsi - 2010.10.24. 19:04

    Még csak a címet láátam, de tudom, hogy nagyon jó ötlet volt! :D

Szólj hozzá Te is!