Otthonőrző már iPhone készülékekre is

KeleMan 2010.08.26. 22:33 iPhone, Programok 31 hozzászólás 1 361

Az otthonuk biztonságát az interneten és mobilon keresztül követő felhasználók számára a Kitchen Budapest fejlesztőcsapata elkészítette az Otthonőrző szolgáltatás iPhone-ra optimalizált alkalmazását, kihasználva az okostelefon bizonyos lehetőségeit. Az iPhone felhasználók számára jól ismert AppStore elektronikus áruházban a néhány tucatnyi magyar alkalmazás mellé felsorakozott a lakás biztonságát folyamatosan követő Otthonőrző szolgáltatás is. A Kitchen Budapest keretein belül tevékenykedő háromfős iPhone fejlesztőcsapat azért készítette el ezt a változatot, hogy a felhasználók minden pillanatban kezükben tarthassák az otthonuk felügyeletét. Az Otthonőrzővel megtudhatjuk például, hogy hány fok van a nappaliban, vagy kinyílt-e a teraszajtó.

A szolgáltatás ugyan a hagyományos webböngészőn keresztül is elérhető (az okostelefonokon is), az iPhone megoldás azonban több előnnyel is kecsegtet. Korsós Milán, a fejlesztőcsapat tagja elmondta: “Az iPhone alkalmazás használata esetén nem kell a távirányítót használnod, amivel hazaérkezéskor vagy éppen elinduláskor ki-bekapcsolhattad az Otthonőrzőt, hanem ez a funkció már benne van a telefonodban.” Így egy távirányítóval kevesebb, viszont a vezérlés lehetősége mindig kéznél van és nem tűnik el a lakás többi távirányítója között. További előnyként említette a fejlesztő, hogy a webböngészős használat esetén mindig külön be kellett jelentkezni, míg az iPhone alkalmazás lényegesen lerövidíti és egyszerűsíti a bejelentkezés folyamatát. A használat is egyszerűbb, hiszen az Apple-okostelefon kezelésének egyszerűségét követve az Otthonőrző alkalmazás kezelése is egyszerűbbé vált, egy-két kattintással (érintéssel) elérhetővé vált minden a telefon kijelzőjén. Az iPhone-os Otthonőrző lehetővé teszi a rendszer állapotának lekérdezését vagy a közelmúlt eseményeinek megtekintését is – hasonlóképpen a webes változathoz. A felhasználó nyomon tudja követni azt is, hogy éppen ki tartózkodik otthon, hiszen a családtagok neve mellett egy állapotjelző pipával jelzi, ha az illető hazaért.

A Magyar Telekom 2010. januárjában dobta piacra intelligens önmegfigyelő biztonsági rendszerét, az Otthonőrzőt. A szolgáltatás előnyei: a teljes testreszabhatóság, a könnyű kezelhetőség, és a mobiltelefonos értesítések. A rendszer a felhasználó egyedi igényeinek megfelelően paraméterezhető: az érzékelők és a kamerák felszerelése után webes felületen állíthatja be, hogy mikor, milyen eseményről, milyen formában és kit értesítsen a rendszer. Beállítható, hogy a rendszer gazdája (vagy bárki, akit ő szeretne) milyen esetekben kapjon SMS-t az otthoni történésekről.

Az Otthonőrzőről többet a T-Home honlapján tudhatunk meg, míg a Kitchen Budapest honlapja ide kattintva látható. Az iPhone alkalmazást pedig az Apple AppStore-ban találjuk meg.


Letöltöm!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

31 hozzászólás

 1. Protak - 2010.09.27. 13:28

  A legjobban annak örülök, hogy én is almás telefont használok így ez a rendszer nagy segítség lehet majd a számomra is. Az az igazság, hogy nekem is szükségem lett, volna egy ilyen rendszerre, de valahogyan sose került arra sor, hogy megtörténjen a beszerelés. Sajnos, nem a legjobb környéken élek kicsiny fővárosunkba és a baj engem is utolért. A napokban történt ugyanis, hogy betörtek hozzám és kipakolták az egész lakásomat. Engem igazából csak az bosszant, hogy a környéken senki nem látott semmit, de igazából ezen meg se kéne lepődnöm, mert ez mindig így van. A betörők nagyon alapos munkát végeztek, mivel szinte mindent elvittek a házból ami mozdítható volt és a mérete miatt tudták vinni. Vesztettem egy elég jó és modern tv-t, egy blu-ray lejátszót. Vitték az asztali gépem monitorát és még nagyon sok mindent. Annyira nem válogattak, hogy még a hajszárítómat is elvitték. Szerencsémre éppen külföldön tartózkodtam, ezért a telefonom illetve a laptopom megúszta a betörést. Igaz ebben nem sok örömöm lehet, de legalább ennyivel is kevesebb dolog az amit meg kell vennem újra. Azóta megrendeltem egy elég jónak tűnő kis védelmet a kicsiny lakásom számára és gondolkozok is azon, hogy fogom magamat és egy kicsit igényesebb részére költözök a városnak.

 2. mámorka - 2010.09.27. 14:36

  Sajnálom, hogy ez történt veled, velem még hál' Istennek ilyen nem fordult még(!) elő. Eltördelném a kezét, annak aki ezt csinálja! :(

  Itt a lehetőség viszont neked, van iphone-od összekötöd ezzel, és egész jó kis védelmi rendszered van. – Minden egy helyen van, nem kell összeszedegetni a dolgokat külön-külön. :)

 3. keszkenö - 2010.09.27. 15:19

  a mai világban pedig nem lehet ugy élni hogy semmivel sincs bebiztositva a lakásunk,aki igy él az meg is érdemli ha történik vele valami hasonló,rengeteg ilyen "érvénytelen" ember van,akik seperc alatt kirámolják a lakásokat,de könyörgöm azért probáljuk meg megakadályzni s ne csak azt várjuk h meg ne történt legyen…..látom külföldre utazgatsz ilyen olyan ügyben,tehát anyagilag simán megengedhetnél magadnak vmi komolyabb proteksönt….

 4. kupak - 2010.09.29. 11:10

  Nagyon jó lett a program. Semmi probléma vele éles használat közben sem. Szerintem 1-2 dolgot kéne már csak rajta fejleszteni és akkor még jobb lenne.

 5. mámorka - 2010.09.29. 12:31

  @keszkenö: Hogy jössz te ahhoz, hogy belenézz másnak a pénztárcájába, és eldöntsd, hogy szerinted neki mire van pénze, és mire nincs? Azért ha hozzászólsz egy ilyen témában akkor ha megkérhetünk kicsit empatikusabban szólj hozzá, annak ellenére hogy igazad van a védelem fontosságával kapcsolatban.

  Szerintem nem feltétlen kell ilyen "hi-tech" cucc az otthon biztosítására, nem biztos hogy sokan megtudják engedni maguknak, de az olcsó riasztót már őseink megoldották: háziasították a kutyát! :D

 6. keszkenö - 2010.09.29. 13:49

  kicsit felhuzott épp abban a pillanatban,hogy sajnálkozik a hosszászóló mivel rossz környéken lakik,de még csak egy legegyszerübb riasztó beszerelésére sem keritett idöt,de ha nem tetszett akkor sorry,majd ügyelek rá…viszont ha már az anyagiak ilyen felháborodást keltettek akkor ez a t-home-os cucc viszont jo megoldás lehet,a beszerelés tényleg nem egy olyan egetrengetö összeg.

 7. golomber - 2010.10.01. 12:04

  Nekem nincs iPhone-om, de nem is értem mi a fő újdonság ebben a szolgáltatásban, amiért elő kéne rá fizetnem… ugyanaz, mint amikor van egy riasztód és ha betörnek értesíti a biztonsági szolgálatot vagy a rendőrséget, csak ez magát az előfizetőt értesíti… miben új ez a dolog? -azon kívül, hogy tudod videón követni az otthoni eseményeket stb.- Miért jó ha tudod, hogy hány fok van otthon??? Miért jó ha tudod ki van e nyitva a wc ajtó??? Nem elég, ha értesítenek, hogy betörtek!

 8. dia - 2010.10.01. 15:09

  Na de őszintén! Kinek van arra ideje, hogy egész álló nap a gép előtt üljön és lesse mi történik otthon? Nekem még csak – csak megoldható lenne, de aki például bolti eladó vagy akár szakács vagy bármi hasonló, annak esélytelen a dolog. Cáfoljátok meg!

 9. Szabadszó - 2010.10.01. 15:25

  Azért jó ha tudod hány fok van otthon, mert ha nem elég meleg, akkor bekapcsolhatod a fűtést, mielőtt hazaérnél egyetlen kattintással. Vagy éppen ha túl meleg van akkor meg a klímát…

  …az emberiséget az ilyen találmányok viszik egyre előrébb ahhoz, hogy kényelmesebb legyen az élete. Elvégre pont ez az a dolog amit az emberiség a kezdetektől fogva űz. Szekeret, autót, repülőgépet építünk, hogy ne kelljen gyalogolni…

  Ma ez még hi-technek számít, hogy a lakásodat távolról vezérled, de hidd el, eljön majd az idő, mikor hazafele mész a munkából és az iPhone 9-re telepített alkalmazással kiválasztod, hogy mit szeretnél vacsorázni, bekapcsolod a konyhát és mire hazaérsz már a megterített asztal és a ropogósra sült csirke illata fogad.

  Ugyan erre jó ez az alkalmazás is, meg ez a szolgáltatás, csak ez a vagyonbiztonságot helyezi az előtérbe. Ha tudod, hogy nyitva van az ajtó vagy az ablak akkor tudod, hogy bele kell nézned a kamera képébe, mert könnyen lehet, hogy nem véletlenül nyílt ki, de erről automatikus értesítést is kapsz ha esetleg megtörténik.

  Annyi a pláne benne, hogy integrálták bele a termosztát táv használatának lehetőségét, így tudni fogod hány fok van és kapcsolgathatod a fűtést ha akarod.

  De itt egy alternatív példa:

  Családi összejövetel van, a rokonság kicsit fázik a karácsonyi vacsora közben, neked nem kell elmenned megkeresni a termosztátot, hogy csavarj a fűtésre, fogod a mobilod, böksz kettőt a képernyőre és máris rákapcsolnak a radiátorok.

 10. yugoslave - 2010.10.04. 11:55

  @dia: teljesen jogos, de kinek van arra pénze, hogy egész biztonsági szolgálatot, távfelügyeletet fizessen minden áldott hónapban…???

  @Szabadszó Igaz, ezek jó kis szolgáltatások nagyon! Kényelmes kapcsolgatni a melóhelyről a fűtést, klímát… de ahogy írtad, ez a szolgáltatás a vagyonbiztonságot helyezi előtérbe. Viszont a vagyonbiztonsági részével az a problémám, hogy amég engem értesít behatolás esetén a system, és mire én értesítek valakit, addig nagyon sok idő eltelik. Azt nem lehet beállítani, hogy mondjuk a rendőrséget értesítsen. Így lenne perfekt a szolgáltatás. Csak hát a rendőrök ugyen nem ugranak "feleslegesen", nehezen mozdítják meg magukat… mert inkább a traffipax, meg az aluljárós igazoltatások a fontosak, a gyilkosságok és betörések megelőzése, megakadályozása helyett. :(

 11. eleven - 2010.10.04. 13:37

  @szabadszo nocsak nocsak…nem vagyok egy számitógép és egy telefonguru,s nem is tudtam rola,hogy léteznek ilyen alkalmazások telefonokra,iphone-ra..rettentöen praktikusnak itélem meg igy elsö hallásra,szerencsére nekem a munkahelyemen van elérhető internet,igy emailjeimet is meg tudom nézni!ez azért is nagyon jonak hangzik,mert egy vidéki városban élek,autoval kb egy jó órára Budapesttöl,s naponta ingázom fel dolgozni,nem tudnék mit tenni,ha csak egy sima riasztom lenne otthon,mire hazaérnék már lehet 10km-re tölünk egy másik lakást pakolnának ki épp!nem történt még semmilyen betörés a családban,igy a rendörségben még egyenlöre bizom,hogy a hivásom után hamar kiérnének!

 12. János K&aacut - 2010.10.04. 15:31

  Én pont nemrégen vásároltam telefont. Vacilláltam, hogy milyet vegyek, de nem akartam érintő képernyős, viszont ha azt vettem volna, csakis iphon-t. Meg is bántam kicsit, hogy nem azt választottam, miután láttad ezt a dolgot. Sokban megkönnyítette volna az életemet. Meg pláne mióta olvasom ezeket a kommenteket, egyre jobban bánom.

 13. yugoslave - 2010.10.06. 12:23

  Nekem iPhone-om van… már csak az otthonőrző kellene mellé. Poén lenne csekkolni, ki mit csinál otthon, amég be nem törnek, az annyira már nem lenne vicces. De mondjuk egy szívesen végignézném, ahogy a kutyám ugatja az ajtót, miközben a postás csöngetget :D

  Az mennyibe fáj ez a progi??? Mert ugye az appstore áruházban szokott lenni a kijáratnál kassza is… :)

  vagy az előfizetők ingyenesen megkapják… úgy lenne korrekt, ha cd-n mellékelnék a csomaghoz, de nem csak iphone-hoz kéne…

  • KeleMan - 2010.10.06. 16:45

   yogoslave: A program ingyenesen letölthető az AppStore-ból, akár van otthonőrződ, akár nincs.

 14. Kertel - 2010.10.06. 14:05

  Nem tudom hogy mennyibe kerül de a rendszer árához viszonyítva nem lehet túl drága. Sokat olvasok mostanság ilyen rendszerekről mert mi is korszerűsítésen gondolkodunk és tetszik hogy ennyi minden van a csomagban: "Központi egység, 3 db Nyitásérzékelő,3 db Mozgásérzékelő, 4 db Távirányító, 2 db Kamera" Persze ez a nagyobb csomag de nekünk erre lenne szükségünk. Amúgy más téma: Ti láttátok már ennek a videóját? http://www.vimeo.com/15317079 Én annyit röhögtem rajta…:D

  • KeleMan - 2010.10.06. 16:57

   Kertel: Köszönjük a videót, hatalmas! Be is tettem a leírásba.

 15. To-Fwd - 2010.10.06. 16:40

  @yugoslave: Szerintem az AppStore-on nézd meg az árát, főleg ha van is hozzá készüléked! Logikus nem? Vagy esetleg t-home.hu, itt is informálódhatsz! ;D

 16. iPhoton - 2010.10.08. 11:57

  @KeleMan: Arról azonban nem szól a fáma, hogy az iPhone alkalmazással a kamerák képe is megtekinthető-e, vagy az továbbra is csak a webes felületen tehető meg (és ha azon a videózás Adobe Flash alapú akkor telefonról az is kilőve). Nekem reményeim szerint jövőhéten jön meg az első iPhone készülékem és rendelni akarok ilyen biztonsági rendszert is, de gondoltam ennek előre utánakérdezek.

  Valaki megtudja nekem nézni ha nem túl nagy kérés? :-)

 17. Kicsi Huszár - 2010.10.08. 13:22

  és ha valakinek nem almás telefonja van, hanem mondjuk egy komolyabb nokia, akkor azon is igénybe lehet venni ezt a szolgáltatást. Mer én sokat utazok és néha ránéznék mi folyik éppen otthon. Viszont mindenki csak az iPhone-ról ír, de más telefon is létezik a világon.

 18. Rubee - 2010.10.08. 13:34

  iPhoton: nem tudom rá tudsz e nézni a kamerákra, viszont az biztos, hogy a lakás állapotát tudod ellenőrizni, hogy minden biztonságban van e, hőmérséklet, zártak e az ajtók stb.

  Kicsi Huszár: más telefonról is tudod követni az otthoni eseményeket, csak iPhonera készült egy külön alkalmazás, ami leegyszerűsíti a folyamatot. Nem kell bejelentkezned, elég ha elindítod a progit, sokkal átláthatóbb az egész. Ill az iPhone-t használhatod otthonőrző távirányító helyett is stb. A lényeg, hogy más telefonon keresztül is tudsz kommunikálni az otthonoddal. Azt ugyanúgy nem tudom, hogy kamera képet tudsz el ellenőrizni..

  A vidi tényleg komoly lett. Végre egy poén t-s reklám… itt volt az ideje na!

 19. iPhoton - 2010.10.08. 17:01

  @Rubee: Na ne mond, ezt a cikkből is leszűrtem már! :-)

  @Kicsi Huszár: Igen elérhető mindenféle okostelefonról, de a dedikált alkalmazás az csak iPhone exkluzív. De amúgy az okos Nokiáddal is meg tudod nézni neten az állapotot.

 20. torkaaa - 2010.10.12. 13:04

  Hihetetlen, hogy már mire nem képesek a telefonok. Mindig ki tudnak találni valami új szolgáltatást. Bár a legtöbbet feleslegesnek tartom..ennek az otthonőrzőnek legalább van értelme….

  Jah, és jó a videó is http://ihungary.hu/wp-content/plugins/tango-

 21. Hubert - 2010.10.13. 11:17

  Keleman: Az engem is érdekelne, hogy elérhető-e a kamerák képe az alkalmazásban. Most gondolkozom azon, hogy Androidos telefont, vagy iPhone-t vegyek-e, próbálok innen-onnan informálódni, hogy nekem melyik érné meg jobban. Amint látom ez az alkalmazás is csak annyit tud, mintha böngészőben néznéd az Otthonőrző státuszállapotát, de a kamerák képéhez kérdés, hogy hozzá lehet-e jutni mobilos böngészőből. Ezért is lenne jó azt tudni, hogy ezzel az alkalmazással az is elérhető-e, mert akkor eldőlni látszik az Android vs. iPhone kérdés, de ha nem lehet, akkor meg mindegy melyik platform, ugyan ott vagyok velük.

 22. ásóka: - 2010.10.13. 16:51

  Nálunk is jól jönne a háznál egy ilyen rendszer….nyugodtabb lennék éjszakánként…és nyaralásokkor.

 23. lampert - 2010.10.18. 12:23

  A videó tényleg "hatalmas"! ( :yes: )

  Mindjárt elő is fizetek!

  Ja nem! Mert most látom nincs hozzá távfelügyeleti szolgáltatás.

  Lehet hozzá azt is rendelni??? Megoldható egy kalap (cég) alatt a 2 dolog?

 24. Csill87 - 2010.10.18. 12:57

  "A felhasználó nyomon tudja követni azt is, hogy éppen ki tartózkodik otthon, hiszen a családtagok neve mellett egy állapotjelző pipával jelzi, ha az illető hazaért."

  adnak valami kis kütyüket hozzá, amit minden családtag magával hord? máshogy nem tudom elképzelni, hogy a rendszer hogy állapítja meg, h ki van otthon, vagy hogy tudja a családtagot megkülönböztetni egy betörőtől.

 25. metal143 - 2010.10.18. 15:45

  Üdv!

  Engem is érdekelne, hogy hogyan különbözteti meg a betörőt a családtagtól, illetve mennyire okoz nehézséget ha pl.: egy másik cég rendszere is már működik a házon belül?

  A reklám videó az nem semmi hozzá :D

  Rock you!

 26. celluozka - 2010.10.18. 18:06

  Állati ez a videó hozzá :D

  Imádom ezeket a hasznos újításokat!(:

  Csak így tovább!

 27. Hubert - 2010.10.20. 11:48

  @Csill87: Igen adnak kulcstartót ami egyben egy távirányító is. Így különbözteti meg a rendszer a betörőt a családtagtól, meg az egyes távirányítókat is megkülönbözteti. Hiába na, manapság már egy gyerek sem játszhatja ki a "rendszert", mindenkit kegyetlen rendőrállamban tartanak a szülei! :D Vagyis csak fognak ha jobban elterjednek az ilyen riasztók.

 28. zacskostej - 2010.10.28. 12:09

  A napokban törtek be hozzánk. Soha többet riasztó nélkül… ezt a rémálom szerű káosz okozta érzést meg sem haladta az az érzés, amit az ellopott tárgyak miatt éltem át. Mintha nem is hazaértem volna, hanem valami háborús övezetbe. Minden széttörve, vágva, felborítva, kiszórva. Száradjon le a kezük! Nem akarok soha többé ilyet átélni.

  Bár tudom, kicsit 'eső után köpönyeg szagú' a dolog.

  Nem ismerem még a T-home otthonőrzőt, csak annyit tudok róla, amit a neten olvasgattam róla. Egy ismerős ajánlotta a balhé után, de nagyon szimpatikus ez az iphone-os dolog is, hisz a családban 4ből 3 embernek iphone-ja van. A név nekem sokat számít, megbízom a nagyobb cégek szolgáltatásaiban, még ha talán kicsit drágább is, hosszabb távon kifizetődőbb ha minőségi szolgáltatást kapsz.

 29. iphone3g - 2010.10.28. 14:22

  hasonló helyzetben voltam mint te,én is egy ilyen esemény után határoztam el 2 honapja hogy beköttetem…rosszul nem fogsz járni vele,ár/érték arányban kiváló!ha pedig van iphone-od akkor nem is lehetne jobb a választás:)gyakorlatilag a nap minden percében utána tudok nézni hogy mi is a helyzet otthon,sajnos azota eléggé stresszes vagyok emiatt,elég sok mindenem odaveszett nekem is!pár hétnek el kell még telnie hogy biztonságban érezhessem a lakásom e szolgáltatás segitségével…mindenesetre ajánlom!

Szólj hozzá Te is!