Apple “Antennagate” botrány – Steve Jobs válaszolt

KeleMan 2010.07.17. 15:04 Apple, iPhone, Kiemelt hírek, Videók 14 hozzászólás 1 122

Az elmúlt 3 hétben, az iPhone 4 megjelenése óta, attól hangos az internet, hogy Steve Jobs és az Apple elszúrta azt, amire több tízmillió ember hónapokat várt sóvárogva. Az iPhone 4-et. A megjelenés után 3 nappal az Apple bejelentette, hogy 1,7 millió készüléket értékesített. Óriási szám, meg kell hagyni. Az ellopott-megtalált készüléket anno bemutató Gizmodo stábja, akiket nem hívott meg az Apple az iPhone 4 bemutatójára, pont a fentiek miatt, pedig újabb botrányt robbantott ki. Rászálltak az iPhone 4 antennájára és videók százait töltötték fel a YouTube-ra, hogy a készülék eldobja a jelet, ha a készüléket marokra fogjuk, pedig az egy rendeltetésszerű használat. Jó pár kritikus és Apple ellenző is csatlakozott a botrány szításához és ők is postoltak ezerrel, hogy milyen ratyi is az új iPhone.

Pár napra rá, az Apple írásban jelezte, hogy ezt egy szoftverfrissítéssel orvosolni fogják a problémát. Ebben sokan nem hittek, bevallom én sem, hiszen egy hardveres problémát nem túl valószínű, hogy szoftveresen meg lehetne oldani. Közben tesztek tömkelege készült és jelent meg a róluk szóló beszámoló az interneten. Az Apple eközben bejelentette, hogy a térerő kijelző algoritmusa a ludas, hiszen ahol eddig 4-5 pálcikát mutatott a készülék, ott egyébként, csak 2-3 pálcika lehetne a térerő. Erre azt mondtam okés, nyilvánvaló, hogy ezt szoftveresen lehet orvosolni. Az Apple bejelentette, hogy hamarosan kiadja az iOS 4.0.1-et, melyben mindez már javítva lesz. (A tegnapelőtti nap ez meg is történt, lásd az előző bejegyzést.)

Sajnos ezt a lehetőséget sokan nem fogadták el és tovább tesztelték a készüléket, minél jobban be akarva bizonyítani azt, hogy márpedig az iPhone 4 hibás. És ez megtörtént. Az amerikai fogyasztóvédelem egy nagy múltú lapja, az egyik legnagyobb név a szakmában, a Consumer Reports, aki eddig azt állította (mái napig is ez van a honlapjukon egyébként), hogy az iPhone 4 minden idők egyik legjobb okostelefonja, fogta magát és kíméletlen módon kivesézte a készüléket. A Consumer Reports megállapította, hogy az iPhone 4 külső antennájával problémák vannak, hiszen amennyiben a készülék teljes oldalára kivezetett antennához a felhasználó hozzáér, úgy az lényegesen leárnyékolhatja a jelet, sőt, ha a készülék bal alsó sarkán lévő részhez hozzáér, úgy akár le is vághatja a hálózatról. Mindezt komplex és összetett folyamatban, különleges mérőműszerekkel végezték.

Az Apple vezetője, Steve Jobs ezt már nem hagyhatta szó nélkül és egy kisebb sajtótájékoztatót jelentett be 2010. július 16-ra, péntekre. Ez a tegnapi nap folyamán megtörtént. Lássuk, mit is mondott Steve Jobs.

Ami a legfontosabb, egy YouTube videó után ezzel kezdte Steve a beszédét, amit jó lesz megjegyezni, mert nem lehet ilyen szavakat sokszor hallani tőle.

“Nem vagyunk tökéletesek. A telefonok sem tökéletesek.
Azt szeretnénk hogy a vásárlóink boldogok legyenek.”

Az egész, közel 25 perces sajtótájékoztatót, amúgy megtekinthetitek az Apple oldalán. Aki ismeri Steve Jobs-t, és látta már eddig fellépni, előadásokat tartani, az tudhatja, hogy kirobbanó személyiség, csak úgy sziporkázik, bevonva a közönséget is. A tegnapi sajtótájékoztatón ez egy picit másképp volt. Síri csend és hullaszag. Elsütött pár poént, de mindenki érezte, hogy itt valami nincs rendjén.

Steve Jobs elmondta, hogy már a kezdetek óta vizsgálják az antenna kérdést, nem szerették volna a fejüket a homokba dugni, ezért folyamatosan vizsgálták azt. Sőt, egy több, mint 100 millió dolláros épületet is kialakítottak, melyben 17, egyedileg kialakított, hangszigetelt, egyéb extrákkal felszerelt szobát alakítottak ki, csak azért, hogy a 18 PhD-s mérnökük és egyéb fejlesztők tesztelni tudják a készüléket. De ezt nem az elmúlt 3 hétben, hanem már több éve alakították ki. Ezzel Steve Jobs megmutatta a kételkedőknek, hogy igenis tesztelték az iPhone 4-et, még ha lehet, hogy az Apple nem is szerette volna bemutatni a szobákat, technikai előnyüket. (Egyébként a sajtótájékoztató után, aki szerette volna látni, azt körbevezették a szobákban.) A tesztlaboratóriumról egyébként az Apple oldalán szintén lehet olvasni, képeket és videókat is találunk itt. Íme egy kis ízelítő.

A fontos azonban az, és erre nem gondolt senki, mert mindenki majmolja a Gizmodo-t, hogy minden telefonnál fennáll ez a probléma. Persze, hogy problémás. Legfeljebb nem annyira szembetűnő, mint az iPhone készüléknél. Steve Jobs tovább elmondta azt is, hogy az iPhone 3G és iPhone 3GS telefonnál is van ilyen probléma. Személyes meglátásom viszont az, hogy egy, nem érdekel, hogy mennyi pálcikát mutat a kijelző, hiszen ha telefonálok, akkor nem fogom másodpercenként a térerőt ellenőrizni, ha az úgyis a fülemnél van a készülék. Kettő, nyilvánvaló, hogy ez szolgáltató függő is. Párszor már leírtam, hogy az amerikai AT&T-nél, ahol több százmillió mobil van egyszerre felcsatlakozva, óhatatlan ez a hiba. Magyarországon pedig ez a T-Mobile-nál nem jelentkezik. Csak nagyon kevés embernek sikerült itthon is elérni a térerővesztést. Lényegesen több azonban azon felhasználók száma, akiknél egyáltalán nem jelentkezik a hiba.

Steve e mellett bemutatta, hogy más okostelefonoknál is jelentkezik a hiba. Példaként a Blackberry Bold 9700, a HTC Droid Eris és a Samsung Omnia II telefont hozta. Videókon be is mutatták, hogy szintén jelentkezik a fent említett antenna probléma. Ennyi.

Az antenna problémáról amúgy az Apple szintén fellőtt a netre egy aloldalt, amit itt lehet elérni.

Pár napja még arról folytak a találgatások, hogy úgy ahogy van, az összes iPhone 4 készüléket vissza fogja hívni az Apple. Nyilvánvaló, hogy ez hatalmas blama lett volna. A cég óriási pénzeket bukott volna, holott a marketing és az egész termékbevezetés tökéletes volt. Egy elemző cég szerint közel 6 millió iPhone 4 kicserélése átszámítva 327,8 milliárd forintjába kerülne a cégnek. Nyilvánvaló, hogy bár az Apple ki tudná fizetni, ebbe nem fognak bele menni. Helyette Steve Jobs felajánlotta, hogy minden egyes új vásárló, vagy már meglévő tulajdonos ingyenesen fog kapni egyet az iPhone 4 mellé készített tokokból, azaz bumperekből. Az akció 2010 szeptember 30-ig tart. Nyilvánvaló azonban az is, hogy ennyi tokot nem tudnak gyártani, így választási lehetőséget is kínálnak, hogy akár más tokot is választhassanak a vásárlók.

Az, hogy ez az akció itthon is elérhető lesz-e, még nem tudni, hiszen az iPhone 4 bevezetése sincs még datálva. Én azért örülnék egy narancssárga toknak egy fekete iPhone 4 készülékkel.

A hozzászólásokban ki lehet tárgyalni az egészet, de jelzem, nem kívánunk többet a botránnyal foglalkozni az oldalon, mert az egészet, csak felfújták. Még azt is eltudom képzelni, hogy más mobilgyártók szemét szúrta a 3 nap alatt eladott, közel 2 millió készülék és így próbáltak visszavágni. De nyilván nem szeretnék összeesküvés elméleteket gyártani. Egy valami azonban tény. Az Apple minőségi termékeket gyárt. Ha hibáznak, képesek azt bevallani és javítani vagy orvosolni azokat. Míg más készülékgyártók erre nem igazán képesek.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

14 hozzászólás

 1. jozsoo - 2010.07.17. 18:54

  Én tok nélkül is elvittem volna az iPhone 4-et, de tokkal is :) tök jó lesz!

 2. gabac - 2010.07.18. 02:45

  "Steve Jobs tovább elmondta azt is, hogy az iPhone 3G és iPhone 3GS telefonnál is van ilyen probléma. " hát én kipróbáltam 2 markoba fogtam a 3G-m ráültem minden telenornál akkoris full a térerő. velem inkább csak olyanok történnek h fa alatt volt h nemvolt meg ilyesmi de ez ne a telefon tartása miatt van…

  • KeleMan - 2010.07.18. 14:08

   Pontosan, én is próbáltam a 3G-t és 3GS-t is, de nem sikerült előhoznom a térerővesztést, pedig markoltam ahogy csak tudtam! Szerintem ez simán hálózat és lefedettség függő is!

 3. takeap - 2010.07.18. 12:38

  Úgy is mondhatnánk: Tok mindegy :-))

 4. hanzo777 - 2010.07.20. 15:48

  Üdv!

  Már régóta szerettem volna egy smartphone-t venni, sokáig hezitáltam, hogy Iphone vagy valami Androidos teló legyen. Végül HTC Desire lett belőle és örülök neki, hogy nem vártam az új iPhone-ra. Nem vagyok elfogult, az iPhone 3gs-t egy nagyszerű telefonnak tartom, a legtöbb androidost pedig nem szeretem, de ezt az antenna problémát nem lehet a szőnyeg alá söpörni és egyszerűen gyerekes viselkedés az oldal részéről is, hogy "nem akar foglalkozni a dologgal, mert nem is létezik igazán". Olyan, mintha az Apple fizetett volna, hogy ezt mondjátok komolyan. Gondolom az amerikai fogyasztóvédelem nem fog megalapozatlanul olyan tanácsot adni a fogyasztóknak, hogy "ne vegyétek, mert nem műkődik úgy, ahogy kéne". Az Apple úgy állította be ezt a telefont, mint egy technikai csodát, ez viszont nem jött be. El kell fogadni, hardveres hiba van és kész. Az iPhone 4 koncepciója remek, ha kijavítják, akkor tényleg egy újabb mérföldkő lesz a smartphone-ok történetében, de addig is nem lehet szemet hunyni az antenna ügy felett. Ja és ha megnézitek az apple által indított /antenna aloldalt, ott pl. a HTC Droid Eris-nek a tetején van az antennás rész, ott ki fogdossa a telefont? Egyébként sem tartom igazán profi hozzáállásnak azt, hogy nem a problémát akarják megoldani, hanem azzal nyugtatni a népet, hogy nyugi, ez másoknál is előfordul. Jaaa, akkor miért válasszalak téged iPhone 4? Ha ugyanolyan vagy mint a többi…

  • KeleMan - 2010.07.20. 18:01

   Köszönjük a hozzászólásod kedves hanzo777!

   Örülök, hogy valaki végre veszi a fáradtságot és megfogalmazza, amit gondol és ezt le is írja, megosztja velünk. Nekem régebben csak Samsung telefonjaim voltak, nagyon szerettem őket (E300, U600), teljesen elégedett voltam velük. Most, hogy megjelent a Samsung i9000 Galaxy S készülék és a kollégám megmutatta, rögtön elgondolkoztam, hogy hűha, lehet nekem is kellene egy ilyen. Mert tényleg baromi jó. Az első Androidos mobil, ami igazán tetszik.

   De nem azért nem veszek, mert Androidos. Nincs az Androiddal semmi baj. A HTC Desire készülék is nagyon jó. Csak nekem nem szimpatikus az, hogy 1 év alatt úgy lenyúlták az Apple ötletét más gyártók, hogy csak na. Csak azért, hogy pénzt csináljanak belőle. Mert ilyen a világ. A Google kitalálta, hogy hűha ez az iPhone mennyire klassz és nekünk is kell egy ilyen. Alkossunk valamit, csináljunk szabványt, osszuk meg a többi készülékgyártóval, majd ők csinálnak készüléket, mert az Apple-t le kell győzni. Nehogymár csak nekik legyen ebből pénze. Óriási az üzlet, dollármilliárdokról van szó.

   Az Apple-nek az iPhone 4 készülékkel még nagyon sok problémája lesz. Nem biztos, hogy jó ötlet volt az antennát kivezetni a készülék oldalára. De a dizájn mindenek felett. Nagyot durrant, de sajnos már az elején ki is lyukadt, ha lehet így fogalmazni. Antenna probléma van, és nem fogjuk a szőnyeg alá söpörni. De az tény, hogy az egész internet tele van vele és egy olyan öngerjesztő folyamatot indított el a Gizmodo, mintha az összes készülékkel probléma lenne.

   Rossz érzéssel tölt el az – és most nem az Apple-t védem, – hogy mernek újítani, mernek álmodni, mernek alkotni, de mégis most szidják őket. A legtöbbször bejönnek az új termékek (MacBook, iPad, stb.), de sajnos van amikor nem. És akkor egyből le kell szólni őket? Én azt mondom várjuk ki a végét.

   Én ezért nem kívánok róla többet írni, mármint az antenna ügyről, és erre fentartom a jogot. Nyilván ha lesz még hivatalos állásfoglalás az Apple részéről, fogunk róla postolni, de csak azért, hogy írjunk róla, na azért nem. Az oldal egyébként független az Apple-től, nem is fogadnánk el pénzt érte. Valahogy ez az egész dolog olyan, mintha menne a cikizés, hogy az Apple ratyi, és végre fogást talált rajta a többi gyártó, gyorsan használjuk is ki, és károsítsuk meg őket. Én ebben nem kívánok részt venni.

   Akinek nem kell iPhone 4, az ne vegyen. Én fogok vásárolni, azért is mert megszoktam a könnyed használatát, azért is mert lényegesen fejlettebb, mint az Android (persze ezen megint lehet majd vitatkozni), szükségem van a 720p-s videórögzítésre, és olyan előnyöket kínál, amellyel lényegesen könnyebbé és egyszerűbbé tehetem az életem.

   Egyébként ezt ígéri az Apple a felhasználóknak és eddig számomra ezt az ígéretét maradéktalanul be is tartotta.

 5. hanzo777 - 2010.07.23. 16:21

  Ezt az ötletlenyúlást kicsit abszurdnak tartom, hiszen ha megjelenik egy technikai újítás, akkor nekünk, a fogyasztóknak az az előnyös, ha a piac megosztott, hisz a gyártók egymással versenyezve csökkentik az árakat és közben egymást akarják lepipálni fejlesztésben, ami megint csak nekünk jó. Egyébként ezt, hogy "Csak azért, hogy pénzt csináljanak belőle", elég naiv hozzáállásnak tartom. Az Apple szerinted azért dobta ki az iPhone 4-et, hogy örömöt okozzon a gazdag embereknek, a profitjukat meg le se szarják? Egyébként volt szerencsém egy külföldi fesztiválon kezembe fogni az iPhone 4-et és nagyszerű telefonnak tartom, az iOS féle flow-t nehéz lesz beérnie az Androidnak, hiába van nekem is 1ghz-es proci a Desirebe, sokszor akad a kép, stb. Az iPhone-ban nincs ilyen, remek rendszere van a mindennapi felhasználók számára. Aki már egy kicsit kütyübuzibb, annak viszont szerintem kell az a nagyobb szabadság, amit az Android nyújt. Ez tényleg ízlés meg érdeklődés kérdése. Még annyit az újításokról, hogy az iPad ötlete az már rég meg volt valósítva a Lenovo által, linkelnék most, csak melóhelyen vagyok és szar a net, de sztem ha beírja vki googlebe, hogy lenovo pad, akkor ott látni fogja ugyanazt. Csak nem volt akkora hype körülötte plusz gyenge a design.

  Nem akartalak sértegetni ezzel, hogy az Apple-től pénzt kaptok, nem is gondoltam komolyan, csak szerintem egy ilyen oldalnak nem szabad elfogultnak lennie. Ha felmegyek a phandroid.com-ra, akkor ott kb. ugyanannyi szart olvasok az androidról, mint jót. Ez hozzátartozik.

  Abban egyetértek, hogy az Apple fikázása most eléggé divattá lett a neten és mindenki fogást akar találni rajtuk, de ha remekül végzik a munkájukat (és mondjuk helyesen kezelik az antennagate-szerű ügyeket), akkor nem lesz gond, oda fogják verni a Microsoftot.

  A 720ps felbontásos videórögzítés egyébként a most frissült Android 2.2-ben is benne van, épp arra várok, hogy frissítse a dolgokat a HTC..

 6. hanzo777 - 2010.07.23. 16:29

  otthon megkeresem a linket, lehet, hogy hp volt és nem lenovo

 7. KeleMan - 2010.07.24. 00:15

  Félreértettél, tényleg örültem annak, hogy ilyen szépen megfogalmaztad a mondandód és mindezt megosztottad velünk. Nyilvánvaló az is, hogy az Apple is pénzt akar kapni azért, amit csinál. Nem is keveset. Sőt!

  De! Nekem inkább azzal van bajom, hogy ahelyett, hogy a nagyobb cégek kitalálnának valami újat, inkább csak az Apple-t utánozzák. De nézd meg a Microsoftot is, vélhetően a Win8-ba már olyan dolgokat fognak építeni, amit az almások találtak ki. Erről is volt nemrég egy cikk a neten. Sértésnek pedig egyáltalán nem vettem, hogy azt írtad, hogy fizet nekünk az Apple. :) Egyáltalán nem vettem úgy.

  Az elfogultságról pedig annyit, hogy köszönjük az észrevétel, próbálunk a továbbiakban még elfogulatlanabbak lenni. :)

 8. KeleMan - 2010.07.24. 00:29

  A Samsung-ot mindig is szerettem, ezután is szeretni fogom őket!
  http://cdn.mashable.com/wp-content/uploads/2010/0

 9. hanzo777 - 2010.07.24. 16:52

  Abban teljesen igazad van, hogy az Apple innovációit sok cég másolja, mert jók :) Ha a T-mobile nem csinálna ilyen szemét magas indulóárakat az iPhone 4-re én is biztos kipróbálnám egyébként, de ahogy ismerem őket, keményen le fogják húzni a népet…

Szólj hozzá Te is!