Megérkezett és elérhető az iPhone OS 4.0 Béta 3

KeleMan 2010.05.05. 07:31 Apple, iPhone 3 hozzászólás 193

Mi is változott az új béta szoftverben? Első körben a fejlesztők visszajelzése alapján lényegesen stabilabb a jelenlegi béta 3-as változat az előző verzióhoz képest. Sokkal gördülékenyebb és lágyabb a használata. Végre elérhetővé vált a Sleep/Wake és a Home gomb megnyomásával a képernyőmentés funkció, mely egyéb okok miatt a 2-es bétából kimaradt. És akkor jöjjenek az újdonságok.

Változott a programok bezárása is az előző változathoz képest. Mivel a multitask rendszer lesz az egyik fő erénye az új operációs rendszernek, néha szükséges, hogy a programokat bezárjuk. Eddig a Home gomb gyors kétszeri megnyomása után a képernyő alján megjelentek az aktuálisan futó programok. Ezek bezárása, hasonlóan a programok törléséhez úgy működött, hogy rajta tartjuk az ujjunkat az ikonon és az elkezd rezegni, majd megjelenik rajta piros körben egy minusz jel és ha arra rákattintunk, bezáródik az alkalmazás. Az új változatban azonban már nem csak a jelenleg futó adott alkalmazáson jelenik meg a piros minusz jel, – tehát amire rákattintottunk – hanem az összes ikonon, így gyorsabbá válik azok bezárása is.

Azoknak is van egy jó hírünk, akik az ágyban szeretik olvasni a híreket az iPhone készülékükkel. Eddig mindig, ha fekvő helyzetbe fordítottuk az iPhone-t vagy állítva volt, de mégis kicsit féloldalast tájkép módma fordult a kijelző megjelenítése. Ennek vége, ugyanis megérkezett az úgynevezett “Orientation Lock” funkció is. Ez úgy működik, hogy egyszer rá kell kattintsunk az ikonra és a képernyő nem fordul át a továbbiakban, amíg ezt fel nem oldjuk.

Az Orientation Lock ikon mellett pedig felfedezhetünk még egy új beépített alap iPod kezelő funkciót is. Ez azt teszi lehetővé, ha egy adott programot futtatunk és mellette zenét is hallgatunk, nem kell kilépni a programból ahhoz, hogy zenét is tudjunk váltani. Elég csak a duplán megnyomni a Home gombot és már változtathatjuk is a számokat. (Ez amúgy véleményem szerint ki fogja váltani az iPod elérését, mely eddig szintén a dupla Home gomb megnyomásával volt elérhető.) Ezeket a funkciókat egyébként úgy lehet elérni, – hasonlóképp, mint a Spotlight (Kereső) – hogy a dupla Home gomb megnyomásával elérhető Multitask felületen balra swipe-olunk.

Persze ebben a bétában is vannak hiányosságok. A legújabb visszajelzések alapján még nem működik a “Find my iPhone” funkció a Me.com oldalon, sőt távolról sem tudják még letiltani, vagy letörölni az iPhone készülékeket, amelyeken az új béta fut.

Egyenlőre ezek az újdonságok derültek ki és azt kell mondjam, hogy nagyon is felcsigáztak. Elvileg a WWDC-n minden kiderül, melyet 2010. június 7-11 között rendeznek meg. Szóval még 1 hónap, csak győzzük kivárni.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

3 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!