Bréking!!! MicroSIM kártya a T-Mobile-nál!

KeleMan 2010.05.03. 07:54 Apple, Egyéb, iPad, iPhone, Kiegészítők, Kiemelt hírek 1 db 9 068

Már pár napja itt pihen a vázlatokban ezen bejegyzés tartalma, de végre a mai nap folyamán kikerülhet az ihungary.hu olvasói számára is ezen hír.

Nem szerettem volna elsőként megosztani, de mivel az Appleblog is lehozta ezért csak annyit mondok,

a  magyar T-Mobile elkezdte a MicroSIM kártyák forgalmazását.

Mielőtt azonban egyből beleugranánk a lecsóba, kezdjük egy kis történelemmel. Kevesen tudják, de talán még vannak páran, akik emlékeznek, hogy hogyan is nézett ki régen egy mobiltelefon. Igen, olyan hatalmas nagy bőrönd volt, amit lehetett magunkkal cipelni. Magyarországon az első mobiltelefonok megjelenésekor 300-400eFt-okért lehetett megvenni egyet, de hát akkor az volt a menő. Alig 20 év alatt pedig eljutottunk az iPhone és iPad készülékekig.

De ne rohanjunk ennyire előre, inkább tekintsünk vissza. Kezdjük talán ott, hogy mi is az a SIM kártya? Talán badarság, de sokan nincsenek vele tisztában, van akinek csak egy plasztikdarab, amit cserélget a mobiltelefonokban. A SIM (Subscriber Identity Module) a GSM készülékekbe helyezhető előfizetői azonosító kártya. Több fajtája is van. Alapja a 7810-es ISO szabvány, mely tulajdonképpen a hitelkártya formátum. Magának a SIM kártyának az ISO szabványa a 7816-os. 54 mm x 85,6 mm x 0,76 mm méretekkel rendelkezik. Régebben ezt az egész kártyát kellett behelyezni a régi készülékbe, hogy működjön az. (A fenti képen ID-1-es jelöléssel látható.)

Aztán van egy Visa Mini, melynek 40 mm x 66 mm a mérete, melyet pl. a tengerentúlon használtak/használnak a Visa/MasterCard hitelkártyákhoz. Szintén egy nagyon ritka SIM kártya a képen ID-00-val jelölt mini sim kártya, méretei 33 mm x 66 mm. Ez az előző kettő tulajdonképpen lényegtelen is.

A legtöbb előfizető számára a legjobban ismert és leginkább elterjedt SIM kártya fajta, a képen ID-000 jelöléssel ellátott GSM SIM kártya, mely 15 mm x 25 mm-es méretekkel rendelkezik. A forgalomban lévő mai mobiltelefonok közel 99,9%-a ilyet használ. És akkor el is érkeztünk az új SIM kártyához, melynek a 3FF SIM kártya, közismertebb néven Micro SIM kártya nevet adták. A 3FF amúgy a “Third Form Factor”-ra utal. Hiszen az első formájú SIM kártyák jelentették a hitelkártya nagyságú, a második a 15 mm x 25 mm-es GSM SIM kártyákat, míg a harmadik (3FF) Micro Sim kártya pedig az iPad WiFi+3G-ben debütáló 12 mm x 15 mm-es méretekkel megáldott kártyát jelzi.

Sokan amúgy lehet nem hallottak róla, de 2010. január 6-a óta az USA-ban a T-Mobile-nál már kapható 3FF SIM (Micro SIM) kártya, mégpedig az úgynevezett “Lok8u” GPS eszközzel.

És akkor most el is érkeztünk a bejegyzés igazi címéhez is, mégpedig, hogy 2010. május 1-e óta a magyar T-Mobile is forgalmaz 3FF-es Micro SIM kártyát. Hogy miért? A válasz egyszerű. Mivel az iPad készülékek gyárilag nincsenek szolgáltatóhoz kötve, azaz nem SIM Lock-osak a készülékek. Magyarországon azonban eddig nem forgalmaztak Micro SIM kártyát, hiszen nem is volt olyan eszköz, amely ezt a fajta kártyaformátumot támogatta volna.

Sőt! Most sem forgalmaznak ilyen eszközöket, de pl. ha valaki kimegy külföldre és megvásárol egy 3G-s iPad-et, azt hazahozva mivel fogja használni? Az AT&T-s kártyával? És fizesse a roamingot egy amerikai kártya után Magyarországon? A válasz nem.

Szépen be kell menni egy T-Pontba és vásárolni egy 3FF MicroSIM kártyát! Mert már megtehetjük! A feltételekről persze érdeklődjünk előtte.

Más. Felmerül egy olyan kérdés is, hogy ha az iPad-be vásárolunk MicroSim kártyát, azt vajon hogyan tudjuk majd beletenni más készülékbe? A kérdésre a válasz rendkívül egyszerű. Hasonlóképp kell elgondolni, mint a MicroSD kártyát. A MicroSD kártyát is belehelyezzük egy SD kártya adapterbe, az SD kártya meg mehet az SD slotba. A MicroSIM kártyával is ez a helyzet.

De itt is adódik a kérdés, hogy tulajdonképpen a GSM SIM kártyába lehet majd visszapattintani a MicroSIM kártyát és azt tehetjük bele más készülékekbe, vagy esetleg lehet majd külön vásárolni hozzá adaptert? Jelenleg az interneten van egy nagyon jó oldal, ahol vásárolhatunk is magunknak MicroSIM adaptert, melybe a MicroSIM kártyát, úgymond teljes értékű 15 mm x 25 mm-es GSM SIM kártyaként használhatjuk. Az oldal itt érhető el: MicroSIM Shop

Update #1: 2010.05.03 – 9.34 – A T-Mobile a Facebook oldalán közben az alábbiakkal kommentálta az eseményeket.

“Hivatalosan a következőt tudjuk mondani: A Deutsche Telekom minden piacán bevezeti a micro SIM-et, így a T-Mobile is forgalomba hozta az új SIM kártyákat, felkészülve az esetlegesen felmerülő ügyféligényekre. Az új SIM bevezetése nem jelent elkötelezettséget új termék bevezetésére vonatkozóan.”

Update #2: 2010.05.03 – 20.09 – A Prohardver oldalán találtam még egy nagyon jó írást, Bocha tollából. Szintén a SIM kártyákkal kapcsolatban, akit érdekel itt el tudja olvasni: “Amit a SIM kártyákról tudni érdemes”

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Hozzászólások száma: 1 db

Szólj hozzá Te is!