Új kártevő született a Mac-es kémkedéshez

KeleMan 2010.04.27. 11:11 Apple, Egyéb 3 hozzászólás 219

A Mac OS X alapú vírusvédelemi termékek fejlesztésével foglalkozó Intego egy olyan trójai felbukkanására hívta fel a figyelmet, amely szabad bejárást tud biztosítani a támadók számára a fertőzött Mac számítógépekre. A Mac OS X operációs rendszerekkel kompatibilis kártékony programok száma elenyésző a Windows alapú PC-ken terjedő számítógépes károkozók mennyiségéhez képest. Ennek ellenére időről-időre felbukkan egy-egy olyan kártevő, amely képes veszélyeztetni a Mac számítógépek, illetve az azokon tárolt adatok biztonságát. Ezek közé tartozik a HellRTS nevű trójai legújabb, “D” betűjelű variánsa is.

A HellRTS új változatáról elsőként az Intego kutatói számoltak be, akik jelezték, hogy a trójai korántsem terjed széles körben, mégis úgy érezték, hogy érdemes felhívni a felhasználók figyelmét a veszélyekre. A szakemberek szerint a HellRTS.D mind a PowerPC, mind az Intel alapú platformok esetében működőképes. A legfontosabb feladata, hogy a fertőzött számítógépeken egy hátsó kaput nyisson. Ennek révén teljes mértékben ki tudja szolgáltatni a rendszereket a támadók számára. Emellett a kártevő rendelkezik olyan összetevőkkel, amelyek segítségével képes további állományokat letölteni, elektronikus leveleket nagy mennyiségben küldeni, a vágóalap tartalmát lemásolni, illetve képernyőképeket megosztani. Az Intego szerint a HellRTS fertőzési aránya meglehetősen csekély.

A problémát ezért elsősorban inkább az jelenti, hogy a kártékony program kódja már elérhetővé vált számos internetes oldalon, illetve hekkerek által használt fórumokon. Ezért könnyen elképzelhető, hogy a trójai hamarosan némileg módosult formában bukkan fel. A Mac OS X alapú rendszereket veszélyeztető kártékony programok nem túl magas számának ellenére a legtöbb biztonsági szakember egyetért abban, hogy e rendszerek esetében sem célszerű félvállról venni a vírusvédelmet, valamint a szoftverek rendszeres frissítését. Az Intego nemrégen jelentette be, hogy a Mac O X kompatibilis védelmi alkalmazásainak körét kiterjeszti egy olyan szoftverrel, amely a Macintosh számítógépek, az iPod touch valamint az iPhone mellett már alkalmas az iPad megóvására is.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

3 hozzászólás

  1. Váraljay Gabr - 2010.04.27. 13:23

    Köszi a cikket!

    Csak 1 tipp az ergonomikus olvasás miatt: Ha lehet bizonyos gondolatonként nyomj 2x Entert, mert nagyon ömlesztett az egész szöveg és fárasztó olvasni. Nem magam miatt írom, én is úgy tanultam ezt a "húzást".

  2. KeleMan - 2010.04.27. 13:32

    Köszönöm az észrevételt. Sajnos a sablon miatt alig észrevehető az "enter", de beteszek pár sortörést.

Szólj hozzá Te is!