Szárnyal az Apple – Óriásit emelkedett a profit

KeleMan 2010.04.27. 10:47 Apple, iPad, iPhone 1 db 111

Kilencven százalékos profitnövekedésről érkezett hír az Apple-től. A Jobs-birodalom sikerkalauzokba illő eredményéhez nagyban hozzájárult az iPhone és a Mac eladások számának ugrásszerű növekedése. A profitnövekedésről a keddi gyorsjelentésében számolt be az Apple. A vállalat a 2010-es üzleti év március 27-vel zárult második negyedében 3,07 milliárd dolláros nettó bevételt könyvelhetett el, közel a dupláját az előző év hasonló időszakában elért 1,62 milliárd dolláros eredményének. A cég 3,33 dolláros részvények után járó nyereséget jelentett, ez jelentősen meghaladta a Thomson Reuters által megkérdezett elemzők 2,45 dolláros prognózisát.

Az Apple bevételei 13,5 milliárd dollárt tettek ki, ez éves szinten 49 százalékos növekedést jelent; a korábban megkérdezett elemzők 12,03 milliárd dolláros mutatót prognosztizáltak. A negyedév iPhone-eladásokból származó bevételei éves összehasonlításban 131 százalékos növekedés mellett 8,75 millió dollárt, míg a Mac számítógépek értékesítése 33 százalékos emelkedéssel 2,94 millió dollárt hozott a cégnek. Az iPod eladásokból származó bevétel egy százalékkal 10,89 millió dollárra esett vissza. A vállalat az aktuális, harmadik negyedévben 13 és 13,4 milliárd dollár közötti bevétellel, valamint 2,28 és 2,39 dollár közötti részvények után járó nyereséggel számol. Az Apple eredményét jelentősen növelhetik az április 3-án piacra dobott iPad eladásaiból származó bevételek. Az új táblagépből már bemutatása napján közel 300 ezer darabot adtak el.

„Piacra vezettük a forradalmian új technológiát jelentő iPad-et. A felhasználók egyszerűen imádják, mi pedig újabb kivételes termékekkel fogunk előrukkolni az idei év során” – írta közleményében Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója.

Jobs a „kivételes termékek” között valószínűleg az új iPhone-ra is utalt, a 4G-vel kapcsolatos vérmes várakozásokat csak tovább erősítették azok a sajtóhírek, melyek szerint szemfüles bloggerek megtalálták a készülék egyik prototípusát egy kaliforniai bárban. Az esetről beszámoló híradások szerint az Apple teljesen újratervezte bemutatás előtt álló telefonját, amelybe olyan régóta várt eszközöket is beépítettek mint az előlapi kamera és a hátoldali vaku. Az Apple ebben a hónapban mutatta be az iPhone OS 4.0-ás verzióját is. Az operációs rendszer várhatóan idén nyártól lesz elérhető – mondta Peter Oppenheimer, a cég üzleti vezetője.

A szoftver fontos elemekkel bővült, egyebek mellett a több alkalmazás párhuzamos futtatására alkalmas multitasking környezetet, speciális vállalati alkalmazásokat és az iAd mobilhirdetési platformot is tartalmazza majd. Utóbbi alkalmas lesz arra, hogy a fejlesztők reklámokat helyezhessenek el iPhone-ra, iPod Touch-ra és iPad-ra optimalizált megoldásaik mellett. A hirdetéseket az Apple szerverein tárolják majd; a cég negyven százalékban részesül a befolyt reklámbevételekből. A vállalat bevételeinek növekedése elsősorban az iPhone-eladásoknak volt köszönhető – kommentálta a negyedév pénzügyi eredményeit Oppenheimer, hozzátéve, a készülék eladási statisztikái ismét rekordot döntöttek.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Hozzászólások száma: 1 db

Szólj hozzá Te is!