Milyen is lesz? Az iPad és a digitális magazinok.

KeleMan 2010.03.18. 11:50 Apple, iPad, Videók 0 db 78

Miközben sokan az iPad megjelenésére várnak, joggal felvetődött egy olyan kérdés is, hogy mi lesz a nyomtatott sajtóval? Átalakul digitálissá? A kérdések jogosak. Mivel sokan szeretnék a kedvenc képregényüket, vagy akár csak a napilapokat, esetleg havonta megjelenő nyomtatott sajtót digitálisan forgatni. A digitális sajtó számtalan előnye között szerepelne, hogy nem kell papírt pazarolni, erdőket írtani, kisebb helyen elférne, mind a nyomdai és előállítási árak is csökkennének. Persze mindezt nem eszik ilyen forrón. Jó pár évnek el kell telnie ahhoz, hogy a kiadók fejei rájöjjenek arra, hogy a digitális sajtónak igenis van létjogosultsága. Tőlünk nyugatabbra számtalan online módon elérhető újságot találhatunk már. Ilyen pl. többek között a “Viv Magazine” is.

A Viv Magazine fejesei nemrég kitalálták, hogy hogyan is lehetne pl. az iPad-re eladni a tartalmat. Az alant is látható videót a RED Epic Mysterium-X prototípusával készítették el, amolyan Frank Miller stílusban, hajazva a SinCity-re. Persze csak azért, mert kifejezetten iPad-re készítették, még nem jelenti azt, hogy az ebben az évben megjelenő több száz tábla eszközzel ne működhetne majd. Az egész koncepciót Alexx Henry és Andrew Grant találta ki, olyan társrendezőkkel, mint Cory Strassburger és Ming Hsiung alkották meg. Az alábbi videókon megnézhetjük a kész művet, valamint, hogy hogyan is készítették az egészet.

A harc tehát elkezdődött a digitális sajtóban is. Fontos lesz, hogy ki milyen minőségű anyagot tud majd letenni az asztalra valamint az is, hogy mennyiért. Én részemről nagyon örülnék például annak, ha Magyarországon is minél előbb felismernék a kiadók ennek a lehetőségét, mert akkor valóban elindulhatna egy olyan korszak, ahol már tényleg csak egy kattintás és olvashatnám a friss sajtótermékeket, legyen az Garfield, vagy akár a Délmagyarország, Magyar Hírlap, stb.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!