Üzembe helyezték a világ első 4G-s mobilhálózatát

KeleMan 2009.12.23. 00:38 iPhone, Kiemelt hírek 0 db 112

A TeliSonera skandináv szolgáltató tegnap jelentette be, hogy elkészültek a stockholmi és az oslói városközpontokban a negyedik generációs, LTE (Long Term Evolution) mobilhálózattal melyhez már csatlakozhatnak az előfizetők. Ezzel, a Turbo-3G-snél tízszer gyorsabb technológiával elvileg akár 100 Mb/s-os sebességet is el lehet érni, de a TeliSonera hirdetéseiben „mindössze” 20–80 Mb/s-ot ígér.

Az előfizetőknek egyelőre egy USB-s Samsung-eszközt, egy dongle-t kell csatlakoztatniuk majd a laptopjukhoz (a dongle jelenleg csak a 4G használatára jó, de a jövőre megjelenő, a 3G-t is ismerő modemekre az előfizetők ingyenesen válthatnak majd át), ugyanis a szolgáltatás használatához szükséges LTE-képes eszközök csak jövő év közepén, végén jelenhetnek meg a piacon. Az akciós időszakban (2010. július elsejéig) Svédországban a havi előfizetési díj 4 korona (105 forint) és a modem ingyen jár, július 1. után a 30 gigabájtnyi letöltést ingyen biztosító szolgáltatás havi 599 korona (kb. 15 800 forint) lesz, a modemért pedig külön kell fizetni. Norvégiában drágább lesz az akció után, ott közel húszezer forintnak megfelelő norvég korona lesz a havi díj.

A stockholmi hálózat támogatását az Ericsson, az oslóiét a Huawei adja. Az ígéretek szerint jövőre már összesen 25 svéd és 4 norvég városban, illetve turistaközpontban lesz elérhető a szolgáltatás. A TeliSonerának egyébként megvan a 4G-s licence Finnországra is, ahol 2010. elején indul a tesztüzem. Az LTE nagy ugrás előtt áll jelenleg: 2010-ben várhatóan a világon 17 újabb 4G-s hálózat indul el, többek között az Egyesült Államokban, Kanadában, Dél-Koreában, Dél-Afrikában, Örményországban és az említett Finnországban.

Na most ez az egész dolog a miatt is jó hír, mert amennyiben idén az Apple megválik az – amúgy is rakoncátlan, alig kiépített 3G-s mobilhálózatával rendelkező – AT&T-től és átigazol a Verizon-hoz (mely cég már teszteli a 4G-t az USA-ban), úgy jó eséllyel az új, 4. generációs iPhone-t is el fogják látni ilyen technológiával. Magyarországon remélhetően még pár év és itt is bevezetésre kerülhet az új 4G-s mobilhálózat.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!