Megjelent az iOS 13!

HusztiD 2019.09.19. 19:22 iOS, Kiemelt hírek 3 db 3,532

og__gikfl0ctv5ua (1)

Ahogyan azt az előző hét keddi médiaeseményen megígérte Tim és csapata, úgy az Apple percekkel ezelőtt elérhetővé tette a legújabb iOS főrendszert, immáron a tizenharmadikat. A macOS Catalina és az iPad OS 13 kicsit még várat magára, azonban hamarosan ezek is elérhetőek lesznek a felhasználók számára. Ne is húzzuk tovább a szót, nézzük milyen újdonságokat kapott az iOS 13 az Apple hivatalos leírása szerint.

Az iOS 13 rendszer újdonságai.

Az iOS 13 csodás új dizájnt ad iPhone-odnak. És csodálatos használni is.

Sötét mód

Szemet gyönyörködtető új megjelenés

Az új Sötét mód gyönyörű sötét színben jeleníti meg az iOS rendszert és az alkal­mazásokat. A Sötét mód kíméli a szemet, nem zavarja a körülötted tartózkodókat, és tökéletes választás, ha kevés a fény a környezetedben.

Manuális bekapcsolás

A Vezérlőközpontban elérhető új gomb segítségével gyorsan be- és kikapcsolhatod a Sötét módot, például amikor belépsz egy sötét szobába vagy színházterembe.

Ütemezett működés

Beállíthatod, hogy a Sötét mód konkrét időpontokban, illetve napkeltekor vagy napnyugtakor aktiválódjon vagy kapcsoljon ki. Ez rendkívül hasznos, ha a szabadban töltöd az estét, vagy amikor elalvás előtt iPhone-ozol.

Háttérképek

A Sötét módhoz optimalizált új háttérképek auto­ma­ti­ku­san váltanak, amikor erre a módra kapcsolsz át.

A rendszerrel integrált működés

A Sötét mód az iOS minden elemébe tökéletesen beágyazódik a beépített alkal­mazásoktól és beállításoktól kezdve egészen a rendszerszintű nézetekig.

Kedvenc alkal­mazásaiddal is működik

Az API segítségével a külső fejlesztők is beépíthetik a Sötét módot az alkal­mazásaikba.

 

 

Fotók

Teljesen megújult Fotók lap

A vadonatúj Fotók lapon különböző válogatási szempontok alapján böngészheted fotókönyvtáradat, így könnyen megtalálod és megoszthatod kedvenc fotóidat és videóidat, és újra átélheted legszebb emlékeidet. Az Összes fotó nézetben mindent áttekinthetsz, a Napok, a Hónapok és az Évek nézet pedig kiemeli az adott időszak legjobban sikerült felvételeit és legemlékezetesebb pillanatait.

A Live Photók és a videók automatikus lejátszása

Ahogy lefelé görgetsz a Fotók lapon, hang nélkül elindul a Live Photók és a videók lejátszása, így fotókönyvtárad szinte életre kel.

Intelligens fotóelőnézetek

A Napok, a Hónapok és az Évek nézetben nagyobb előnézetes képek jelennek meg, hogy könnyebben meg tudd különböztetni egymástól a fotókat. A Fotók mesterséges intelligencia segítségével keresi meg a fényképek előnézetében a legjobb részletet, melyre rákoppintva megnézheted a teljes képet is.

Kontextusfüggő átmenetek

Az animációk és átmenetek megjelenése után is megmarad a pozíciód a Fotók lapon, vagyis például a Napok nézetről az Összes fotóra váltva is ugyanonnan folytathatod a böngészést, ahol abbahagytad.

Hasonló képek és felesleges tartalmak eltávolítása

A rendszer felismeri és elrejti az egymáshoz nagyon hasonló képek, képernyőfotók, lefényképezett prezentációs táblák, dokumen­tumok és nyugták másodpéldányait, hogy csak a legjobb felvételeid maradjanak láthatók.

Jelentős események

A Hónapok nézet események szerint csoportosítva jeleníti meg a képeket, így könnyen felelevenítheted a leg­fon­to­sabb pillanatokat.

Eseménymegnevezések

A Fotók lapon megjelenik a helyszín, a nyaralás vagy a koncert előadójának neve, így könnyebben vissza tudsz emlékezni a fontos eseményekre.

Ezen a napon

Az Évek kontextusfüggő megjelenítést alkalmaz – megmutatja az adott napon, vagy akkortájt készült képeket az elmúlt évekből.

Születésnap mód

Ha a Személyek albumban beállítottad az ismerőseid születésnapját, a születésnapjukon a Fotók lapon kiemelve láthatod a róluk készült képeket.

Nagyítás és kicsinyítés

Az Összes fotó nézetben tetszésed szerint nézegetheted a fotókönyvtáradat. Felnagyíthatod a képeket, hogy jobban lásd a részleteket, vagy lekicsinyítheted őket, ha egyben szeretnéd megtekinteni az összes felvételt.

Intelligens album képernyőfelvételekhez

Mostantól egyetlen közös helyen találod minden új képernyőfelvételedet.

Továbbfejlesztett keresés

Mostantól a keresőkifejezéseket (például „strand” és „szelfi”) anélkül is összekombinálhatod, hogy rákoppintanál minden egyes szóra a keresőben.

Zene az Emlékekhez

A Fotók lap mostantól a Zene alkal­mazásban hallgatott számaid alapján választ kísérőzenét az emlékfilmjeidhez.

Live Photók összefűzött lejátszása

Ha hosszú megnyomással indítod el egy Live Photo lejátszását, a Fotók app auto­ma­ti­ku­san hozzáfűzi a lejátszáshoz a 1,5 másodpercen belül készített többi Live Photódat is.

Az intenzitás megtekintése

Minden szerkesztésednek láthatod az intenzitását is, így egyetlen pillantással megállapíthatod, hogy mely effektek hatása erősebb, és melyeké enyhébb.

Az effektek egyenkénti ellenőrzése

Ha az egyes effektek ikonjára koppintasz, megnézheted, hogy néz ki a fotó az effekt alkal­mazásával és anélkül.

Szabályozható szűrők

A képek finomhangolásához mostantól bármely szűrő (például az Élénk vagy a Noir) intenzitását szabályozhatod.

A képjavítás szabályozása

A képjavító funkció használatakor már az automatikus beállítások intenzitását is szabályozhatod. A képjavítás intenzitásának növelésekor vagy csökkentésekor a rendszer intelligensen meghatározza a többi beállítás (expozíció, csillogás, csúcsfények, árnyékok, kontraszt, fényerő, feketepont, telítettség és élénkség) mértékét.

Videószerkesztés támogatása

A videók szerkesztéséhez finombeállításokat, szűrőket és körülvágást is használhatsz. Így elforgathatod a felvételeidet, növelheted az expozíciójukat, és a stílusukon is változtathatsz. Az iPhone-nal rögzített összes videoformátum szerkeszthető, beleértve a 4K-s, 60 képkocka/másodperces videókat és az 1080p felbontású, 240 képkocka/másodperces lassított videókat is.1

Veszteségmentes videószerkesztés

A videókon végzett módosítások mostantól veszteségmentesek, így az alkalmazott effektek (például a szűrők) vagy a levágások visszavonásakor az eredeti videóhoz térhetsz vissza.

Élénkség

A tompább színek felerősítésével a bőrtónusok és a telített színek megváltoztatása nélkül teheted élettelibbé képeidet.

Fehéregyensúly

Megtalálhatod a tökéletes egyensúlyt a színhőmérséklet (kék és sárga közötti) és az árnyalat (zöld és magenta közötti) állításával.

Élesítés

A körvonalak élesítésével új megjelenést adhatsz fotóidnak.

Felbontás

A felbontáscsúszka mozgatásával növelheted a képek részletgazdagságát.

Zajcsökkentés

Csökkentheted vagy akár teljesen megszüntetheted felvételeid képzaját, vagyis a szemcsésséget és a foltokat.

Vignetta

Kedvenc fotóidat feltűnőbbé teheted a szélek árnyékolásával, melyet pontosan szabályozhatsz az Erősség, a Sugár és az Esés beállítással.

Az automatikus beállítás fejlesztései

A Fotók mostantól képes auto­ma­ti­ku­san kiegyenesíteni és körülvágni a fotókat, valamint beállítani a perspektívát.

Nagyítás ujjmozdu­latokkal

Szerkesztés közben ujjmozdu­latokkal is nagyíthatsz, így könnyen ellenőrizheted az elvégzett módosítások eredményét a fotó egy adott részén.

Image Capture API

A fejlesztők az Image Capture API és a kameracsatlakoztatási készlet segítségével közvetlenül alkal­mazásaikba importálhatják az iPhone-nal készített fotókat.*

Kamera

A Portré­meg­világítás intenzitásának beállítása

Szabadon módosíthatod a virtuális stúdiófény pozícióját és intenzitását. Az összes Portré­meg­világítás-effekt intenzitását növelheted a fényforrás közelebb helyezésével, így elsimíthatod az arcbőrt, és hangsúlyosabbá teheted a szemeket és az arcvonásokat. Ha pedig csökkented a megvilágítás intenzitását (azaz távolabb viszed a fényt), visszafogottabb, árnyaltabb hatást érhetsz el.2

High-key monó

A Portré­meg­világítás új effektje, a Monó high-key fény fekete-fehér árnyalatokkal, hófehér háttér előtt jeleníti meg a fotótémáidat, gyönyörű, klasszikus megjelenést kölcsönözve nekik.2

A portrészegmentálási API fejlesztései

A portrészegmentálási API mostantól a bőr, a haj és a fogsor szegmentálását is lehetővé teszi, így a fejlesztők új effekteket készíthetnek a Portré módban készített fotókhoz.2

Adatvédelem és biztonság

Alkalmazások helyadatengedélyei

Mostantól még részletesebben beállíthatod, hogy milyen módon teszed hozzáférhetővé a helyadataidat az appoknak. Eldöntheted, hogy a tartózkodási helyed felhasználására csak egy alkalomra vagy minden alkalomra adod meg az engedélyt.

A helyadatok appok általi használatának átláthatósága

A rendszer értesít, ha egy alkal­mazás a háttérben használja a helyadataidat, hogy eldönthesd, változtatsz-e a hozzájárulásodon.

Adatvédelmi fej­lesz­tések a Wi‑Fi- és Bluetooth-kapcsolaton keresztüli helyadatlekérésben

Az API átalakításának és az új vezérlőknek köszönhetően megakadályozható, hogy az appok Wi‑Fi- vagy Bluetooth-kapcsolaton keresztül a beleegyezésed kérése nélkül hozzáférjenek a helyadataidhoz.

Helyadatok megosztásának szabályozása a fotóknál

Fotóid közösségi oldalakon való megosztásakor mostantól eldöntheted, hogy a kapcsolódó helyadatokat is megosztod-e velük együtt.

Bejelentkezés az Apple-lel

Bejelentkezés Apple ID-val

Jelenleg is hasz­nált Apple ID-ddal könnyen és gyorsan bejelentkezhetsz az alkal­mazásokba és a webhelyekre. Nem lesz többé szükséged adatlapok kitöltésére, sem új jelszavak létrehozására. Csak koppints a Bejelentkezés az Apple-lel lehetőségre, használd a Face ID vagy a Touch ID funkciót, és már bent is vagy.

A személyes adatok védelme

Az Apple sohasem követi a tevékenységedet, és profilt sem alkot rólad, amikor a Bejelentkezés az Apple-lel funkciót választod. Az alkal­mazásokkal és a webhelyekkel legfeljebb a nevedet és az e-mail-címedet kell megosztanod.

E-mail-cím elrejtése

Kellemetlen érzés, hogy meg kell osztani e-mail-címedet egy alkal­mazással? A döntés a te kezedben van. Te határozod meg, hogy megosztod vagy elrejted az e-mail-címedet. Azt is kérheted, hogy az Apple hozzon létre neked egy egyedi e-mail-címet, amely a tényleges e-mail-címedre továbbítja a leveleket.

Beépített biztonság

A Bejelentkezés az Apple-lel funkció használatának feltétele, hogy az Apple ID-d kétfaktoros hitelesítéssel legyen védve. Így a kedvenc alkal­mazásaidba való bejelentkezés is auto­ma­ti­ku­san védelmet élvez.

Bárhol működik

A Bejelentkezés az Apple-lel funkció az összes Apple eszközön, valamint az interneten és az androidos és windowsos alkal­mazásokban is működik. Nem számít, hol szeretnél belépni kedvenc alkal­mazásaidba: a Bejelentkezés az Apple-lel mindig rendelkezésedre áll.

 

HomeKit

Titkosított HomeKit-videó

A HomeKit‑kompatibilis kamerák mostantól konkrét dolgokat is képesek lehetnek felismerni és rögzíteni, például embereket, állatokat és járműveket, a felvételek pedig biztonságos iCloud-tárhelyre kerülnek. Az új adatvédelmi beállításokkal megszabhatod, mikor streameljenek és rögzítsenek a kameráid.*

HomeKit-kompatibilis routerek

A kompatibilis routerek extra védelmet nyújtanak intelligens otthonodnak. Az Otthon alkalmazás segítségével beállíthatod, hogy HomeKit-kompatibilis tartozékaid mely szolgáltatásokkal kommunikálhassanak a helyi hálózaton és az interneten.*

AirPlay 2-hangs­zórók a szcenáriókban és az automatizálásokban

Az Apple Music segítségével számos dalhoz, lejátszási listához és rádióállomáshoz hozzáférsz.*

Az Otthon alkal­mazás tartozékvezérlési funkcióinak fejlesztése

Az Otthon app fejlettebb tartozékvezérlőket kapott.

Siri-hangparancsok

Mostantól a Siri-hangparancsok is hozzáadhatók az automatizálásokhoz.**

 

Térképek

Új térkép

Az alapoktól újratervezett térkép vadonatúj funkciói révén jobb és valósághűbb képet ad környezetedről, részletesebben mutatva többek közt az utakat, a vízpartokat, a parkokat és az épületeket.3

Körbenézés

Mostantól élethű, háromdimenziós, 360 fokos nézetben láthatod úti célodat már azelőtt, hogy odaérnél. A kép zökkenőmentesen vált át, amikor változtatsz a nézőpontodon.4

Gyűjtemények

Gyűjteményeket állíthatsz össze és oszthatsz meg családoddal, barátaiddal kedvenc helyeidről, vagy azokról, amiket meg szeretnél látogatni.

Kedvencek

Felveheted egy listára azokat a helyeket, ahol gyakran megfordulsz – például otthonodat, munkahelyedet, edzőtermedet vagy gyermeked iskoláját –, hogy gyorsan, egyetlen koppintással elindíthasd a navigációt.

Útelágazás nézet

Az Útelágazás nézet funkció a kanyarodás vagy a felhajtás előtt a megfelelő sávba irányít, így segít elkerülni, hogy rossz helyen kanyarodj le.

Érkezési idő megosztása

Mostantól megoszthatod a célhoz érkezés becsült idejét családtagjaiddal, barátaiddal és munkatársaiddal. A rendszer auto­ma­ti­ku­san frissíti az érkezési időt, ha jelentős késés várható.

Vásárlói visszajelzések

A vásárlói visszajelzések átalakított rendszere jelentősen megkönnyíti a címekben, nyitvatartási időkben és egyéb üzletinformációkban észrevett hibák beküldését.

Valós idejű tömegközlekedés

A Térképek mostantól a hatékonyabb útvonaltervezés érdekében a tömegközlekedési menetrendeket, az érkezési időket, a megállókat és az átszállásokat is tartalmazza. A rendszer még az ideiglenesen nem közlekedő és a törölt járatokról is valós időben értesít téged.

Repülőjáratok nyomon követése

Naprakészen értesülhetsz a járatod indulási termináljáról, a kapu helyéről, az indulási időről és még számos hasznos tudnivalóról.

Helykártyák

A helykártyák egyszerűbben kezelhetők és hasznosabbak lettek, hiszen dinamikusan frissülő információkat tartalmaznak a moziműsorról, az éttermek nyitvatartásáról és hasonlókról.

MapKit

A keretrendszer frissítései között vannak a vektorrétegek, a fontos helyek szűrésének lehetősége, a kamera nagyítási és pásztázási határértékei, valamint a Sötét mód támogatása.

 

 

Parancsok

Beszélgetésszerű gyorsparancsok

A gyorsparancsok még hatékonyabbá váltak – segítségükkel már úgy kezelheted az alkal­mazásokat, mintha beszélgetnél velük.

Beépített Gyorsparancsok alkal­mazás

A Gyorsparancsok mostantól a beépített alkal­mazások közé tartozik.

Javasolt automatizálások

A Gyorsparancsok app használatának első lépéseként beállíthatsz egy személyre szabott napi rutint, amely megkönnyíti a napjaidat.**

Automatizálások

Az indítók segítségével beállíthatod, hogy a parancsok automatikusan lefussanak.**

 

 

AirPods

Megosztott lejátszás

Két pár AirPods fülhallgatót is párosíthatsz ugyanahhoz az iPhone-hoz, így együtt is hallgathattok zenét vagy nézhettek filmet valakivel.*

 

 

Memoji és Üzenetek

Név és fotó megosztása

Ha beszélgetést indítasz, vagy a másik személy válaszüzenetet küld neked, a rendszer auto­ma­ti­ku­san megoszthatja a nevedet és a fényképedet. Eldöntheted, hogy ezeket mindenkivel, csak a kontaktjaiddal vagy senkivel sem szeretnéd megosztani. A fénykép helyett Animojit, képet vagy monogramot is használhatsz.

Memoji-matricák

A rendszer Memoji- és Animoji-karaktereid alapján auto­ma­ti­ku­san matricacsomagokat hoz létre, amelyek­kel látványosan hangot adhatsz érzéseidnek az Üzenetekben.

Továbbfejlesztett keresés

Most még könnyebben megtalálod az Üzenetekben, amit keresel. Azonnal láthatod a legutóbbi üzeneteket, kontaktokat, fotókat, hivatkozásokat és helyeket, vagyis akár egyetlen betű beírása nélkül is rálelhetsz a keresett információra. Ha beírsz egy keresőkifejezést, az Üzenetek kategóriákba rendezi a találatokat, és kiemeli bennük a keresett szavakat. Az egyes beszélgetéseken belül is rákereshetsz a kívánt üzenetre.

Továbbfejlesztett részletek panel

A részletek panel egy helyre gyűjti össze a beszélgetés során megosztott hivatkozásokat, helyeket és mellékleteket, így egyetlen pillantással meg­ta­lál­ha­tod, amit keresel.

Még személyre szabhatóbb Memojik

A smink funkcióval egyéni arcpirosítót és szemfestéket készíthetsz, a szerkesztőeszközökkel pedig úgy alakíthatod a megjelenésed, ahogy szeretnéd. Fogaidra fogszabályzót, orrodba, szemöldöködbe, szemhéjadba és szád köré pedig piercingeket tehetsz. Ezeken felül 30 új frizurával, több mint 15 új fejfedővel, számos fülbevalóval és szemüveggel bővültek a lehetőségek.

Új Animoji-figurák

A három új Animoji-figurával (egér, polip és tehén) még többféle lehetőséged lesz az önkifejezésre.

Az Animojik hardveres támogatása

Az A9 vagy újabb chippel felszerelt összes eszközünk hardveresen támogatja a Memoji- és az Animoji-matricacsomagok használatát.

 

 

Billentyűzet

Alternatív szójavaslatok

A prediktív sávban több szójavaslat is megjelenik, így könnyen kiválaszthatod a megfelelőt.

Automatikus nyelvválasztás a Diktálásban

A Diktálás képes auto­ma­ti­ku­san felismerni a beszélő nyelvét. A rendszer legfeljebb négy nyelvből tud választani a billentyűzethez kiválasztott nyelvek közül.

 

 

Emlékez­tetők

Vadiúj dizájn

Az átalakított Emlékez­tetők app mostantól még hatékonyabb és intelligensebb megoldásokat kínál az emlékeztetők létrehozására, rendszerezésére és nyomon követésére.

Új gyorseszközsor

A közvetlenül a billentyűzet felett található új gyorseszközsorral még egyszerűbben adhatsz dátumokat, időpontokat, helyeket, jelölőket, sőt akár hasznos mellékleteket is emlékeztetőidhez. És már nem is kell hozzá másik képernyőre váltanod.

Intelligensebb Siri

Mostantól hosszabb, kifejtősebb mondatokat is beírhatsz. Az Emlékez­tetők megérti, hogy mit szeretnél, és releváns javaslatokat jelenít meg.

Siri által javasolt emlékeztetők

Amikor az Üzenetekben csevegsz valakivel, Siri felismeri azokat a beszédtémákat, amelyekhez érdemes lehet emlékeztetőt társítani, és javaslatot tesz a létrehozásukra.

Mellékletek

Az emlékeztetőkhöz fotókat, beolvasott dokumen­tumokat vagy akár webes hivatkozásokat is társíthatsz, így több dolgot segítenek észben tartani.

Feladatok és csoportosított listák

A rendszerezéshez is bevezettünk néhány hasznos új lehetőséget. Részfeladatokat húzhatsz az emlékeztetőid alá, és a listáidat is csoportosíthatod.

Intelligens listák

Könnyebben észben tarthatod a közelgő emlékeztetőket az intelligens listáknak köszönhetően, amelyek auto­ma­ti­ku­san rendszerezik és megjelenítik őket. Megnézheted külön a mára ütemezett vagy a fontosnak jelölt emlékeztetőket, vagy megjeleníthetsz mindent egy helyen is.

Integráció az Üzenetek alkal­mazásban

Ha valakit megjelölsz egy emlékeztetőben, akkor legközelebb, amikor az Üzenetekben beszélsz vele, az emlékeztető közvetlenül az alkal­mazásban is megjelenik.

A listák megjelenésének testreszabása

Adj egyedi megjelenést személyes vagy megosztott iCloud-listáidnak: 12 gyönyörű szín és 60 kifejező szimbólum közül válogathatsz.

 

Teljesítmény

Gyorsabban induló appok

Az iOS 13-ban a korábbinál kétszer gyorsabban indulnak el az alkal­mazások.5

Gyorsabb feloldás a Face ID-val

Az iPhone X, az iPhone Xs, az iPhone Xs Max és az iPhone Xr feloldása akár 30 százalékkal gyorsabb lett.6

Kisebb letöltési méretű alkal­mazások

Ősztől másképp tömörítjük az App Store-ban található appokat, és ennek köszönhetően akár 50%-kal kisebb lesz a méretük.5

Kisebb méretű appfrissítések

Az appokhoz kiadott frissítések is kisebbek lesznek – átlagosan akár 60%-kal.5

 

 

Kiterjesztett valóság

Motion Capture-támogatás

A Motion Capture-rel a fejlesztők az emberi mozgást is beépíthetik az alkal­mazásaikba.7

Az emberek kitakarhatják az AR-objektumokat

Az AR-tartalmak ezentúl természetes formában jelennek meg az emberek előtt, illetve mögött. Így még élménydúsabb és szórakoztatóbb használni a kiterjesztett valóságot és a green screent használó appokat.7

 

 

Kisegítő lehetőségek

Hangvezérlés

Mostantól új módszerrel, teljes egészében hangvezérléssel is irányíthatod iOS-es eszközeidet.8

Precíz diktálás

A Hangvezérlés Siri beszédfelismerő motorját használva a gépi tanulás legmodernebb vívmányaival önti írásba az elhangzottakat.9

Egyéni szavak felvétele

Akár bioszra írsz házi dolgozatot, akár jogi dokumen­tumokat töltesz ki, akár a hobbidról e-mailezel valakivel, egyéni kifejezéseket felvéve biztosíthatod, hogy a Hangvezérlés mindig felismerje a gyakran hasz­nált szavaidat.

Beépített feldolgozás

A Hangvezérlés minden hangfeldolgozási folyamatot az eszközön végez el, ezzel garantálva a személyes adataid védelmét.

Sokoldalú szövegszerkesztési funkciók

A szövegszerkesztési parancsok széles tárházának köszönhetően nem kell előre begyakorolnod a mondandódat, hiszen bármit gyorsan és egyszerűen kijavíthatsz. Elég megnevezned, hogy mit szeretnél kijavítani, és mire. (Például azt, hogy „mindjárt ott vagyok”, lecserélheted arra, hogy „megjöttem”). A szerkesztőfunkciók finomhangolása a szövegkijelölést is megkönnyíti. Pusztán hangparancsokkal elérheted, hogy a kurzor két sorral feljebb ugorjon, kijelölje az előző szót, és csupa nagybetűre írja át.

Javasolt szavak és emojik

Ha ki szeretnél javítani egy szót, kérheted az alternatívák listáját.

Zökkenőmentes váltás diktálás és parancsadás között

A Hangvezérlés ért a szóból, így zökkenőmentesen válthatsz át diktálásról parancsadásra. Minden gond nélkül kívánhatsz valakinek boldog szülinapot, majd rögtön kiadhatod az üzenet elküldésre vonatkozó utasítást az Üzenetek appban, és a Hangvezérlés máris elküldi a jókívánságaidat. Vagy ha kiadsz egy törlési parancsot, a Hangvezérlés megérti, hogy az imént diktált szövegrészt szeretnéd eltávolítani.

Átfogó navigáció

Az alkal­mazásokat már teljes egészében kezelheted hangparancsokkal. Az átfogó navigáció alapját a navigációs parancsok, a kisegítő címkék nevei, a számok, a rácsok, a hangalapú mozdulatok és a felvett parancsok adják.

Navigációs parancsok

A navigációs parancsokkal például gyorsan megnyithatsz appokat, kereshetsz az interneten, vagy lenyomhatod a Főgombot.

Nevek

A Hangvezérlésnek bemondhatod a gombokhoz, hivatkozásokhoz és más elemekhez tartozó címke nevét, és megkérheted, hogy válassza az adott elemet – így igen egyszerűen navigálhatsz.

Számok

Egy egyszerű paranccsal számozást jeleníthetsz meg a kijel­ző kattintható elemei mellett. Ez megkönnyíti a navigációt a bonyolult és az ismeretlen alkal­mazásokban. A menükben auto­ma­ti­ku­san megjelennek a számok, és akkor is segítenek, ha azonos nevű elemeket kell egymástól megkülönböztetned. Az adott elem kiválasztásához csak mondd ki a számát.

Rácsok

A kijel­zőre vetíthető ráccsal hajszálpontosan végezheted el a különféle műveleteket, például a koppintást, a nagyítást vagy a húzást.

Hangalapú mozdulatok

Már hangparancsokkal is elvégezheted az olyan mozdulatokat, mint a koppintás, a csúsztatás, a csippentés, a nagyítás vagy a Főgomb lenyomása.

Felvett parancsok

Az iOS-es eszközödre telepített appok használatához több lépésből álló parancsokat is rögzíthetsz. Ha például szereted a tűzijátékos emojival feldobni az üzeneteidet, felveheted egy parancsba a hozzá szükséges mozdulatokat, és onnantól ezzel a felvétellel egyszerűen küld­hetsz tűzijátékot.

Figyelemfüggő működés

A figyelmedet érzékelő funkció jóvoltából a Hangvezérlés elalszik, amikor elfordítod a fejed az iPhone TrueDepth kamerájától, és csak akkor aktiválódik újra, ha ismét ránézel a kijel­zőre. Így kedvedre beszélgethetsz másokkal, az nem lesz hatással a telefonodra.

 

ios13

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 3 db

  1. Istike - 2019.09.19. 20:31

    Gyorsan lejött. iPhone XR 18:34 indult 2.4 Gb újraindult 18:59. Sötét mód tetszik, a többit még nézegetem.

  2. Thomy08 - 2019.09.20. 06:08

    I7-en minden rendbe sötét mód nagyon adja !!!!!! Gyorsabb is a teló

  3. szglfalu - 2019.10.18. 15:27

    Nekem eltűntek a kedvenceim, illetve az első három maradt meg, pedig vagy 10 volt. Nem jövök rá, hogyan tudom visszaállítani.

Szólj hozzá Te is!