Miért botránkoztat meg minket ennyire az Apple? Mire ez a nagy utálat? (vélemény)

HusztiD 2018.09.19. 17:55 Apple, Apple Watch, iPhone, Kiemelt hírek 8 hozzászólás 2 068

Apple-iPhone-Xs-back-camera-091220181

Az utóbbi napokban, mióta az Apple bemutatta a 2018-as iPhone csúcskészülékeit, azóta folyamatosan olvashatunk különféle híreket az új modellekkel kapcsolatosan. Egy valamit azonban el kell ismernünk: minden eddig felmerült témával kapcsolatosan megvannak a negatív felhasználói hozzáállások, vélemények. Ennek kapcsán pedig úgy gondoltam, hogy kifejtem a saját véleményem, melyre ti elmondhatjátok az ellenérveiteket. Egyedüli kérésem annyi lenne, hogy olvassátok el a cikket, s ahhoz kapcsolván mondjátok el a saját véleményeiteket. Az alább felvetett téma eléggé megoszlat majd mindenkit, ezért nem szeretném, ha a vitáknak nem lenne valóságalapja, s fölösleges szurkálódásokba menne át.

Kezdjük rögtön a legelején, s menjünk vissza pár évet. Immáron 7 éve annak, hogy Steve Jobs elhalálozott, azóta pedig folyamatosan akadnak világszerte olyan felhasználók, kik szerint ezért van bukóban az Apple. Az azóta eltelt évek alatt számos új terméket mutatott be a kaliforniai vállalat Tim Cook vezetése alatt, s ezek között több olyan volt, mely megoszlatta a felhasználói véleményeket. Ettől függetlenül mégis szárnyal a vállalat, s az Apple lett az első egybillió dollár értékű cég.

Ha visszatekintünk még egy kicsit a múltba, akkor láthatjuk, hogy éves szinten kúszik fel az iPhone átlagos eladási ára. Amíg az Apple nagy sikert aratott a hatos modelljeivel, utána várták, hogy közel akkorát aratnak a tavaly megjelent iPhone X-szel, ám sajnos nem jött el az a szuperciklus, melyet az elemzők jósoltak. Mégis, az iPhone X-szel megváltozott valami: az Apple magyarán mondva az egekbe verte az árakat az iPhone X 999 dolláros indulóárával.

iPhone

Ha azt nézzük, akkor az iPhone X számos újdonságot hozott a korábbi készülékekhez képest: megjelent a széltől szélig terjedő OLED kijelző, a régóta használatos Touch ID-t egy sokkal fejlettebb technológiára cserélték le, valamint ha fogalmazhatok így, akkor teljesen újragondolta az egész iPhone koncepciót az Apple. No és mi volt mindennek az ára? 999 dollár, ami magyar forintban mérve 380 ezertől indult. Ezzel párhuzamosan mindig akadnak olyan felhasználók, kik temetik a vállalatot, s jön a sablonszöveg, hogy az Apple Steve halála óta semmit sem innovált. Igen, valóban? Gondoljuk végig még egyszer!

Anno, mikor az Apple forradalmasította az okostelefonok piacát, akkor az első iPhone modellek 3,5 colos kijelzővel kerültek piacra, majd a felhasználói igényekhez mérve növekedtek fokozatosan. Anno Steve elmondta, hogy a felhasználók számára bőven elég a 3,5-4 col, azonban ahogyan egyre több alkalmazás lett a telefonokon elérhető, úgy növekedett meg a felhasználók igénye egyaránt. Az Apple eleinte nem növelte a kijelzők méretét, azonban ahogy látszott, hogy igény van rá, akkor mutatták be a 4,7 és 5,5 colos iPhone 6 és 6 Plus modelleket. Többek között ezért is jött el anno az az úgynevezett szuperciklus, hiszen azóta sem frissítettek annyian az újabb modellek bármelyikére.

A hatos modelleket követően még két olyan telefont adott ki a vállalat (iPhone 6s és 7), melyeknél jelentősebb változás nem volt, hiszen mindegyik maradt a jól bevált formatervnél. Az almások csupán a belső hardverekre és a kamerákra helyezték a hangsúlyt – mondhatni a motorháztető alatti frissítésekre. Aztán eljött 2017. szeptembere, bemutatkozott az iPhone 8, mely ugyanezen irányelven ment tovább, de mellé megérkezett az áttörést hozó iPhone X, amivel elrugaszkodott komfortzónájától az Apple, s egy olyan telefont mutatott be, mely kezdetben megbotránkoztatta a felhasználókat.

iphone-x-face-id

Miért botránkoztatta meg? Az egyik a készülék magas ára volt, a másik pedig a kijelzőbe belógó kamerasziget. Erre mi történt? Miután sokan kezükbe fogták a telefont, teljesen elhanyagolandónak találták a kivágást. Mi több, ezt követően több gyártó is bemutatta az aktuális csúcsmodelljét, melyet az iPhone X-ről másoltak – annak ellenére, hogy eleinte ők is ezerrel fikázták a “notch” miatt az almásokat. És utána? Utána jöttek olyan telefonok egyaránt, melyek az iPhone X merész lépésével szintén ezer dollár, vagy afölötti áron kerültek kereskedelmi forgalomba. Előtte pedig nem igazán volt arra alkalom, hogy például a Samsung is ennyire felverje az árait, de az iPhone X után belevágtak.

Mit reagált ezen két botrányra a piac? Az Apple az utóbbi negyedévekben hatalmasat robbantott. Több iPhone modellt adott el, mint az elmúlt években, ugyanakkor a profitot is növelték. Ennek ellenére mégis vannak, kik temetik a vállalatot, rámondván, hogy már semmi sem olyan, minden ratyi. Oké, értem én, hogy a sikeren kívül kell valami negatív téma, de mire fel? Miért utáljuk ennyire az Apple-t, régen pedig miért szerettük? Mert két-három évente jönnek teljesen új iPhone modellek? – igen, a köztes időben csak az előző modell ráncfelvarrottabb verzióit kapjuk meg, mert nem lehet évente innovációt elérni.

A felhasználói és olvasói visszajelzésekből leginkább két dolog szűrhető le:

Az első, hogy Steve halála óta nem innovál az Apple. Oké, be kell ismerni, hogy Steve idejében minden másabb volt, s immáron sosem fogjuk megtudni, hogy hol tartana az Apple, ha ő még mindig élne. DE, azt kijelenthetjük, hogy az Apple továbbra is köszöni szépen, jól van. Nézzük meg az ész-érveket: láttatok már olyan nagyvállalatot, mely képes évről évre innoválni? Ugye, hogy nem? Sajnos azt kell mondani, hogy egyik nagyvállalat, ahogyan az Apple sem tudja évről évre feltalálni a spanyol viaszt. A kaliforniaiak anno jókor voltak jó helyen: bemutatták az első igazán nagy sikert elérő iPhone-t, melyet mindenki követett. Ezt követően, 2010-ben beléptek a tablet piacra, amit szintén megreformáltak. Ezek után talán az Apple Watch 2015-ös megjelenését említhetjük egy szinten, ugyanis azóta is ők gyártják a legjobb okosórákat, amivel szintén vezetik a piacot.

A legelső iPhone 10 éve jelent meg, azóta 3 olyan terméket mutatott be a vállalat, melyekkel innováltak. Számomra az jelenti az innovációt, amivel olyan dolgot ér el valaki, amit mindenki más követ. Nem innováció, a dupla kamerás kialakítás? Valóban nem az, viszont az iPhone X-ben lévő TrueDepth kamerarendszer félid-meddig az. Miért? Mert azóta sem tudta senki lemásolni. Azt pedig ne felejtsük el, hogy a Microsoft 2013-ban adta ki az Xbox One konzolját, melyhez alapból járt a Kincet – na az Apple ugyanazt a technológiát mutatta be 4 évvel később, csak éppen az parányi helyen elfért.

Apple-Watch-Series4_ECG-SinusRhythm_09122018

Lássuk be, hogy nem lehet évről évre innoválni. Egy év kevés arra, hogy mindig megreformálja valaki a piacot. A most bemutatott iPhone Xs modellek sem innováltak semmit, ez tény, ennek ellenére amit az A12 Bionic chippel elért az Apple, az szintén példátlan. Nem olyan rég jelent meg a Samsung Note 9 készüléke, melynek processzora sem igazán volt képes felülmúlni az Apple által tavaly bemutatott A11 Bionic-et, pedig azóta eltelt egy év (na jó, hogy fair legyen a téma, mondjuk azt, hogy majdnem egy szinten vetekszik a két telefonban lévő chip). Az A12-vel pedig igaz, hogy csak 15 százalékos gyorsulást értek el az almások, azonban mindezt úgy, hogy akár 50 százalékkal kisebb a processzor energiafelvétele. Nem innováció ez, azonban mégis egy olyan motorháztető alatti újítás, melynek megint nem lesz egy darabig párja. Saját vélemény csupán, de ha tippelni kellene egy merészet, akkor azt mondanám, hogy az A12-nek egy évig biztos nem lesz párja.

A második dolog, a termékek árazása. Oké, itt nincs mit szépíteni, megint igazat kell adjak a véleményeknek, hiszen az Apple termékei egyáltalán nem nevezhetőnek olcsónak. Magyar viszonylatban főleg nem. Ennek ellenére egy dolgot meg kell, hogy értsünk: az Apple egy profit orientált vállalat. Több száz szakember van, kik felmérik a piaci igényeket, különféle elemzéseket végeznek, s az új stratégiáinak bevezetésével bízik a nagyobb profitban a vállalat. Most gondoljunk bele: ha mi is vállalkozunk, akkor nekünk is az a célunk, hogy egy olyan terméket adjunk el, melyet szeretnek a felhasználók. Ha azt tapasztaljuk, hogy megnövekedett az igény, illetve pozitívak a visszajelzések, akkor kisebb rizikóval, de talán nyugodtan emelhetjük az árrést, ha tudjuk tartani azon lépéseket, melyet a piac diktál.

Nem tagadom, az iPhone X-szel magasra tette a mércét a vállalat – már ami az árazásokat illeti. Bevállaltak egy rizikós húzást, de bejött nekik, ugyanis nem hogy kevesebb, de nagyobb eladásokat produkáltak. Ha ebből indulunk ki, akkor badarság lett volna azt remélni, hogy csökkenni fognak az árak. Az iPhone Xs-t ugyanolyan áron kínálják, az Xs Maxot pedig 100 dollárral drágábban, s miért ne tennék? Ha van rá kereslet, akkor maguk ellen beszélnének. Viszont ezzel karöltve bemutatták az iPhone Xr-t, mely idehaza 100 ezerrel olcsóbb, azonban mégis remek választás. Igaz, itt nem kapunk rozsdamentes acélkeretet, sem dupla kamerát, vagy OLED kijelzőt, de ezen dolgok talán akkor fognak igazán számítani, ha egymás mellé tesszük közvetlenül a két terméket.

Oké, 300 ezer ez a telefon, így is drága, akárcsak még azon iPhone modellek, melyeket piacon hagyott az Apple: a hetes és a nyolcas, ugyanis nem csökkent áruk akkora mértékben, ahogy vártuk volna.

iPhone_XR_yellow-back_091220181

No de mire fel ez a nagy harag nálunk, magyaroknál? Most, hogy tisztáztunk pár dolgot, jöjjön a szürke magyar valóság: az utóbbi időben csökkent a forint árfolyama a dollárhoz képest, s ezért van az, hogy amit tavaly 380 ezerért kaptunk meg, azért most 400-at kérnek. A forint gyenge szerepléséért nem az Apple a felelős, de az almásokat pont nem fogja az érdekelni, hogy melyik országban milyenek az adott pénznem szereplései: ha erősödött volna a forint, most akár olcsóbbak is lehetnének a termékeik. Mivel gyengült, így mi felhasználók szívjuk érte a fogunkat, de az Apple ugyanazzal az árréssel fog mindenhol dolgozni.

Pluszként felhozhatjuk azt is, hogy Amerikában, az iPhone szülőhazájában a legolcsóbbak a termékek. Mire idehaza forgalomba kerül egy termék, arra rámegy még az a csúnya és kemény 27 százalékos áfa. Lényegében ez az egyik olyan tényező, mely miatt szintén az egekben vannak az árak. Vegyük példának az alap iPhone Xs-t, melyet 400 ezerért kínálnak. Ezen a telefonon csak 88 ezer forint az áfa mértéke. Ha nem nálunk lenne az egyik legmagasabb az általános forgalmi adó, akkor sokkal boldogabbak lehetnénk, hogy nem 400 ezertől indul a telefon kereskedelmi ára.

No és mi a helyzet, a konkurensekkel? Persze jöhetnek az ellenérvek, hogy bezzeg a Samsung így, bezzeg a Huawei úgy. El kell ismerni, jó gyártó mindkét említett vállalat, de valamiért nem képesek ők sem innoválni. A Samsung évekkel ezelőtt bevezette a lekerekített kijelzőszéleket, ami tök jól néz ki, de igazából egyik-másik gyártót sem érdekelte, hogy lemásolja, mert ez csak egy apró dolog. A Huawei az utóbbi időben úgy tör fel, mint a talajvíz, de a statisztikák kimutatták, hogy nem az Apple, hanem a Samsung eladásait falják fel. Elhiszem, hogy hiper-szuper a P20 Pro, de ez sem hozott akkora áttörést, mint azt a Huawei bereklámozta. Bónuszként pedig elég érdekes a kínai gyártó hozzáállása a dolgokhoz, ugyanis nem olyan rég kiderült, hogy miképp csalnak – ebből kiindulva pedig innoválni sem fognak megfelelő mértékben.

Félreértés ne essen, nem akarom teljesen bevédeni az Apple-t sem, ugyanis vannak bizonyos dolgok, melyek nekem sem tetszenek a vállalat politikájában (például miért nem jár a félmilliós telefonhoz egy aprócska átalakító, vagy egy gyors töltésre képes adapter?). Viszont ha megpróbáljuk magunkat egy nagyvállalat helyébe képzelni, akkor bizony be kell látnunk, hogy mit miért csinálnak. Sajnos addig nem fognak csökkenni az árak (főleg nem a magyarok), míg az Apple azt tapasztalja, hogy ezt igényli a piac. Az innováció pedig megint egy olyan fogós kérdés, melyre nem sokan képesek, de az elmúlt évek folyamán azért nem egyszer bizonyított az Apple. Elégedjünk meg azzal, amit még anno Steve elindított: minden második évben kapunk teljesen új iPhone modelleket, míg a köztes egy évben ezek felturbózott változatát.

iPhone-XS-10.38.56-3

Zárásképp talán még annyit vetnék fel, hogy  ahogyan a római birodalom sem uralkodott örökké, úgy senki és semmi sem fog. Az Apple jelenleg a csúcson jár, de hogy mennyit képesek még emelkedni, az csak a jövő titka. Valamikor eljön majd az idő, mikor visszaesőben lesznek, mert túllőttek a célokon, de hogy ez 5, 10 vagy 20 év múlva következik be, azt egyik elemző sem fogja megmondani. Ameddig új termékeken dolgozik az Apple, melyben hatalmas potenciálok rejlenek (okosszeműveg, stream-szolgáltatás vagy az elektromos autó), addig minden esélyük megvan arra, hogy fenntartsák az emberek érdeklődését. Ha nem mutatnak be új termékeket, s 5 évente fejlesztik jelentősebb mértékben a telefonjaikat, akkor bizony el fog kelleni gondolkodniuk, hogy mit akarnak, hiszen ha a felhasználóknak erre nem lesz igénye, akkor az almások pénzeszsákja sem lesz kellően megtömve.

Bónusz: sok kritika érte az Apple-t az iOS 11 miatt. Valljuk be, a kezdetekben katasztrofális volt, s mi magunk sem tudjuk megmondani, hogy mit szúrhatott el a vállalat. Ennek ellenére folyamatosan jöttek a javítások, így egyre használhatóbb lett a rendszer. És igen, jogosan írtátok sokan, hogy egy kalap nyavaja az iOS 11, de azért azt is lássuk be, hogy a rivális sincs jobb helyzetben. Lehet szeretni, vagy utálni magát a droidos rendszert, de ha az összképet nézzük, akkor a felhasználók mindig is az iOS-re mondták azt, hogy megbízhatóbb és gyorsabb. Az Apple botlott egy nagyot, az pedig, hogy tanul-e saját hibájából, csak rajtuk múlik, s az idő hamarosan beigazolja, hogy idézőjelesen megváltást hoz-e az iOS 12. Az viszont külön plusz pont, hogy az iOS 12 még az iPhone 5s modelleket is támogatni fogja, amit 2013-ban adott ki az Apple – az iOS 12 pedig egy éven át folyamatosan támogatva lesz, s érkeznek hozzá a szoftverfrissítések. Esetleg tudnátok olyan droidos készüléket mondani ma, amelyet ilyen hosszú ideig támogatnak? Na ugye, hogy nem.

Figyelem! Kilencedik születésnapját ünnepli az iDoki, ne maradj le a kihagyhatatlan születésnapi akcióikról!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

8 hozzászólás

  1. Esjé - 2018.09.19. 19:14

    Abszulút egyetértek szinte minden szóval. Én is rengeteg szidalmat hallok, olvasok – néha még felidegesítem magam rajta, mára megtanultam kezelni. Kb. már mindenem Apple és mindet nagyon szeretem -úgy ahogy vannak, a hibáikkal együtt. Ez olyan, mint amit az Alfa Romeo kedvelői szoktak mondani: az Alfát a hibáival együtt kell szeretni. Az iOS 11-el valóban sok volt a gond és majdnem kicseréltettem a tavaji iPad Pro-mat, mert melegedett (ahogy 2 hete az X is) és néha nagyobbra nyíltak az app-ok mint a kijelző. A szervíz gond nélkül ki akarta cserélni. Nem hagytam ott, mert nem tudtam volna hirtelen nélkülözni és gondoltam megvárom az iOS 12-őt…szeptember 17-én este kiderült, JÓL TETTEM! Minden hibajelenség elmúlt! Az iPad olyan lett, mint amilyennek egy 450 ezer forintos tabletnek lennie kell és az X sem melegszik. Szóval az általános Apple fikázás szerintem egyre jellemzőbb magyarországon -akár a politikában vagy bármi másban -megossza az embereket, egyre érthetetlenebb mértékben. Én pl. senkire nem haragszom, mert Windows-t, vagy Android-ot használ -miközben jómagam képtelen vagyok azonosulni velük! Szóval, szerintem valami ilyesmi. Mégegyszer gratulálok a cikkhez!

    Sinka József

    • HusztiD - 2018.09.20. 01:17

      Igen, az iOS 12 inkább stabilitást hozott, ennek ellenére a korai statisztikák azt mutatják, hogy a felhasználók félnek az új rendszertől. Ez feltehetően az iOS 11 kezdeti kudarca miatt van.
      Köszönöm szépen a támogatást!

  2. Tóni - 2018.09.19. 19:15

    Nem is érdemes ezt a témát agyon ragozni. Az Apple amikor piacra dobta az első készülékét, akkor a semmiből óriási fejlődésnek tűnt. Ma viszont a technológia, elektronika olyan fejlett hogy ez a sáv jóval leszűkültebb és nem vesszük észre annyira a változásokat. Igazából a szakemberek jobban ráéreznek. Mi átlagos felhasználók valóban kevesebb fejlődést láttunk az iPhone X kivételével, de ez az előbb elmondottaknak köszönhető. Szerintem örülhetünk hogy ez is van a világon. Aztán mindenki a pénztárcájának megfelelően…

  3. Bigyo - 2018.09.19. 20:09

    Korrekt es támogatható cikk született.

    • HusztiD - 2018.09.20. 01:16

      Köszönöm! :)

  4. Attila - 2018.09.19. 20:47

    Na igen.
    Rendben van. Nem is feltétlen a magyar árakkal, inkább az európai árakkal vannak bajok.
    Azért az 1000dodo 1000fontba váltani, vagy az 1000dodo 1150euro. Azért az a húzós.
    Ebből kiindulva már a magyar árak se vesztesek…
    Csak az ÁFA különbséggel többek a többi európai…nal…..

  5. Zoltan Bene - 2018.09.19. 21:31

    Én csak annyit tennék hozxá,az árral kapcsolatosan,hogy igazán beláthatnák végre az emberek, sajnos magyarország nem számottevö piac. Ha csak azt nézzük,csak californiában kb. 4 szer annyian laknak,mint magyarországon és akkor még a vásárlo eröröl még nem is beszéltünk. . Ha 40 millio embernek tudsz kinálni valamit,ugyan olyan profit mellett,olcsobban is adhatod,mint ha csak 10-nek. És azt se felejtsük el, az USA-ban a többség nem kp-ra veszi a telefonját,hanem 18-24 hónapos lrészletre. Ha jó a credited,0 dollár befizetése után,havi,modeltöl függöen $40-50 fizetsz a telefonért,amiben benne van,hogy minden évben lecserélheted az aktuális uj modelre a készülékedet. A régit meg visszaküldöd a szolgáltatónak, Tekinthetjük ùgy,megveszik rölled. De ha ugy döntesz megtarthatod a készüléket,fizeted a futamidö végéig és a tied lesz.

    • HusztiD - 2018.09.20. 01:16

      Így van, emiatt “nagyobb” könnyedség ott kihozni egy telefont, mint itt kihozni, vagy kp-ra megvenni.

Szólj hozzá Te is!