Vajon melyik zenestreamingelő szolgáltató fizet a legjobban?

HusztiD 2017.04.03. 09:55 Apple Music, Kiemelt hírek 0 db 168

maxresdefault2

A Recording Industry Association of America jóvoltából készült egy felmérés arra irányulóan, hogy milyen volt az Egyesült Államokban a zene piac az előző év folyamán. Összesítettben elmondható, hogy maga a szegmens 11,4 százalékkal nőtt az előző évhez képest, miközben a zenestreamingelő szolgáltatók egyre nagyobb népszerűségre törnek.

Utoljára 11 százalékos növekedés 1998 folyamán volt, amikor még a CD volt a menő. Sajnos mára ez nem mondható el, ugyanis az összesített eladások 21,8 százalékát tették ki a lemezek, míg 24,1 százalékot a digitális letöltések. Na és mi van a nagy többséggel? Az online zenestreaming szolgáltatók a piac 51,4 százalékáért voltak felelősek. Ebbe nem csak az Apple Music és a Spotify párosa tartozik, hanem az olyan egyéb oldalak, mint mondjuk a YouTube.

proportionofrevenuestreaming

Többek között megtudhattuk a kimutatásból, hogy a zenestreamingelésekből származó bevételek 68 százalékkal nőttek, ami 3,9 milliárd dollárt jelent. 2011 óta folyamatosan nő a streamingelők aránya, hiszen 2011 folyamán még csak a piac 9 százalékát tették ki, mostanra pedig több, mint a felét.

Na és mi a helyzet a fizetéssel, melyet a szolgáltatók utalnak az előadók részére? Elég csak egy pillantást vetni az alábbi diagramra, és minden kiderül. Ezer darab lejátszás után az Apple nagyjából 12 dollárt fizet. Kategórián belül ez a legtöbb, amit a Spotify követ 7-8 dollárral. Na és a YouTube? Sok felől hallhatjuk, hogy mennyire jól tejelnek, azonban az alábbi adatok szerint közel egy dolláros árszabással dolgoznak.

applemusicpayments-800x462

Ahogyan láthatjuk, egyre jobban növekszik az igény a streaming szolgáltatók felé. Sajnos a fizikális eladások és a digitális letöltések egyre jobban szorulnak vissza, cserében viszont nagyobb teret hódítanak a streaming szolgáltatók. Már csak az lenne a kérdés, hogy vajon mi a helyzet globális viszonylatban? Egy kicsivel biztos másabb eredményeket kapnánk, de zömében talán ugyanez elmondható lenne.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!