Így tanul új nyelveket Siri

HusztiD 2017.03.17. 17:55 iOS, iPhone, Kiemelt hírek, Siri 4 db 1,365

14177-9473-13163-7629-d019cb82cc26b00cc2ab1234c39db6481007b3ab_large_2x-l-l

Az Apple még bő öt évvel ezelőtt mutatta be a mára már jól ismert virtuális személyi asszisztensét, a Sirit. Azóta csak teltek az évek, majd megjelentek a piacon a nagyobb riválisok, mint a Google Assistant vagy az Amazon Alexa. Ha a nyelveket nézzük, akkor az Apple vezet, ugyanis Siri összesen 24 nyelvet tud, míg a Google asszisztense ötöt, míg Alexa csak kettőt.

Mondhatni mindegyik rendszernek megvannak a maga sajátosságai, valamint más-más utakat járnak be. A Siri csapatából a projekt vezetője, Alex Acero nyilatkozott nem olyan rég, aki megosztotta vele, hogy milyen egy teljesen új nyelvet megtanítani Sirinek.

Siri a kezdetekben a Nuance rendszeren alapult, azonban az elmúlt pár évben az Apple ez lecserélte egy saját maguk által fejlesztett platformra, amely lényegében az önfejlesztésre támaszkodik. Ahhoz, hogy a Sirivel egy új nyelvet megtanítsanak, ahhoz először emberekre lesz szükség, akik különféle szavakat olvasnak fel. Minél több ember van annál jobb, hiszen a rendszer figyeli a dialektusokat és az akcentusokat.

Ezek után a számítógépes nyelvi szerkezet amit felépítenek, az megpróbálja megtippelni, hogy mit mondanak az emberek. Lényegében a tanulás után felismerési folyamatok következnek. Maga az algoritmus amit használnak az pedig automatikusan fejlődik az idő múlásával, ahogyan egyre több adatot kap.

Siri

Ahelyett, hogy az Apple egyből bővítené Siri nyelvi ismereteit, inkább beépítik az új nyelveket iOS-be és macOS-be. Például ilyennel találkozhatunk mi is mind a két rendszer esetében. Egyszerűen csak bekapcsoljuk a diktálási funkciót, majd felmondjuk, hogy mit szeretnénk leíratni a rendszerrel. Ez a folyamat azért fontos, mivel mielőtt Siribe integrálnának egy új nyelvet, így az Apple-nek lehetősége van egyre több adatot gyűjtenie, hogy még jobban kiforrja magát a dolog, hiszen több ember akcentusával válik egyre tökéletesebbé.

Ez a legutóbbi dolog mondjuk nem csak ezért fontos, hanem azért is, mivel ezzel ki tudják szűrni a további háttérzajokat, mint a billentyűzethangok, vagy köhögés. Az Apple pedig addig hagyja kiforrni ezt az egész dolgot, míg azt nem érzik, hogy egy nyelv készen áll a Siri integrációra.

Éljünk egy magyar példával. Az Apple már korábban bevezette a magyar nyelv diktálásának lehetőségét. Az eddig eltelt időben folyamatosan kaptak adatokat, ahogyan használtuk a funkciót, ezáltal egyre jobban fejlődik a rendszer. Ugyan nem tudjuk, hogy mikor kap magyar nyelvi támogatást a Siri, de a jó hír, hogy már benne vagyunk a folyamatban. Reméljük, hogy már tényleg nem kell rá sokat várnunk.

Nem mellesleg érdemes megemlíteni, hogy korábban nagy reményeket fűztek a hangvezérléshez, azonban a valós adatokból leszűrhető, hogy sokan csak rövid kérdések megválaszolására, vagy viccmesélésre alkalmazzák a virtuális személyi asszisztenseket.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 4 db

 1. Kuku - 2017.03.17. 19:12

  Mi az hogy ” nem mellesleg”””?

 2. Pal007 - 2017.03.18. 19:32

  Mellesleg nem

 3. Dr. Alban - 2017.03.20. 06:54

  Persze, hogy csak hulyesegre hasznaljuk, mivel nem hogy konnyitene a funkciok ellatasat, hanem korulmenyesebb sirivel barmit csinalni, mintha kezzel gyorsan megcsinalnam.

  Autoban etveszely, mert argus szemekkel nezned kell, hogy biztos azt irja/hivja teszi, amit mondasz, hallotta-e egyaltalan amit mondasz, beszelhetsz-e mar neki vagy meg loadongol, es ha nem jot csinal, akkor azonnal le kell allitsd.

  Erre persze h nem bizunk nagyobb feladatokat!!

 4. Dr. Alban - 2017.03.20. 06:55

  Masik meg, hogy csomo parancsra azt mondja nem tudja. Ha egy csomo mindent nem tud, akkor meg a fejlesztok felelossege, hogy a funkcioit nepszerusitse, hogy egyaltalan mit lehet meg csinalni vele a viccmeselesen kivul.

  Szoval eddig csak az o hibajuk mindez.

Szólj hozzá Te is!