4 ezer milliárd forintnyi pénzbüntetést szabott ki az Európai Bizottság az Apple-re

HusztiD 2016.08.31. 09:55 Apple, Kiemelt hírek 2 hozzászólás 529

williamsburg-apple-store

Az Európai Bizottság 13 milliárd eurót követel az Apple-től az írországi ügye miatt. Hónapokkal ezelőtt már kiderült, hogy vizsgálatot indítanak kedvenc vállalatunk ellen, ugyanis az Európai Bizottság nem nézte jó szemmel, hogy az Apple kevesebbet adózik köszönhetően annak, hogy az adott országban kedvezményt kapott. Vagyis ez utóbbit csak a Bizottság állítja.

Nagyon lassan haladt az ügy, de úgy tűnik, hogy megszületett a döntés. Várható volt, hogy megbüntetik az Apple-t, hiszen korábban több nagyvállalat, mint például a Facebook járt hasonló cipőben. A Bizottság szerint egyértelműen versenyellenes helyzetbe juttatta Írország kormánya az Apple-t, hiszen kedvezőbb feltételeket kaptak az államtól, mint bármely vállalat. A szakértők kiszámolták 2003-tól 2014-ig milyen mennyiségű előnyhöz jutott az Apple, így végül 13 milliárd euróra büntették, amit az almásoknak több hónapjukba kerül kitermelniük.

tim-cook-fbi

Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook nem hagyta annyiban a dolgot, ugyanis az eset után nem sokkal írt egy hosszabb terjedelmű levelet, amelyben sok érdekes dolgot fejtett ki. Érdemes lehet elolvasni, de dióhéjban annyiról van szó, hogy az Apple és az ír kormány között nem volt semmilyen féle egyedi megállapodás. A kormány sosem ajánlott fel, az almások pedig nem kértek fizetési engedményeket. Többek között ők a világ egyik legnagyobb adófizetői, így most értetlenül állnak a dolgok előtt, hogy miért büntették meg őket. Tim szerint ezzel a lépéssel az Európai Bizottság szinte minden vállalatot elijeszt, hiszen ezentúl bármilyen EU székhelyű céget megbüntethetnek hasonló indokokkal.

A lényeg, hogy sem az Apple, sem pedig az ír kormány nem hagyja ezt annyiban, ugyanis a közeljövőben lesz egy tárgyalás, ahol mindkét fél elmondja a dolgokat. Lehetséges, hogy kapnak valamiféle enyhítést, de az eddigiek alapján az Apple kapta a legnagyobb díjszabást a maga 13 milliárd eurós büntetésével. Reméljük, hogy sikeresen jön ki a kaliforniai vállalat ebből a csatából.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. Zoli - 2016.08.31. 11:50

    Èn remèlem nem, vagyis ha kellett volna fizetnie, akkor mièrt nem fizetett eddig? Ne legyenenek kivètelek, csak azèrt, mert valaki pènzügyileg erôfölènybe kerül màs kàràra.
    Minden orszàg kèsôn eszmèl, amikor kiderül, hogy a helyzeti elôny milyen bevèteli pluszt hozott volna, bàr ebben az esetben nem ment volna Írorszàgba az Apple cèg. Minkèt oldal kèsôn sír.

  2. Henderson - 2016.09.03. 16:47

    Nem kell kifizetni es kesz. Ugyan mit tudnak veluk kezdeni. Talan lebombazzak cupertinot?

Szólj hozzá Te is!