WWDC 16 összefoglaló – minden amit tudnod kell!

HusztiD 2016.06.13. 21:27 Apple, iOS, Kiemelt hírek, OS X 2 db 1,506

ascii-banners

Ahogyan azt vártuk, elérkezett a hétfő este, az Apple pedig megtartotta a Bill Graham előadóteremben (feltehetően utoljára, hiszen jövőre már a Campus 2 ezer férőhelyes előadótermét fogják használni) a World Wide Developers Conference 2016 eseményt. Az előzeteseknek megfelelően bemutatkoztak a legújabb szoftverek, amelyekről összeszedtünk minden fontosabb információt. Ha lemaradtatok volna a keynote-ról, akkor most pótolhatjátok, hiszen megismerkedhettek a legújabb szoftverekkel.

Tim Cook nyitotta a konferenciát, aki az orlandói mészárlás áldozataira emlékezett. Egy percre csönd borította be az egész előadótermet, majd ezek után belekezdett az előadásba. A megemlékezés után hivatalosan kezdetét vette a 27. WWDC konferencia, amit igencsak kihangsúlyozott a CEO. Immáron 13 millió regisztrált fejlesztő van, akik jobbnál jobb alkalmazásokat készítenek, majd elmondta, hogy idén 350 ösztöndíjas van, közülük pedig 120-an még be sem töltötték a 18. életévüket. Sőt, a legfiatalabb még csak 9 éves és Cook szerint remek fejlesztő válik belőle az idő előrehaladtával.

wwdc-340

Nyolc éve indult útjára az App Store, ahol a mai napon immáron 2 millió alkalmazás található meg. Ha a letöltésekről beszélünk, akkor 130 milliárdot könyvelhetnek el az almások, a fejlesztők számára pedig 50 milliárd dollárt fizettek ki. Apropó, világszerte 74 országból vannak regisztrált fejlesztők, akik összesen 13 milliónyian vannak jelenleg. És ez egyre csak nőni fog az idő teltével.

watchOS 3

A watchOS 3 prezentációnál Kevin Lynch váltotta fel Tim Cook-ot, aki kezdetben sok érdekességet mondott el az okosóráról. Az első és legfontosabb dolog, hogy javult a teljesítmény a harmadik generációs szoftverrel, illetve elérhetővé váltak a háttérbeli frissítések. Megjelent az Instant Launch, ami segítségével sokkal, de sokkal gyorsabban töltenek be maguk az alkalmazások, így nem kell hosszú másodperceket várni.

Megjelent a Dock, ami által sokkal könnyebb a kedvenc alkalmazások között váltani. Üzenetek kapcsán bemutatták az okos válaszokat, ami a nevéből adandóan felkínál új lehetőségeket, hogy gyorsítsák a felhasználók válaszát. A Scribble által pedig különféle betűket rajzolhatunk az órára, ami felismeri a karaktereket, így sokkal gyorsabb egy-egy üzenet írása. Valamint új számlapok egyaránt megjelentek, amiket egy széltől szélig tartó húzással válthatunk.

wwdc-367

Az előadás után láthattunk egy rövidke demót Stacey Lustig által, amelyen bemutatták a watchOS 3 újdonságait. Amint felkerül az előadás, illetve videók, akkor egyből elérhetővé tesszük számotokra. Mi több, az újonnan bemutatott Scribble még a kínai karaktereket is felismeri, így akár ezekkel válaszolhatunk ismerőseinknek (már amennyiben tudtok kínaiul és így szeretnétek válaszolni).

A watchOS 3 másik újdonsága az SOS funkció. Tartsuk lenyomva az óra oldalán lévő gombot, ami pár másodpercen belül hívja a 911-et. Elküldi a lokációt, így baj esetén bármikor megtalálnak minket. Valamint az úgynevezett Medical ID-ket egyaránt elküldi, ami által a kiérkező mentősök tudják, hogy hány évesek vagyunk, vagy éppen azt, hogy milyen az egészségi állapotunk.

wwdc-399

Activity Sharing: a nevéből kiderül a lényeg. A felhasználók egyre inkább függővé váltak a mozgás iránt, így mostantól a családtagjainkkal, barátainkkal megoszthatjuk az aktivitási listánkat. Láthatjuk, hogy ők mennyit edzettek és haladtak, illetve ezáltal újabb kihívások elé nézhetünk – csak hogy motiválva tartsuk magunkat.

És mi van a tolószékesekkel? Az Apple számukra egyaránt kedvez, így mostantól ők szintén kiélvezhetik úgymond az okosórában rejlő lehetőségeket. Természetesen sok kutatásra volt ehhez szükség, de mostantól nyomon követhetik az aktivitásukat időről időre.

wwdc-417

Breathe. Ezt a programot leginkább a stresszes emberek fogják szeretni, hogy levezessék a mindennapok stresszeit. Példának a jógát hozták fel, hiszen általa már régóta nyugszanak le az emberek. Az okosórát lényegében beállíthatjuk, hogy mindig emlékeztessen rá minket, hogy sose legyünk többé stresszesek. Egy-egy ilyen után az Apple Watch felméri, hogy mennyire volt sikeres a pihenésünk.

A fejlesztői béta természetesen mától elérhető a fejlesztők számára, míg az átlagfelhasználóknak őszig várniuk kell az ingyenes watchOS 3 frissítésre.

tvOS

Eddy Cue nyitotta az új tvOS bemutatóját, aki kezdetben az Apple TV multjáról beszélt. Korábban még csak 80 csatorna volt elérhető a set-top box-on, azonban most már 1300-ra hízott ez a szám. Ha az alkalmazásokról beszélünk, akkor immáron 6 ezer különféle appról beszélhetünk.

Apple TV Remote app. Ezentúl iPhone-ra egyaránt elérhető az alkalmazás, így ha nincs közelben a Siri Remote, akkor a telefonunk által irányíthatunk. Minden alapvető funkcióval rendelkezik, amivel a távirányító. Siri sokat fejlődött a tvOS kapcsán, mostantól akár YouTube-on is kereshetünk általa. A hivatalos információk szerint 650 ezer műsor között kutakodhatunk, ami azért nem kis szám.

wwdc-452

És természetesen bemutatkozott a sötét mód, ami eléggé dögösen néz ki. A fejlesztők számára pedig megjelent a HomeKit, ReplayKit és a PhotoKit. A replay által felvehetjük mondjuk azt, ahogyan játszunk. És persze ezen felül még számos újdonsággal bővült a tvOS, amit egyelőre nem hangsúlyoztak ki.

MacOS

Craig Federighi a színpadon, aki ismételten vicces kedvében volt. Nincs WWDC előadás OS X nélkül, azonban most nagyot léptek: bemutatkozott a MacOS. Az új operációs rendszert pedig MacOS Sierrának hívják.

wwdc-472

Lehullt a lepel az Auto Unlock funkcióról. Egyszerűen csak kinyitjuk a laptopunkat és már fel is oldja magát a gépünk. Természetesen ehhez szükség lesz egy hitelesítő eszközhöz, mint például egy iPhone-ra. Universal Clipboard. Újabb érdekes funkció. Kijelölünk valamit a telefonunkon, majd azt MacOS-re is bemásolhatjuk a Continuity funkciónak köszönhetően. Egészen pofás újítás!

Frissült az iCloud Drive. Mindenhol elérhetjük ezentúl a személyes dolgainkat, még akár az iOS eszközeinkről is. Optimalizált háttértár. Tisztán tartja a háttértárunkat, a nem használt dolgainkat pedig letörli. Például a Safari böngészési előzményeit, amit sosem nézünk. Volt egy gyors demó: ha 250 GB-ból 20 szabad, akkor az új funkció által akár 150 GB tárhelyet felszabadíthatunk.

wwdc-484

MacOS alatt egyaránt elérhető lesz az Apple Pay, ami által különféle alkalmazásokon belül, illetve a weben vásárolhatunk. A telefonon ekkor felvillan egy megerősítés, így a Touch ID által hitelesíthetjük a vásárlást. Tabs. Szinte minden alkalmazásnál lesznek tabulátorok, így könnyedén válthatunk mondjuk a mappáink között.

Picture in Picture – hasonló, mint amit már az iPad esetében megszokhattunk. Például egy videót simán kirakhatunk lejátszásra úgy, hogy a dockra tesszük le a Safarit. Végül pedig Siri bemutatta saját magát. Ugyanaz a Siri akit már évek óta ismerhetünk, lényegében semmi sem változott. Újabb funkciók elvégzésére képes MacOS alatt, de lényegesebb változás nem történt.

Júliustól a publikus bétatesztben résztvevők számára elérhető lesz, ősszel pedig a nagyközönség számára. Természetesen mától már a fejlesztők nyüstölhetik.

iOS 10

Újragondolt Lock Screen. Alvó állapotban van a telefonunk, amit ha felemelünk, egyből életre kell a kijelző. Természetesen mindez iPhone 6s alatt. 3D Touch által könnyebben elérhetjük innen az értesítéseket.

wwdc-553

Megjelentek a Widgetek. A Lock Screenről elhúzzuk az ujjunkat és máris előbukkan. Eléggé jónak néz ki, hiszen minden hasznosabb dolgot elérhetünk. Természetesen harmadik fél által gyártott alkalmazásokkal egyaránt működik, s kirakhatjuk a saját widget-jüket.

Siri mostantól a fejlesztők számára szintén elérhető. Itt kiderült, hogy heti szinten kétmilliárd kérdéssel fordulunk felé. Ahogy egyre több fejlesztő számára lesz elérhető, úgy válik majd egyre jobbá és jobbá. Például a WeChat-nél nem kell írnunk, hiszen a virtuális asszisztensünk mindezt megteszi helyettünk.

wwdc-569

QuickType. Mostantól a kontexusokra is figyelni fog a szoftver, azaz igazodik ahhoz, hogy miről beszélgetünk mondjuk iMessage-en az ismerőseinkkel. Reméljük, hogy mindez a magyar nyelv támogatást is magában foglalja. Például filmek után kerestünk nem olyan régen, majd egy ismerősünkkel pont ezekről beszélünk. Az iOS automatikusan felhozza a javaslatokat ezekre.

Fotók. Megjelent a lokáció alapú szűrés, amivel minden képet láthatunk a térképen, hogy pontosan hol csináltuk. Advanced Computer Vision: a szoftver felismeri a képeken szereplő embereket, illetve azt szintén képes megállapítani, hogy mondjuk egy ló, hegy vagy víz látszik a képen. Egészen ígéretesnek hangzik (támad a Skynet!).

wwdc-593

A fotóknál megjelenik az emlékek funkció. Mondjuk elmegyünk egy családi kirándulásra és újraélhetjük az emlékeket. Minden egyes eseményhez rangsorolja a legspeciálisabb fotókat. Mondjuk ha egy étterembe vagyunk, akkor azokat fogja mutatni, azonban ha túrázni megyünk, akkor csak azokat a képeket fogja felkínálni a telefon. Akár kisebbfajta diavetítésekre alkalmas ez a funkció, amivel eléggé ötletes prezentációkat tudunk csinálni. Beállíthatjuk a vetítés hosszát és a hozzá táplált érzelmeinket, így a  telefon ennek megfelelően játssza azokat vissza.

Apple Maps. Teljesen új dizájn, elvileg könnyebben kezelhető lesz. A térkép tudni fogja a szokásainkat, így ahhoz mérten kínál fel dolgokat. Például ha dolgozni megyünk, akkor akár egy útvonalat felhozhat. Az app figyelembe veszi a forgalmat, így menet közben akár több alternatív útvonalat felkínálhat. Akárcsak Siri, ez is elérhető lesz a fejlesztők számára, így új lehetőségek válnak számunkra elérhetővé. Például rendelünk egy Uber sofőrt, láthatjuk hogy hol jár, majd Apple Pay által fizethetünk.

wwdc-608

Apple Music. Az első évben 15 millió előfizetőre tettek szert. Ennek örömére új dizájnt kapott az alkalmazás, színesebb és elvileg átláthatóbb. Ezentúl egy-egy zene elindításakor automatikusan látni fogjuk a dalszöveget, ami szintén jó funkció. A Browse menüben megismerkedhetünk a jelenleg legjobb és legújabb zenékkel, melyeket az Apple zenei szakemberei állítanak össze.

News. Jelenleg 2 ezernél több kiadvány van, illetve 60 millió aktív felhasználója van havi szinten az alkalmazásnak. Sokkal letisztultabb és felhasználóbarátibb lett, valamint megjelent az előfizetői funkció, így akár a Nat Geo magazinjára egyaránt előfizethetünk a News alkalmazásokon belül.

wwdc-678

HomeKit. Egyre inkább elterjedt az automatizált otthon, így az iOS 10-el karöltve elérhető egy új alkalmazás Home néven. Itt mindenféle kiegészítőt beállíthatunk. Ha fel szeretnénk kapcsolni a villanyt a nappaliban vagy a hálószobában, akkor megtehetjük, illetve a fényerősséget szintén beállíthatjuk, valamint láthatjuk a kameránkat élőben. Tök jó funkció, azonban ehhez tényleg az lesz szükséges, hogy minden otthon lévő tárgyunk okos legyen, kezdve az izzóktól. Valaki mondjuk csenget. Telefonon megnézhetjük az ajtón lévő kamera segítségével hogy ki az, majd akár ki is nyithatjuk az ajtót egy érintéssel.

Telefon. Ezentúl ha üzenetet hagynak számunkra, akkor arról értesítést kapunk, hiszen a szoftver lefordítja. Ha egy ismeretlen külföldi szám hív minket, akkor a készülék automatikusan kiadja, hogy lehet egy csaló hív bennünket.

wwdc-731

Üzenetek. Az egyik legsűrűbben használt alkalmazás iOS-en. Ha képet vagy fotót küldünk, akkor azok sokkal áttekinthetőbbek. Az emojik háromszor akkorák, mint jelenleg. Ahogyan írunk, a rendszer úgy dobja fel, hogy egy-egy kifejezés milyen emoji-val helyettesíthető.

Megjelent a Bubble effect. Lényegében jelezhetjük a másik fél számára, hogy amit írunk, az mennyire fontos. Például éreztethetjük, hogy finoman és halkan megjegyzünk valamit, avagy szívünk szerint kiabálnánk. Ha valaki feltesz számunkra egy kérdést, majd rákattintunk, akkor a gyors opciók által például lájkolhatjuk. Megjelent a kézírás, így ősztől akár a saját írásainkat egyaránt elküldhetjük az ismerőseink számára. Igazából eléggé giccses lett az új Üzenetek alkalmazás, kíváncsiak vagyunk, hogy milyen lesz élőben (Snapchat riválissal állt elő az Apple?!).

wwdc-780

Az Üzenetek mostantól egyaránt elérhető a fejlesztők számára, így innentől kezdve sokkal több kreatív dolgot láthatunk viszont. Fejleszthetnek hozzá különféle stickereket, illetve JibJab féle poénos videók szintén elérhetők lehetnek. Na meg amiket még el tudtok képzelni.

A programozók számára mától elérhető az iOS 10 fejlesztői változata, az átlagjúzereknek pedig szokás szerint őszig, míg a publikus béta résztvevőinek júliusig kell várniuk.

Swift

Végül Tim Cook lépett a színpadra, aki a Swiftről beszélt. Elmondása alapján ez a legnépszerűbb nyelv a GitHub-on, ennek kapcsán kiadták a Swift Playgrounds-ot, amely iPad-en érhető el. Az információk szerint könnyedén megtanulhatják a felhasználók a Swift programozást a tableten. Leginkább ez talán gyerekek számára lesz tanulságos. Egy interaktív környezetben mutatták be, hogy mennyire egyszerű általa megérteni a programozást.

wwdc-823

A prezentáció alapján az alapokat eléggé könnyen elsajátíthatják az érdeklődők (bezzeg régen… hol volt ilyen könnyű programozást tanulni?!). Szintén ingyenes lesz: mától a fejlesztők számára, júliusban a béta programban résztvevők számára, illetve ősszel az iOS 10-zel karöltve a végfelhasználók is nekiállhatnak az interaktív tanulásnak.

Végezetül az előadás végén Tim röviden összefoglalta, hogy milyen újdonságokat mutattak be a mai nap folyamán. Új hardverbejelentésre sajnos nem került sor, de talán nem is baj, hiszen így is bőven kaptunk számos újdonságot.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 2 db

  1. Patrik - 2016.06.13. 23:05

    iOS 10 és WatchOS 3 abszolút jól sikerult! Grat a fejlesztőknek! :) cant wait for sept!!

  2. JPower - 2016.06.14. 00:02

    En nem vártam szeptemberig. Mar rajta van (i6) nagyon ígéretes, tetszik az animáció az appom nyitása es zárásakor. Vártam mar valami hasonlót.

Szólj hozzá Te is!