A jövőbeli Apple készülékek akár bizonyos anyagok szimulálására is képesek lennének

HusztiD 2016.04.20. 09:47 Apple, Kiemelt hírek 1 db 430

iPadwood-780x521

A tavaly ősszel megjelent iPhone 6s modellek egyik újdonsága a 3D Touch kijelző volt. Lényegében egy nyomásérzékeny felületről van szó, amely képes megállapítani, hogy a felhasználó milyen erősen nyomta azt meg, amivel a rendszer számos új funkciót kínál fel. Na ezt akár egy újabb szintre varázsolhatja az Apple a legújabb napvilágot látott szabadalom alapján.

Az új dokumentumban egy olyan szabadalmat írnak le, ami egy olyan érinthető felületről szól, amely képes szimulálni az anyagokat egy érintőkijelzőn keresztül – vagy akár trackpad-en a Mac-ek esetében. Az új haptic technológia által a készülék képes lenne apró vibrációkkal által szimulálni, hogy milyen képet jelenít meg.

Tegyük fel, hogy egy keményebb anyagról nézünk egy képet az iPad-en (pl. egy aszfaltról). Ekkor maga a készülék erősebb vibrációkat fejtene ki, miközben végigsimítjuk rajta az ujjainkat. Amennyiben valamilyen finomabb anyagról lenne szó (mondjuk egy parkettáról), akkor természetesen enyhébbek lennének ezek a vibrációk, amivel azt jelezné, hogy egy sokkal finomabb dolgot jelenít meg.

Elsőre talán úgy hangzik az egész, mintha sok sci-fi filmet néztünk volna, azonban ez az eljárás hasonló ahhoz, amit a Disney Research publikált ezelőtt három évvel. Az alábbi videó tulajdonképpen bemutatja, hogy mi mindenre lehetne ezt a technológiát használni a való életben.

Sok lehetőség rejlik egy ilyen technológiában, s az biztos, hogy ennek a bemutatásával nagyot ütne az Apple. Mivel csak egy újabb szabadalomról beszélünk, így nem biztos, hogy valaha lesz belőle valami, hiszen korábban már nem egy olyan szabadalmat védettek le, amelyet aztán sosem alkalmaztak a való életben.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Sinka Lajos - 2016.04.20. 22:26

    A felulet, mint vibracio? Erős képzavar. Lágysag, puhaság, keménység…. Vibrator?

Szólj hozzá Te is!