Továbbra is az iPad vezet, miközben az új Surface Pro 4 sehol sincs

HusztiD 2016.02.03. 15:22 iPad, Kiemelt hírek 3 db 242

iPad-Pro-vs-Microsoft-Surface-Pro-4

Az IDC ismételten újabb felméréssel állt elő, amelyben a 2015-ös év utolsó negyedévének a tablet eladásait vizsgálták. Az Apple-nek továbbra is sikerült a vezetőpozícióját megtartani, annak ellenére, hogy ebben az időszakban jelent meg a Microsoft féle Surface Pro 4, amelyhez annyira nagy reményeket fűztek, hogy rögtön temetni kezdték az Apple-t.

Ugyan még mindig az almások vezetik a tabletek piacát, azonban idén 24,8 százalékos éves csökkenést értek el. A tavalyi év utolsó negyedévében csupán 16,1 millió iPad-et értékesítettek, míg azt megelőzően egy évvel 21,4-et. 2014 év végén 28,1 százalékát tudhatta magáénak az Apple a globális piacból, azonban tavaly már csak a 24,5-öt. Ez a szám egy kicsivel rosszabb, azonban még mindig elég arra, hogy az almások legyenek a vezetők.

Második helyen a Samsung áll, akik az előző éves adatokhoz képest szintén csökkenést értek el. Pontosan 18,1 százalékosat, mivel 11 millióról 9-re csökkentek az eladásaik. Ez 13,7 százalékos piaci megoszlásra volt elegendő. Egyedül az Amazon és Huawei párosa könyvelhet el magának növekedést, hiszen a korábbi évhez képest több tabletet sikerült elpasszolniuk. Persze ez az alacsony eladásoknak is köszönhető, hiszen 2014 végén még csak 1,9 illetve kerek egymillió készüléket adtak el.

idc_tablets_q4_15

Az egyéb kategória szintén csökkenést könyvelhetett el magának, hiszen 37,4-ről 30,2 millióra estek vissza a számok. Ők a piac 45,8 százalékát teszik ki. A Microsoft is ebbe a kategóriába tartozik, azonban annyira alacsony számokat produkáltak, hogy azt az egyéb kategóriába kellett tennie az IDC csapatának. Ez némileg érdekes, hiszen a Surface Pro 4 nagy ígéretekkel került a boltok polcaira. Bár érdemes lesz hónapok múlva visszatérni erre a témára, hiszen még korai bármit mondani. Illetve azt is érdemes megjegyezni, hogy a november folyamán megjelent iPad Pro modellek eladásait sem tudtuk meg, így egyelőre nem igazán lehet a Surface-szel összehasonlítani.

Végezetül pedig látható, hogy az egész piacon csökkenés volt tapasztalható. 2014 végén 76,4 millió tabletet értékesítettek, míg egy évvel később 10,5-tel kevesebbet, ami 13,7 százalékos csökkenésnek tudható be.

Vajon meddig tart még a csökkenés és mikor fog betetőzni az alábbi helyzet? Reméljük hogy a hamarosan bejelentésre kerülő iPad Air 3 némileg növelni fogja az Apple eladásait.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 3 db

 1. Zoli - 2016.02.03. 17:38

  Nyugtassatok meg, de olyan hogy mindig többet és többet adnak el mindig, olyan nincs.

 2. Apples - 2016.02.03. 19:52

  Szerencsére :)
  Amúgy nem is értem ezt az összehasonlítást. Ki volt az aki a surface pro-tol azt várta hogy majd megelőzi az iPad eladásokat? Legyszi csak egy ilyen cikket mutassatok! Teljesen mas a fogyasztói közönség. Az iPad-ot (mint a tobbi android-os tablet-et is) főként tartalom fogyasztásra es játékra veszik az emberek mert arra remek (plusz persze nehány zenész). A surface pro az mas. Játékra nem érdemes azt választani mert messze nincs annyi touch-os jo játék ra mint ios-re vagy android-ra. Viszint üzleti célra, munkára, messze használhatóbb! Epp az Apple akar annak konkurálni a pro-val de hiába a bika hardver ios-re meg mindig messze nincsenek olyan hatékony munka eszközök mint win10-re vagy osx-re. Meg. Mert azert nem vagyok vak, latom hogy változik a piac.
  Mas.
  Két problémát had jelentsek:
  1. Ios-en (i6) amikor kommentet írok, ha feljön egy szó amire ki akarja egészíteni vagy javitani azt amit írok, akkor azt nem lehet nem elfogadni. Hiába klikkeljen a feljovo kis buborék X-ér-e. Nem tudom hgy ez miért lehet de csak az ihungary alkalmazással van ez – itt viszont talán kezdetek óta.
  2. Ha benne vagyok egy cikkben, a képernyőt jobbra elhúzva nagyon jo lenne ha vissza tudnék lepni a cikkek listájához. Ez ugye megszokott módszer. Sajnos amúgy nem tesz végre egy rendes Back gombot ki árulta az Apple (nem fog) addig nagyon idegesítő nyújtózkodni a bal felső vagy jobb felső sarokban található Back gombra.
  Amúgy most mar jo az alkalmazás! :)

 3. Grrrgo79 - 2016.02.04. 02:05

  Nálam,ha felhúzom az oldalt kb 1/3-ig akkor visszaugrik a cikkek listájához, tehát a visszagombot megoldották a fiúk. Viszont én iPaden és iOS6-on használom, úgyhogy lehet hogy másnál nem működik.

Szólj hozzá Te is!