Hamarosan 7 és 5 nanométeres processzorok érkeznek a TSMC-től

HusztiD 2016.01.20. 06:54 Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 279

15612-12013-tsmc_semiconductor_fab15_11-l

A hírek szerint az Apple egyik legrégebbi partnere, a TSMC hamarosan elkezd a 7 és 5 nanométeres gyártástechnológia felé nyitni. A napokban már hallhattunk a vállalatról, hiszen az almásoknak köszönhetően rekord évet tudhatnak maguk mögött. Nem mellesleg az A9-es processzorok kapcsán jobb chipet gyártottak le, mint a Samsung, hiszen a felmérések alapján sokkalta energiatakarékosabb volt.

A vállalat társ-vezérigazgatója, Mark Liu egy gyűlésen elmondta a befektetőiknek, hogy az idei év végére megkezdik a 10, 2018-ra a 7, majd 2020-ra az 5 nanométeres processzorok gyártását. Évek óta figyelhető meg, hogy a processzorgyártók egyre kisebb gyártástechnológiát használnak. Ez többek között azért jó, mivel a laptopokban vagy akár az okostelefonokban lévő chipek kevesebbet fogyasztanak, amivel megnövekedett üzemidőt lehet elérni, ugyanakkor nagyobb teljesítményre is képesek.

14917-10822-a9x-l

Van azonban egy kis baj. Jó dolog, hogy olvashatunk az 5 és 7 nanométeres processzorokról, de nem ár megfeledkezni, hogy a fizikának is megvannak a limitjei. Az információk alapján ezeknél a folyamatoknál meg kell növelni a kvantum hatásokat, aminek eredményeképpen lényeges változtatásokat kell végrehajtani a tranzisztorok architektúráját és anyagfelhasználását illetően.

A piac egyelőre most kezdett a 14 nanométeres chipekre váltani, melyek közül az Apple volt az első, aki ezt kihasználta. Hogy az idén ősszel megjelenő új iPhone modellekben lévő A10-es processzor milyen gyártástechnológiával készül, azt egyelőre nem tudni.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!