Egy új törvényjavaslat okostelefon-mentesítené New York-ot

HusztiD 2016.01.15. 14:49 iPhone, Kiemelt hírek 7 hozzászólás 819

iPhone-trio1

Oké, ez már egy kicsit sok amit a kormányzati szervek művelnek. Egyre jobban kezd eldurvulni a helyzet a manapság nagy népszerűségnek örvendő témáról, a titkosításról. Emlékezzünk csak vissza: elsőnek a britek kezdték, nem sokkal később pedig a Fehér Házat illetően olvashattunk róla. Ezúttal New York van a terítéken, hiszen olyan törvényjavaslatot kívánnának bevezetni, ami által szinte lehetetlenné tennék az okostelefonok értékesítését.

A javaslat már június óta fennáll, azonban most ismételten előálltak ugyanezzel az idiótasággal, amely az okostelefonokat, vagyis azok forgalmazóját célozzák meg. Ha elfogadják, akkor 2016-tól az összes telefont csak akkor értékesíthetik, ha úgy van titkosítva, hogy ahhoz ők is hozzáférhetnek. Ergo egy hátsó kaput követelnek a gyártóktól.

Ez még nem is lenne teljesen újdonság, azonban a javaslat szerint aki ennek nem tesz eleget és egy olyan okostelefont árusít, amelyben nem lehet hozzáférni a titkosításhoz, azt megbüntetik. Mármint nem a gyártót, hanem a viszonteladókat. Ennek mértéke egyáltalán nem kicsi, hiszen készülékenként 2500 dollár büntetést kellene megfizetni.

Security-Hover-Click

Ezzel a lépéssel két dolgot érhetnek el: vagy kiszorítják az adott gyártókat és készülékeiket a piacról, vagy kötelezik őket azokra, hogy biztosítsanak valamilyen hátsó kaput. Az utóbbi elképzelésről igen szilárd véleménnyel van az Apple CEO-ja, Tim Cook, hiszen nem egyszer elmondta, hogyha egy hátsó bejáratot csinálnak a titkosítás mellé, akkor azzal semmiféle jót nem fognak elérni, hiszen pont a normális, jó embereket fogják célba venni a cyberbűnözők.

Miért jó az, ha titkosít az Apple? Illetve miért lenne rossz, ha egy hátsó ajtót építeni a kormányzatok számára? Nem olyan régen kifejtettük egy terjedelmes cikkünkben, így ha érdekel a téma, akkor itt elolvashatjátok.

Vélhetően még hallani fogunk erről a javaslatról, már amennyiben elfogadják – bár erre nem látunk nagy esélyt. Viszont érdemes belegondolni, hogy mi lesz akkor, ha több szerv egyszerre összefog. Nem árt a britekre gondolni, hiszen hozzájuk hasonlóan minél több ország gyakorol nyomást a nagyvállalatokra, előbb vagy utóbb kénytelenek lesznek beadni a derekukat.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

7 hozzászólás

  1. Zoli - 2016.01.15. 17:47

    Lehet hogy az egyik szál odavezet, hogy az Apple ès hozzá hasonló cègek dollárd milliárdjaikat külföldön tárolják, és saját országukban szinte semmi adót nem fizetnek, ezért így vagy úgy ellehetetlenítik ôket?! Mindenki keményen játszik a pénzért!

  2. Ács Ferenc - 2016.01.15. 19:33

    Majd megveszik külföldön a telefonokat és az államnak annyival is kevesebb haszna lesz.

  3. Vélemény - 2016.01.15. 20:57

    Igen nagy pénz lehet ebben az adat kereskedelemben, ha minden fejes erre feni a fogát nagy vizen innen és túl!

  4. Fehérsólyom - 2016.01.16. 17:10

    Próbálkoznak így is úgy is.
    Szoktatják a népet szépen lassan.
    Mígnem aztán hurkokat vetnek az emberek kezére, lábára.
    A nyakukat már önként dugják majd be a hurokba az emberek.
    Azután meg ha esetleg szabadulni akarnának, lehet nekik mondani, hogy: “Ti akartátok hogy vigyázunk rátok. Most már nincs visszaút.”

  5. Krisztián - 2016.01.16. 20:40

    Akinek félni valója van, és van egy kis esze, az nem az okostelefonján intézi a dolgait. Akinek meg nincs, azokat meg jól megszivatják, mert a hackerek nem pihennek. És egyre inkább összefonódik az életünk a telefonnal, egyre bizalmasabb információkat tárolunk, ha ezek rossz kezekbe kerülnek, sok problémát okozhatnak.

  6. Norbi - 2016.01.16. 20:46

    Akinek iphone kell majd megrendeli külföldről, külföldi appstoreból, átutalja a pénzt, a postát meg nem büntethetik meg mert egy csomagot kiszállít!

  7. GaPeti - 2016.01.20. 07:47

    A telefon beszélgetések, sms, e-mail mind valamilyen szolgáltaton keresztül mennek, ezért nem hiszem el, hogy ne nézhetnének bele a kormányhivatalok ha akarnak. A telefon rendszeréhez távolról való hozzáférés csak arra jó hogy észrevétlenül ellopják az adatainak. Szóval megint kiderült, hogy a kormányok totális ellenőrzést akarnak a polgárok felett. Isten hozott 1984-ben!

Szólj hozzá Te is!