60 Minutes: mély betekintés az Apple mindennapjaiba

HusztiD 2015.12.21. 10:35 Apple, Kiemelt hírek 1 db 410

A CBS csatorna 60 Minutes című műsorában a házigazdának, Charlie Rosenak lehetősége volt betekinteni az Apple cupertinói főhadiszállásába, ahol Jony Ive dizájn stúdiójától kezdve az épülőfélben lévő Campus 2-ig mindenhova betekintést kapott. Természetesen a vállalat vezérigazgatóját is sikerült kifaggatnia, amiből újabb érdekes információkat tudhattunk meg.

fullsizerender-8

Az interjú szinte minden ismertebb témát felölelt, így az egykori alapító, Steve Jobs sem maradhatott el, akit Tim Cook úgy írt le, hogy hozzá hasonló emberrel még sosem találkozott. Az almások CEO-ja hozzáfűzte, hogy az Apple még mindig Steve vállalata, hiszen lényegében ezzel a céllal született meg.

Rosenak alkalma volt részt venni az Apple hétfő reggeli vezetői gyűlésén (amit egyébként heti szinten megtartanak), de megtiltották neki, hogy erről bármilyen felvételt készítsen róla. Itt olyan emberek ültek egy hatalmas fa asztalnál, mint Tim Cook, Jony Ive, Eddy Cue, Phil Schiller, Angela Ahrendts vagy az újonnan COO-vá választott Jeff Williams. Ezeken az értekezleteken egyébként a különböző stratégiákat beszélik meg egymás között a vezetők.

Ezek után Rosenak lehetősége volt, hogy betekintsen Jony Ive ultra titkos dizájn stúdiójába. Ebben a helységben szinzén fa asztalok voltak, amelyeket fekete szövettel takartak le, hogy elrejtsék a különböző prototípusokat, miközben Jony Roset kísérte végig a különböző tervezési folyamatok kapcsán. Az almás zseni exkluzív tartalmakat mutatott az Apple Watch-ot illetően, hogy azt mégis hogyan tervezték. Például demonstrálta, hogy a CNC gép hogyan készíti el az óra alumínium keretét.

apple7

Ive és a hardver részleg fejese, Dan Riccio megosztották a műsorvezetővel az új MacBook-ok akkumulátorának a tervezési folyamatát, illetve az azzal járó kihívást, hogy egy ekkora készülékbe belepréseljenek akkora egységeket, amivel egy napig használható az ultravékony gép. Dan továbbá elmesélte, hogy a termékeik kapcsán minden egyes tized milliméter szentelt, hiszen nem csak ők, hanem egy egész csapat dolgozott rajtuk, mint a mechanikai tervezők, szerszámkészítők, vegyészek és szoftvermérnökök, annak érdekében, hogy minden tökéletes legyen.

Tovább haladva Rosenak lehetősége volt megismerkedni az iPhone 6s Plus kamerájának történetével. A hardver fejese, Graham Townsend elmondta, hogy maga a kamera modul több, mint 200 egyedi elemből áll, amin egy 800 fős mérnökökből álló csapat dolgozott, hogy megalkossák. Townsend megmutatta az optikai képstabilizáció működését, hogy az hogyan segíti a kamerát, hogy kevésbé készítsen rezgő, instabil felvételeket. Graham elárulta, hogy az iPhone ebben az esetben 24 milliárd műveletet hajt végre, hogy elkészítse a megfelelő felvételt a felhasználók számára.

A kereskedelmi vezető, Angela Ahrends gyorsan körbevezette Roset az Apple Store-ok kapcsán. A Campus környékén egy erre a célra létrehozott “Apple Store-ba” nyert betekintést, amely a jövőbeli boltok dizájnját viszi tovább. Angela elmondta, hogy az új belsőt Jony Ive-val közösen tervezték meg, amivel egy teljesen új élményt adnak az emberek számára, hiszen a vállalat legújabb termékeit és viselhetőit (alias az okosórát és annak kiegészítőit) prezentálják.

apple11

Nem sokkal később a alkalma volt Phil Schillerrel beszélni, aki szintén érdekes dolgokat árult el a termékekről. Többek között megosztotta, hogy egy iPhone-nak olyan nagyszerűnek kell lennie, hogy nem tudod, miért akarsz iPad-et vásárolni. Egy iPad-nek pedig olyan nagyszerűnek kell lennie, hogy nem tudod, miért akarsz notebookot beszerezni. Egy notebooknak ugyanakkor olyannyira nagyszerűnek kell lennie, hogy ne tudd, miért akarnál asztali gépet beszerezni. Minden egyes feladatkör és termék összefügg a másikkal.

Végezetül Tim Cook-kal is sikerült egy pár érdekfeszítő témát átvenniük. Az első ilyen kérdés az Apple Watch-ra terjedt ki, hogy tulajdonképpen szükség van-e állandó fejlesztésekre. Tim elmondta, hogy minden terméküknél szükség van a folyamatos fejlesztésekre és ez alól az okosóra sem kivétel. Sajnos az almások fejese Rose számára sem osztott meg pontos eladásokat az okosórát illetően.

Szóba került a régóta emlegetett Apple Car és egyben a TV, melyről már egy jó ideje nem hallottunk. Mint várható volt, ezekre Rose nem kapott egyértelmű választ, de Cook annyit reagált, hogy az Apple-t illetően az egyik legjobb dolog az, hogy valószínűleg nagyobb titoktartással rendelkeznek, mint maga a CIA.

appleparttwo

Az interjú második felében pedig a politikáé volt a főszerep, hiszen az utóbbi években igencsak belecsöppent az Apple. Ezek a külföldön tárolt pénzről szólnak, a kormányzati hátsó ajtókkal való témát és leginkább a kínai gyártást takarja magában. Ha pedig már szóba került az áfa, akkor Cook elmondta a külföldön tartott pénzük kapcsán, hogy ez teljesen egy politikai marhaság, hiszen az amerikai áfa szabályait az ipari korra tervezték, mintsem a digitális világba, amiben élünk. Nem mellesleg a vállalat pénzének 40 százaléka bánná a hazahozatalt.

Az interjú végén körbejárták az épülőfélben lévő Campus 2-t: a multi milliárd dollár értékű komplexumot, ami teljesen környezetbarát lesz. Rose itt megjegyezte, hogy ez az eddigi legambiciózusabb projekt, melyet az Apple valaha is elkészít.

apple21

Akit érdekel a teljes 60 Minutes című műsor beszámolója, az a CBSnews oldalán megtalálhatja szövegesen és audio formájában.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Velemeny - 2015.12.21. 11:44

    Nagyon jó cikk!

Szólj hozzá Te is!