Új botrány törhet ki az Egyesült Királyságban

HusztiD 2015.11.03. 09:49 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 3 db 384

screen-shot-2015-03-03-at-12-10-31-pm

Az Apple már hosszas évek óta vív harcot a kormányzatokkal annak érdekében, hogy a felhasználók adatai titokban maradhassanak. Úgy tűnik, ez hamarosan megváltozhat, ugyanis az Egyesült Királyságban életbe egy új szabály, amely nem csak az Apple-re, hanem az összes többi óriásra is hatással lesz. Ennek kapcsán a vállalatok kötelezőek lesznek eleget tenni a kormánynak és feltörni a telefonjaikat.

A kormányzatok számára a probléma ott kezdődik, hogy az Apple megengedi az iPhone felhasználók számára, hogy egy jelszó mögé rejtsék az adataikat – egy olyan mögé, amit csak az almások tudnak feltörni. Több kormányzat ehhez szeretne hozzáférést kapni, hiszen az okostelefonok feltörése segíthet a bűnüldözésben és a biztonsági ügyek javításában. Ilyen például az iMessage vagy a FaceTime dekódolása.

Holnaptól életbe lép egy új szabályzat, aminek következtében az Apple és a hozzá hasonló nagyvállalatok kötelezőek lesznek hozzáférést adni a kormányzati ügynökségek számára, amikor arra szükségük van. Ha ez bekövetkezik, akkor az Apple köteles lesz ezeknek a kéréseknek eleget tennie, különben betiltják a készülékeiket az Egyesült Királyságban.

iphone-touch-id-logo

Ugyanakkor az internetszolgáltatók sem maradnak ki a dologból, hiszen arra lesznek kötelezve, hogy megőrizzék a felhasználók egy éves internetes előzményeiket. Amennyiben ők sem tesznek eleget, ők is ki lesznek tiltva.

Természetesen megérthető mindkét fél álláspontja, de az biztos, hogy néhány felhasználónál hatalmas botrányt fog kavarni ez a dolog. Az Apple továbbra is azt szeretné, ha biztonságban tudnák magukat a felhasználóik, s nem kellene attól félni, hogy a kormány figyeli őket. Ugyanakkor érthető a kormányzat reakciója is, hiszen ezzel a lépéssel sokkal nagyobb biztonságban érezhetik saját országuk védelmét.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 3 db

  1. Mitula bati - 2015.11.03. 09:54

    Néhány ige hiányzik, de különben érthető.

  2. Istvan - 2015.11.03. 21:03

    Csak az fog erte hapogni , akinek vaj van a fule mogott…. Szoval figyeljenek , ha akarnak… :)

  3. Vélemény - 2015.11.04. 07:54

    Szerinted ebben a kifordult világban, ahol időről időre kipattannak botrányok a külömböző visszaélések kapcsán, kormány szinten, illetve politikai körökből, ki fogja azt garantálni, hogy tényleg csak a papírforma szerinti biztonság érdekében fogják felhasználni az adatokat? Azért ennyire ne legyünk naívak…. Ha adatvédelemről beszélünk, akkor az legyen érvényes mindenkire, kivétel nélkül, vagy hagyjuk a fenébe az egészet.

Szólj hozzá Te is!