Már most sikeres az Apple Music, vagy még korai az öröm?

HusztiD 2015.10.24. 13:49 Apple, Apple Music, Kiemelt hírek 6 db 420

apple-music

Az Apple Music bevezetésével némileg idegen területre lépett be az Apple. Napjaink egyik legnagyobb szolgáltatója, a Spotify már évek óta van a piacon, ami ellenére 20 milliós felhasználói bázissal rendelkezik. Vajon mennyire tud Tim Cook csapata labdába rúgni ezen a területen? A nagy kérdés, hogy az Apple Music szolgáltatás mennyire lesz sikeres az idő előrehaladtával. A keddi WSJDL interjúból kiderült, hogy összesen 15 millió feliratkozója van az almások szolgáltatásának, melyből 6,5 ténylegesen előfizet a szolgáltatásra, míg a maradék 8,5 millió felhasználó a három hónapos próbaidőszakot tölti.

Jelenleg sok megválaszolatlan kérdés van az Apple Music kapcsán. Például Tim szavaiból nem derült ki, hogy milyen arányban vannak a sima, illetve családi előfizetők. Egy augusztusi felmérés alapján az emberek 18 százaléka válaszolta, hogy előfizet a családi szolgáltatásra, míg a maradék 82 százalék beéri a sima előfizetéssel. Ha nagyjából ezt vesszük alapul, akkor 80-20 százalékra tudjuk felosztani a feliratkozókat.

A legtöbb országban normál árazást használt az Apple, azonban pár helyen (köztük nálunk) fele annyiért lehet előfizetni az almásoknál. Ha 11 dolláros átlaggal számolunk és azt megszorozzuk a 6,5 millió előfizetői bázissal, akkor 72 millió dollár jön ki egy hónapra. Ha tovább megyünk és ezt megszorozzuk 12-vel, akkor az 858 millió dollár bevételt jelent az Apple számára, mely már az egymilliárdos határ alját kapargatja.

1435697293_Apple-Music

Ez az összeg az Apple szemszögéből nézve kis üzletnek számít, azonban semmiféleképpen sem jelentéktelen. Matekozzunk még egy kicsit…

Sajnos az Apple nem hozza nyilvánosságra a zenei bevételeit, de ha a 20 milliárdos Szolgáltatásokból indulunk ki, amiben az összes iTunes eladás (alkalmazások, filmet, stb.), Apple Pay, AppleCare és egyéb dolgok vannak, akkor érdekes eredmények születnek. Nem tudni pontosan, hogy milyen bevételre tesznek szert a zene kapcsán az almások, de ha jóhiszeműek vagyunk és a bevétel felét ennek könyveljük el, akkor láthatjuk, hogy a 10 milliárdos bevételhez viszonyítva az Apple Music már 10 százalékon állt három hónap elteltével.

És ez még csak a kezdet. Miközben a zenei eladások csökkennek, úgy növekednek a streamingelő alkalmazások, amit hamarosan az Apple Music is tapasztalni fog. A almások új szolgáltatása által az emberek nincsenek arra kényszerítve, hogy megvegyenek valamit, mivel ha előfizetnek akkor ingyenesen meghallgathatnak bármit. Továbbá ott van az albumok offline letöltése, illetve lejátszási listához adásának a lehetősége, amivel sokan élnek.

apple-music-for-you-800x412

Hasonlítsuk egy kicsit össze az Apple Music-ot a legnagyobb riválisával, a Spotify-jal, akiknek jelenleg 20 millió előfizetőjük van – háromszor annyi, mint az almásoknak. Nekik összesen hét évre volt szükségük, hogy elérjenek erre a szintre. Az első négy évben jutottak el a 4 millió fizető felhasználóig, amit az Apple három hónap leforgása alatt túlszárnyalt.

Természetesen az egyik legnagyobb kérdés az, hogy hány olyan felhasználó van, akik véletlenül elfelejtették visszamondani az előfizetésüket, mielőtt lejárt a próbaidő. Sajnos ezt nem tudjuk, de vélhetően többen is lesznek, akik így jártak. Bár érdemes megjegyezni, hogy az Apple Music megjelenése előtt az almások kellően bereklámozták a három hónapos próbaidőt, így remélhetően kevés embert érint a probléma. Mivel csupán négy hónapja indult a szolgáltatás, így nem lehet éves adatokat levonni belőle, viszont érdemes lesz jövő nyáron megnézni ugyanezeket az adatokat, mivel azok valamivel pontosabb számokat fognak tükrözni.

Nem árt megemlíteni az Apple Music Androidos változatát, ugyanis ha az Apple kiadja a rivális rendszerre, akkor még több felhasználóhoz jut el a szolgáltatásuk, amivel egy újabb réteget nyernek meg.

hero_apple_music_2x

Hogy milyen fogadtatása lesz a későbbiekben az Apple Music-nak, azt nehéz megmondani. Az első három hónap mindenesetre bizakodásra ad okot, hiszen ez idő alatt a kaliforniaiak több előfizetést könyvelhettek el maguknak, mint legnagyobb riválisuk az első négy évben. Mindenesetre érdemes kivárni az egy éves évfordulót, hiszen addigra már egy sokkal átfogóbb képet kapunk a témát illetően. Viszont ha továbbra is hasonló eredményeket produkál az Apple, akkor nem kizárt, hogy belátható időn belül trónt foszthatnak.

Ti mit gondoltok? Mennyire jött be számotokra az Apple új szolgáltatása?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 6 db

 1. Sys85 - 2015.10.24. 16:06

  Hát nem tudom.Van Spotify és Apple Music előfizetésem is,de a 3 hónap után mondom is le az almásat.A Spotify kiforrottabb,az Apple Music még nem az igazi,sokszor lassú és akad.
  Arról nem is beszélve,hogy a Telekom Spotify opciójával nem versenyezhet.3290 a prémium előfizu+hozzá a korlátlan mobilos zenehallgatás,az Apple Music további költségek nélkül csak wifi only…
  Ha lesz szolgáltatói opciója,akkor talán jó lesz.

 2. Grófsics Tamás - 2015.10.25. 09:16

  Egyet értek!

 3. strucc007 - 2015.10.25. 09:57

  Sosem voltam a streaming híve, ezután sem leszek. A 3 hónap teszt időszak alatt jó ha 1-2x streameltem valamit. Az Apple megoldása eléggé kiforratlan, főleg az nem tetszett, h a megvásárolt zenéimet nem tudtam a régi módon szinkronizálni, mindent a buta iCloud-on keresztül lehetett csak megtenni. Arról nem is beszélve, h össze-vissza módosultak a zenéim gondosan összegyűjtött borítói. Talán majd egyszer.

 4. Pgx - 2015.10.25. 10:10

  Valóban nem kiforrott még a rendszer, olykor indokolatlanul változnak meg a beállításaim, néha meg nem érem el a saját listáimat, mert egy upgrade elállítja az iCloud szinkronizációt.
  A testre szabhatóságban is gyengén teljesít, a Google Music ebben pl. sokkal okosabban van átgondolva.
  Várok még egy olyan fél évet, és ha addig nem lesz komolyabb fejlődés, akkor váltok másra.

 5. Bubad - 2015.10.26. 07:49

  Hasznàlom èn is mindkettőt de azt vettem észre hogy sokkal inkább a Sptifyhoz nyúlok, pont ezért próbáltam párhuzamosan, így kiderült számomra jobb a Spotify, Apple Music törölve lesz.

 6. MrAbraham - 2015.10.26. 17:03

  Attól akadtam ki hogy az iTuneson keresztül felpakolt zenéimet a 9.1 frissitésig tudtam hallgatni A Zenében. De frissités óta csak akkor ha ujra inditom a telefont akkor is kb 10 másodpercig látom. Meg ha az autórádióhoz csatlakozik Bluetooth-on. Na ezt hogy lehet orvosolni?

Szólj hozzá Te is!