Jailbreak – Jó vagy rossz? Prók és kontrák

Rumini 2015.09.04. 11:09 Apple, iOS, iPad, iPhone, Programok 5 hozzászólás 4 405

Biztonságos-e jailbreakelni egy iPhone-t avagy iPadet?

Miután több mint 225.000 jailbreakelt iPhone/iPad felhasználó adatai lettek meghekkelve a KeyRaider nevű malware által világszerte, feltehetjük magunknak a kérdést, megéri-e jailbreakeltetni azért, hogy azután nem ellenőrzött iOS applikációkat telepíthessünk iPhone-unkra.

Millió az elégedett felhasználó a világ minden részén, az iPhone fantasztikus! Szép, elegáns, könnyen használható, tetejében többezer app közül válogathatunk az App Store-ból.

Léteznek viszont azok, akik kevésbé elégedettek.

Akik szeretnének kitörni a kötöttségekből, akik szerint az Apple alapértelmezett iOS alkalmazásai bekorlátoznak, mivel az alapjukat alkotó struktúrák nem szabhatóak személyre független programozók, fejlesztők avagy maguk a felhasználók által. Ezek a kevésbé elégedett felhasználók a jailbreakerek, akikkel egészen az iPhone 2007-es megjelenése óta játszik macska-egér fogócskát az Apple.

Elégedetlenkedésük oka könnyen megérthető, hacsak arra gondolunk, hogy Mac-ünket kedvünk szerint testreszabhatjuk, ha pl. levelezéshez nem Mailt, böngészéshez nem Safarit szeretnénk használni, kedvünkre telepíthetünk Sparrow-t vagy Firefoxot, mitöbb, ezeket akár alapértelmezetté is tehetjük.

Nem így van ez az iPhone-nal, ahol bizonyos dolgokban újból és újból az alapbeállítások bukkanak elő. A Mail és a Safari lesz az első, ami betöltődik, figyelmen kívül hagyva, hogy melyik alternatív lehetőséget szeretnénk használni.

Nem vehetjük kezünkbe az irányítást az internetes letöltések, alkalmazások terén sem, csakis az App Store-ból válogathatunk magunknak, abból, amit az Apple elénk tár, amit engedélyez.

Kivéve, ha jailbreakeltetünk.

Mi is az a jailbreak? A jailbreak egy beavatkozás az iPhone (vagy iPad) szoftverébe az Apple által felállított korlátok eltávolítására. Elsősorban azt a célt szolgálja, hogy az App Store szoftverein kívül egyebet is tudjuk telepíteni, s az internetről általunk kiválasztott file-okat is készülékünkre tudjunk tölteni.

A jailbreak nem azonos a függetlenítéssel, amely egy szolgáltatóhoz való kötöttség feloldását jelenti, miközben továbbra is a hivatalos iOS szoftverek fognak telefonunkon futni.

És lassan elérkezünk a lényeghez: megvizsgáljuk az érveket, amik a jailbreak mellett és amik ellene szólnak!

Segítünk hogy el tudd dönteni, mi a legjobb Neked és féltett Apple készülékednek.

5 érv a jailbreak mellett:

  1. Ez a Te telefonod! Hadd tegyél kedvedre bármit, amit szeretnél vele!
  2. Bárhonnan tölthetsz le alkalmazásokat, nem csak az App Store-ból.
  3. Választhatsz mást az iOS alapbeállított programjai helyett.
  4. Személyre szabhatod készülékedet küllemében, hangulatában, hogy egyéniséged több hangsúlyt kaphasson.
  5. iPhone-odról internetkapcsolatot oszthatsz meg Mac-eddel a szolgáltató Mobil Hotspot-ját kikerülve.

A jailbreak nem illegális, bár ez ingoványos talaj és az Apple rosszallását vonja maga után, így garanciavesztéssel jár. (Ez estelg unjailbreak-kel elkerülhető.)

A jailbreak maga, bizonyos jailbreak szoftverek telepítésével történik, melyek lehetővé teszik a Cydia telepítését, amely az App Store-hoz hasonlóan alkalmazásokkal van megpakolva, amelyek közül így már szabadon válogathatunk.

Egy biztos: mielőtt valaki bármi hasonóra adná a fejét, mindenképp készítsen biztonsági mentést.

5 érv a jailbreak ellen:

  1. Megszűnik a garancia!
  2. A jailbreak által eltávolodsz az Apple biztonságos, körbekerített világától, és elmerülsz egy izgalmas, de veszélyes területen, amely teli van jó és rossz alkalmazásokkal, malwarekkel, avagy rosszindulatú programokkal. Kicsit hasonlóképp jársz, mint egy Android user. (A vírusok által hozzáférhetővé válhatnak Apple account felhasználónevek és jelszavak is.)
  3. Az iPhone úgy jó, ahogy van! Legtöbbünk úgy szerti, ahogy van!
  4. A jailbreakkel egy macska-egér játékba futsz bele. Minden egyes iOS frissítés tönkreteszi a telefonodat, ha ráfrissítesz. Ilyenkor nem tehetsz mást, csak ülsz és vársz egy következő, újabb jailbreak megjelenésére, amely napokba, hetekbe, de akár hónapokba is telhet!
  5. Bár a jailbreak adta lehetőségek igen vonzónak tűnhetnek, előre nem látható következményekkel járhatnak. Tapasztalhatod pl. a rendszer gyakori összeomlását, néhány feature és alkalmazás nem megfelelő működését, sőt az akkumulátor élettartamának lecsökkenését is.

https://support.apple.com/hu-hu/HT201954

Hogy mi mást érdemes még figyelembe venni?

Bizonyos esetekben jobb még körültekintőbbnek lenni.  Példaként gondoljuk végig: érdemes vajon kockára tenni az iPhone épségét, stabilitását, amikor azt nem mi magunk vásároltunk önmagunk részére, hanem pl. ajándékba kaptuk azt – akár szülőtől gyerekként, akár főnökünktől céges telefonként?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

szerkesztő, moderátor

5 hozzászólás

  1. iRon242 - 2015.09.04. 13:49

    Ha a telefont előfizetéssel, akciós áromvetted, jogilag csak akkor lesz a tiéd, ha letelt az előfizetésre vállalt hűségidő, vagy kifizeted a megváltásért kért díjat a szolgáltatónak.

    • Rumini - 2015.09.04. 14:46

      Köszi a kiegészítést!

  2. Imi - 2015.09.04. 15:58

    A felsorolt 5 kontra közül pár elég nagy ökörség..

    A garanciát nem veszíted el ha tudod restorolni a telefont ugyanis semmi nyoma nem marad.

    Rengetegen nem ismernek tonnányi jailbreak featuret..

    Control centert úgy testre lehet szabni ahogy akarod.. A felesleges blutooth helyett oda rakhatsz vmilyen más kapcsolót pl mobilnet, de az átlátszóbb dock + 1 ikon, egyszerre több mappa mozgatása, UJJLENYOMAT BEOLVASÁS KÜLÖNBÖZŐ HELYEKRE (pl képek megnyitása) átlátszó hangerő, nincs fekete levágott széle a képeknek. átlátszó kamera.. Freemium játékok kijátszása ;))

    Nem fog összeomlani a telefon ha nem raksz rá mindenféle szemetet, csak azt amire szükséged van. (De ebben igazatok van. Sok szenny tweaktől össze tud omlani)

    Másrészt meg az aksi idő ugyan olyan maradt ha nem jobb, ugyanis lehet olyasmi tweakeket letölteni mint amilyen stamina üzemmódok vannak androidos telefonokra. Kikapcsolja a wifit bluetooth, mobilnetet, animációkat, kontrasztosít, fényerőt le, háttérbeni alkalmazás frissítéseket, spotlight keresést mind ezt EGY GOMB NYOMÁSRA!!!

    Azon a macska egeres dolgon jót röhögtem. Nem kell frissíteni. pl én semmi kép sem fogok ios 9-re menni 8.4-ről ameddig nem lehet jailbreakolni. Semmi pénzért nem válnék meg ettől a luxustól.

    Szóval igen. Nem olyan rossz dolog a jailbreak. Persze ha nem tudod restorolni a telefont akkor bai a garanciának.

  3. Afecto - 2015.09.05. 16:02

    Imi!
    Neked android kell nem IOS.

  4. Zolee - 2017.01.22. 09:27

    Én nem látó felhasználóként vágtam bele a jailbreakbe, amíg iphoneom volt. Ezt a szabadságérzetet az tudja, aki be meri vállalni. Pl. egy gombnyomásra bezártam az értesítéseket notification killerrel, vagy switchspringgel zárható egymás után egy húzással az összes app. Poweralerterrel hangot rendelhettem a gyenge aksihoz, és még sorolhatnám. Tény, hogy ilyenkor néha nagyon meg kell gondolni mit és milyen repoból rakunk fel, de erre meg lehet tanulni vigyázni. Hiányzik az iPhone, de remélem még az életben majd adódik újra, most is van. Elcseréltem egy 16 GB-sre, és ezen már sajnos 9.3.5 van, mert az előző tulaj frissítette, neki nem kellett hozzá JB. Megmondom őszíntén hiányzik a cydia nélküli életem.

Szólj hozzá Te is!