A tabletpiac zsugorodásával az iPad dominanciája is eltűnőben van

Sloan 2015.07.30. 11:58 Apple, iPad, Kiemelt hírek 3 db 228

Bár az iPad továbbra megőrizte vezető pozícióját a globális tabletpiacon, az Apple és a többi gyártó közti rés zsugorodni látszik, csakúgy, mint az egész piac – mutatják az IDC szerdán megjelent adatai.

13729-8751-ipadair2-quad-l

Az Apple piaci részesedése 27,7%-ról 24,5%-ra esett vissza, ami azt jelenti, hogy az eladott iPad-ek száma 13,3 millióról 10,9 millióra csökkent. Ez részben a Lenovo, a Huawei és az LG előretörésének köszönhető. Az Apple fő riválisa, a Samsung, szintén jócskán, 17%-ra esett vissza, ami arra utal, hogy nem csak az Apple, hanem a tabletipar egésze hasonló helyzetbe került.

Az “Other” kategória is zsugorodott bő 1 százalékkal, ami a többi kicsi gyártót tömöríti. A piac egésze összesen 7 százalékos zsugorodást mutatott be, 44,7 millió eladott tablet talált gazdára a negyedévben. Jitesh Ubrani, az IDC elemzője szerint a piac alakulását számos tényező befolyásolta, így például a nagyobb kijelzőjű telefonok megjelenése vagy az, hogy a vásárlók ma már csak hosszabb idő után cserélik új modellre régebbi eszközeiket.

Az ősszel érkező iOS 9 egyik fontos pontja, hogy minél jobban elkülönítse az iPhone-t és az iPad-et. A frissítéssel elérhetővé válik majd az osztott képernyős multitasking, a Mac-szerű billentyűzet és a trackpad-szerű kurzorvezérlés. Az iPad eladások folyamatosan csökkentek hat egymást követő negyedév során. Az iOS 9 mellett azonban egy új 12,9 hüvelykes eszköz bemutatása is várható – az új modell USB-C porttal és nyomásérzékeny Bluetooth stylus-al érkezhet majd. Ezek talán új lendületet adhatnak a piacnak, de legalábbis az Apple-nek etéren.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 3 db

  1. Fehérsólyom - 2015.07.30. 20:46

    Fog ez még változni jócskán! Majd rájönnek az emberek, hogy a telefon méretű készülék mégsem annyira jó, sem munkára, sem szórakozásra. A notebookok meg már nem nagyon kellenek. Persze ehhez az is kell, hogy a gyártok se bénázzak el a dolgokat. Sajnos egy minőségi romlás az várható ahogy az egyre nagyobb tudású eszközök, egyre olcsóbbak lesznek. Eddig még mindennel így volt.

  2. Henderson - 2015.08.04. 12:55

    Szerintem is. Csak addig nézem a dolgokat az iPhone-on míg távol vagyok az otthontól. Ahogy hazaérek átváltok az iPad-re. Tavaly óta függő lettem, a PC meg csak porosodik.

  3. Morgoka - 2015.08.10. 06:54

    Az a baj szerintem az iPad-del, hogy nem lehet vele SMS üzeneteket küldeni-fogadni. Ez pedig óriási hátrány a konkurenciával szemben. Ezen kellene végre változtatni, de úgylátszik sosem fognak. Érthetetlen miért jó az nekik, ha egy készülék szándékosan kevesebbet tud a konkurensektől. Azután ott van még az is, hogy ha az újabb IOS rendszereket régebbi tableteken futtatja az ember, azt veszi észre, hogy rettenetesen belassul, főleg szöveg írásnál. A konkurenseknél ilyen sincsen, tehát ezen se ártana esetleg ügyködni valamit szerintem.

Szólj hozzá Te is!