Minden, amit tudni érdemes: Apple Music kisokos

Skarp 2015.07.01. 11:53 Apple, iTunes, Kiemelt hírek 2 db 1,510

Szóval, ma elindult a várva-várt Apple Music, a Connect, a Beats 1 és az Apple Music Radio formájában. Ezek együttesen képezik Cupertino streamingpiaci inváziójának fő ütőerejét.

applemusicmufajok

Apple Music

A legfontosabb elem, az on-demand szolgáltatás. Előfizetői szabadon játszhatnak le számokat, albumokat, játéklistákat és klipeket. Az Apple elmondása szerint a szolgáltatás 30 millió számmal rajtol el, amivel a nagy rivális Spotify-jal pariba kerülnek nagyjából.

Aki nem tudja mit hallgasson, annak a szolgáltatás friss megjelenéseket ajánl fel, éppen pörgő keresőkifejezéseket, “Csak neked” ajánlásokat, amik algoritmusok és Apple kurátorok által jönnek létre. Mikor regisztrálsz a szolgáltatás a kedvenc zenészeid és zsánereid felől érdeklődik egy buborékszerű felületen.

A tartalmakhoz az iOS Zene appjából vagy az iTunesból férhetünk hozzá. A keresőben az Apple Music-os és helyi fájltalálatok elkülönítve jelennek meg, a találatokat pedig alkategóriákba sorolja a rendszer. Van lehetőség a zenefájlok offline lementésére is. Az Apple Music itthon 5 euróba kerül havonta és 7,50-be a családi csomagban. Jelenleg Apple Watch, a Mac, Windows és az iOS 8.4 kompatibilis eszközökön érhető el. Ősszel jöhet az Android kliens és az Apple TV-s variáns.

Connect

Az új közösségi platform, melynek segítségével a művészek híreket, számokat, képeket, videókat és egyebeket oszthatnak meg az őket követő rajongókkal. Bár bárki követheti a júzereket a Connectben, csak az előfizetők menthetik vagy játszhatják le a Connect tartalmakat vagy likeolhatják a posztokat.

A befuccsolt Pinggel ellentétben itt a júzerek nem készíthetik el saját profiljaikat, de kommentálhatnak a posztokra és megoszthatják a tartalmakat más közösségi oldalakon.

Beats 1 és az Apple Music Radio

Ez mindenki számára ingyenes, ráadásul nonstop rádió, amit New Yorkból, Londonból és Los Angelesből sugároznak. A fő műsorvezetők: Ebro Darden az egykori WQHT DJ, Julie Adenuga a Rinse.FM ex-sztárja és Zane Lowe aki a BBC Radio 1-tól igazolt át. Az általuk szerkesztett adásokat interjúkkal és hírességek által készített műsorokkal vegyítenék. Ez utóbbi kapcsán olyan nevek merültel fel eddig, mint Drake, a Disclosure, St. Vincent, Josh Homme, Pharrell vagy Elton.

A cég az iTunes Radio kezét sem engedte el. Mondhatnánk úgy is, hogy az iTunes Radio nem vész el, csak átalakul. A szolgáltatás mostantól az Apple Music Radio névre hallgat és ment a levesbe pár csatorna, de jöttek újak is. Továbbra is indíthatunk saját csatornákat számok, albumok, vagy előadók alapján és utána finomhangolhatjuk, testreszabhatjuk azokat. Csak az Apple Music előfizetői skipelhetnek számokat végtelenszer.

Jó, de mi lesz az iTunes Match-csel?

Az Apple a két szolgáltatást egymástól független, de egymást kiegészítő szolgáltatásokként definiálja. Az iTunes Match mindössze 25 dollár évente, de nem férhetünk hozzá vele az Apple Music on-demand tartalmaihoz. Aki arra számít, hogy ezzel keresztet vethetünk a Matchre valószínűleg téved. Eddy Cue nemrégiben ugyanis arról beszélt, hogy felemelnék a scan-and-match library méretlimitét 25 ezerről 100 ezerre az iOS 9 őszi elindulásával.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 2 db

  1. Balazs - 2015.07.01. 16:00

    Mo.-n nem elérhető a beats 1?

  2. Indy - 2015.07.01. 19:58

    Segítsetek! Van egy pár szám, ami nincs fenn a könyvtárban, pl. Beatles, ezeket iTunesből szeretném átszinkronizálni, de a hagyományos módszerrel nem engedi, merthogy be van kapcsolva az iCloud zenekönyvtár…

Szólj hozzá Te is!