Még biztonságosabbá válik az iOS

Skarp 2015.06.25. 11:35 Apple, iOS, Kiemelt hírek 0 db 547

Az Apple mindig is nagy hangsúlyt fektetett a felhasználói magánéletének védelmére, ez pedig az utóbbi időben még inkább fókuszba került. Most még tovább javítana etéren az iOS-en Cupertino: a tervek szerint a külsős alkalmazások a jövőben nem férhetnek hozzá pl. a készülékre telepített alkalmazások listájához.

ios9privacy

Amint a változtatások életbe lépnek, a fejlesztők már nem férhetnek majd hozzá az app letöltési adatokhoz reklámcélokra, írja a The Information. Jelenleg a nagy appok, pl. a Facebook és a Twitter fejlesztői férnek hozzá ezekhez az adatokhoz, hogy jobban tudják targetálni hirdetéseiket a felhasználóknak.A fordulat várhatóan az iOS 9 megjelenésével lép életbe, amit ugye – mint tudjuk – ősszel ad majd ki az Apple.

A változásról formálisan beszámoltak már a cég részéről is egy az appok biztonságáról szóló workshopon az idei WWDC keretein belül. Az utóbbi években az Apple komoly erőfeszítéseket tett, hogy meggyőzze felhasználóit arról, hogy saját magánéletük a legfontosabb prioritás a cég számára szemben pl. a Google-lel vagy a Facebookkal, ahol felhasználói adatokat gyűjtenek reklámcélokra.

Tavaly ősszel Tim Cook nyílt levelet intézett a világhoz, tudatva, hogy az Apple nem gyűjt adatokat júzereiről haszonszerzés céljából, mert cége a termékei értékesítésében érdekelt, nem a nem kicsit aggályos forrásokból történő pénzszerzésben. A biztonság és a magánélethez való jog alapvető szempont a hardvereik, szoftverek és szolgáltatásaik megtervezésekor.

Ezt mi sem támasztja alá ékesebben, mint az Electronics Frontier Foundation múlt héten megjelent éves értékelése, amin az Apple a maximálisan elérhető öt csillagból mind az ötöt megszerezte. Eme értékelés azt mutatja, hogy mennyire védi az adott cég felhasználóit a kormányszervek szimatolásától. Csak összehasonlításképpen: a Facebook négyet, a Google és az Amazon pedig három csillagot szerzett.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!