A Spotify visszalő – Újabb vádak az Apple ellen

UP 2015.05.08. 10:21 Apple, iTunes, Kiemelt hírek 0 db 278

A Spotify, melyről széles körben úgy vélik, hogy a cég áll az Apple elleni vádak és nyomozások mögött, most újabb versenyhivatali panaszt tett az ügyben. A cég azt sérelmezi, hogy az Apple 30%-kis sápot kap az in-app purchasekből, és gyakorlatilag Apple-adónak titulálta az összeget.

Beats-Music_Devices_640x

Az Apple ugyanis felszámít egy 30%-os díjat minden App Store-ban történt értékesítésért, mely magába foglalja az előfizetéses szolgáltatásokat is. Ez pedig azt jelenti, hogy amennyiben a Spotify el akarja adna a prémium előfizetéses szolgáltatását – ami általában 9,99 dollárba kerül – akkor meg kell emelnie az összeget 30%-al, vagyis 12,99 dollárra, hogy bevételei ne csökkenjenek. Eközben viszont az Apple továbbra is az alacsonyabb áron tudja tartani a Beats előfizetési díját.

A Spotify és sokan mások a zeneiparban úgy gondolják, hogy az Apple adója tisztességtelen előnyt nyújt az almás vállalat számára a versenytársakkal szemben. A Spotify prémium szolgáltatása alapvetően 9,99 dollárba kerül, és ha az interneten keresztül regisztrálunk, akkor ezen az áron használható a prémium csomag az iOS alkalmazásban is. Viszont amennyiben letöltjük az ingyenes appot, majd az alkalmazáson belül megvesszük a prémium szolgáltatást is, akkor ez a kör már 12,99 dollárba kerül.

Ráadásul ahogy arról már beszámoltunk, olyan vádak is érik az Apple-t, hogy nyomást gyakorolt a kiadókra, hogy ne támogassák az ingyenes szintet is kínáló zenei szolgáltatásokat, mint a Spotify vagy a Youtube. Amennyiben persze ez igaz, az tényleg azt jelentené, hogy az Apple a piaci versenyt akarja csökkenteni, a saját Beats Music szolgáltatása vonzóbbá tétele érdekében.

Ráadásul az Apple kezdetben az új zenei szolgáltatást 5 dollár/hó áron akarta kínálni, mely ellen erősen ágáltak a kiadók a lehetséges bevételkiesés miatt, majd felemelték 7,99 dolláros havidíjtervezetre, melyet ugyanezen okból szintén kénytelenek voltak elvetni. Így alapvetően nem sikerült elérnie az Apple-nek, hogy a versenytársakkal szemben olcsóbban kínálhassa zenei szolgáltatását.

A vállalat várhatóan a júniusi WWDC-n mutatja be az újjáálmodott Beats Musicot az iOS 8.4 részeként és integrálható lesz a meglévő Zene alkalmazásba Maces hozzáféréssel az iTunes frissítésén keresztül. Az viszont egyelőre kétséges, hogy a bejelentés időpontjától elérhető is lesz-e vagy csak később rajtolhat valóban.

 

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!