Az Apple 20 évnyi adókedvezményt kaphat Arizonában

UP 2015.02.20. 12:09 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 330

Az Apple hamarosan Mesában, Arizona államban felépülő globális irányítóközpontja 20 évnyi adókedvezményben részesülhet, köszönhetően az állami törvényhozás által javasolt új szabályoknak.

Apple-solar-farm-Maiden-NC_640x420

A republikánus szenátor, Jeff Dial úgy véli, hogy Arizona állam törvényei – főleg a tervezett módosításokat követően – lehetővé teszik az Apple számára, hogy legalább 10 évig kedvezményesen adózzanak, míg az új törvények előnyét a fenntartható újrafejlesztési projektek terén akár 20 évig is élvezhetik. A törvényhozók állítólag az energiaadó-kedvezménnyel is alkalmazkodnának az Apple-höz, ahogy azt korábban ígérték is a cégnek – amikor még a létesítményt a zafír előállítására használták.

Ezeket még 2013-ban jelentették be, amikor Jan Brewer, az akkori kormányzó felkereste az Apple-t, hogy legyen Arizona állam vezető gazdasági húzóereje. A helyi önkormányzat tovább ösztönözte a céget azzal, hogy az Apple és mások által birtokolt mesai területet független ipari zónának nyilvánította, és 70 százalékos éves ingatlanadó-kedvezményt ígértek a vállalatnak. Mesában eredetileg a GT Advanced Technologies használta a területet a zafír termelésére. Amikor a GTAT csődbe ment az Apple megígérte, hogy újraszervezi a létesítményt és munkahelyeket teremt.

A terveket február elején hozták nyilvánosságra, amikor az Apple bejelentette, hogy 2 milliárd dolláros, teljesen zöld adatközpontot épít Mesában. A létesítményben 150 embert foglalkoztatnak majd teljes munkaidőben, és egyfajta irányítójaként szolgál majd az Apple négy másik amerikai földön található adatközpontjának. Az Apple új globális irányítóközpontja száz százalékban megújuló energiaforrásokkal működik majd, aminek nagy része egy új, helyi napenergia-farmról származik majd. A létesítmény átépítése várhatóan 2016-ban kezdődik. A komplexum addig is otthont ad a zafír kitermelésére szolgáló – a GTAT és az Apple által közösen vásárolt – kemencéknek, melyek a GTAT csődeljárása során értékesítésre kerülnek majd.

 

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!