Igazából az okosotthonról szólt az idei CES

Skarp 2015.01.12. 15:37 Apple, iOS, Kiemelt hírek 0 db 405

smarthome

Az Apple, mint tudjuk nem volt jelen. Sok publicista, szakíró és szakmabeli vélte úgy ennek ellenére, hogy így is képesek voltak ellopni a show-t a jelenlévők elől. Ahogyan azt előre sejtettük, elég erős volt a felhozatal, már ami az okosórákat, fitneszkarkötőket és mindenféle viselhetőket illeti. De az idei CES leginkább a “dolgok internetéről”, az otthonautomatizációról és úgy általában az okosotthonokról szólt. És etéren a HomeKit vitte a pálmát a Las Vegasban megtartott rendezvényen, ezt azért viszonylag könnyen kijelenthetjük.

Pedig a Google Nestje erősen nyitott, 15 partnert jelentett be a nem sokára induló Work With Nest fejlesztői programja keretein belül. E kezdeményezés célja, hogy külsős gyártókat  és azok termékeit bevonja a Nest-projektbe, hogy aztán a már meglévő termosztát vagy füstérzékelő mellé további (nyilván third party) eszközök kerülhessenek és a platform tovább erősödhessen. A Samsung is megvillantotta, mihez is kezdene a SmartThings megvásárlásával: egy központi hub és felhőn alapuló infrastruktúra segítségével fűzné egybe az eszközöket. Az Apple pedig annak ellenére elrabolta a reflektorfényt, hogy 1992 óta nem volt jelen hivatalos minőségében egy CES-en sem.

Volt helyettük viszont végtelen HomeKit certifikációval rendelkező eszköz – Cupertino az ehhez szükséges protokollt tavaly júniusban, a WWDC-n jelentette be. A biztonságos okosotthon kialakítását szem előtt tartó API-ban sokan láttak fantáziát. Az egyik sokat látott termékfajta az okos-konnektor volt, bemutatott ilyesmit az iHome, az Incipio, a GridConnect és az iDevices is. Ezekkel gyakorlatilag bármilyen elektronikus eszközt távirányítással ki-bekapcsolhatunk okostelefonunk segítségével. Ott volt a Bluetoothos Sense fantázianevű zár, amit a Schlage fejlesztett ki – ennek köszönhetően Siri segítségével nyithatod-zárhatod az ajtókat.

Az Elgato olyan Bluetooth-os szenzorcsaládot mutatott be, amelyek a levegőminőségről, páratartalomról, légnyomásról, hőmérsékletről gyűjtenek adatokat, illetve figyelik az energia- és vízfogyasztást. A Chamberlain wifis garázsajtó-nyitót dobott piacra, a piac veteránja, az Insteon pedig egy olyan hubbal rukkolt elő, ami az Insteon igencsak hosszú terméklistáját teszi HomeKit-kompatibilissá. Ami közös ezekben, hogy még nem kerültek piacra, de már elő lehet rendelni őket. Amikor elérhetővé válnak, egészen biztosak lehettek benne, hogy hatalmas címke hirdeti majd a csomagolásukon, hogy Apple kompatibilisek. Ez annak fényében érdekes, hogy bizonyos források alapján az Apple még javában toldozgatja-foldozgatja a HomeKit platformot.

Ahhoz, hogy egy gyártó megkapja a Homekit-badget, együtt kell működnie Cupertinoval, hogy az Apple megbizonyosodhasson a biztos és megbízható működésről. Az eszközöknek ezen felül certifikált HomeKit firmware-t tartalmazó chippel is rendelkezniük kell. Az ebből fakadóan könnyű beállítás és az egész protokoll egyszerűsége vonzotta ide az iDevicest és a hasonló vállalatokat. A cég CEO-ja, Chris Allen úgy nyilatkozott a rendezvényen: “A HomeKit a titkosítás és biztonság tekintetében teljesen más, de ami a legnagyobb különbség, az a beállítás. A Homekit olyan környezetet teremt meg, ami lehetővé teszi, hogy könnyedén jó felhasználói élményt alakítsunk ki. A plug and play mindennapi realitássá vált. Bedugod a terméket, beütsz egy 8-jegyű kódot és készen is vagy, csatlakoztál – semmi wifi-jelszó.”

Allen a platformok jövőjét is jóval realisztikusabban látja. Úgy véli, hogy bár a Samsung SmartThings-es felvásárlása is rejtegethet magában némi potenciált, de hosszútávon csak a Nest és a HomeKit maradhat talpon, a többiekre a fejlesztők kevésbé lesznek hajlandóak fejleszteni. Ez persze túl objektív vélemény, bőven van fejlesztői-felhasználói lehetőség a Samsung rendszerében is. A piac meg majd úgyis elrendezi magának ezeket, mi pedig szokásunkhoz híven érdeklődve várjuk az eredményt.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!