Fényképezz és navigálj!

PRobi 2014.06.06. 18:00 Apple, Egyéb 1 db 1 428

Újdonsággal állt elő a NaviCard alkalmazást fejlesztő NAVEX Europe Kft. A NaviCard 2.0 verziója ismét egy új opcióval bővült, ami nagy áttörést hozhat az ismertségben, jóval a NaviCard kártyák és kiadványok globális elterjedése előtt. 2013 elején számoltunk be először arról az egyedülálló újdonságról, amely iPhone készülékünket alkalmassá teszi arra, hogy nyomdai kiadványokban megjelenő képek segítségével egy szempillantás alatt célra programozzuk készülékünk navigációját.

A NaviCard alkalmazás ingyenes Lite és teljes változatát megjelenése óta 18 000 felhasználó töltötte le a világ közel 100 országából. Magyarországon azonban még ma is csak szűk körben ismerik ezt az igazán különleges alkalmazást. Ennek az az oka, hogy a fejlesztés mögé nem állt egyetlen befektető sem és így reklámkeret híján csak a fejlesztés finanszírozására jut forrás. A fejlesztés finanszírozása magánjövedelemből és alkalmi támogatók adományaiból áll össze. A NaviCard kártyák és kiadványok széleskörű elterjesztése azonban sokkal költségesebb feladat, mint amit a rendelkezésre álló forrás biztosít. Az ismertség bővülése ezért ma még leginkább a hagyományos úton, szájról-szájra ajánlással történik. Most éppen ezt a helyzetet változtatta előnnyé a fejlesztést irányító NAVEX. A fejlesztés ugyanis olyan irányt vett, hogy az alkalmazás már azelőtt is jól kihasználható, hogy a NaviCard kártyák széleskörűen elterjedtek volna.

A NaviCard app fejlesztői egy meglepő újítással rukkoltak elő, ami más dimenzióba emeli a már jól kiérlelt alkalmazást. A NaviCard 2.0 verziója képes arra, hogy egy akár több évvel ezelőtti nyaralásunk során készített digitális fénykép alapján programozza célra készülékünk navigációját. Ehhez egyszerűen meg kell nyitni a NaviCard alkalmazáson belül a fénykép mappát és amint a kiválasztott fényképet megérintjük, azonnal indul a navigáció arra a helyre, ahol a fénykép készült. Így a legeldugottabb helyre is visszatalálhatunk, ahol valaha fényképet készítettünk. Sőt, most már tervezetten is élhetünk a lehetőséggel, ha egy olyan helyen járunk, ahova majd szeretnénk könnyen visszatalálni. Csupán egy fényképet kell készítenünk  a helyen és ezzel megteremtettük a biztos visszatalálás lehetőségét. Természetesen azt is megtehetjük, hogy elküldjük a fényképet valakinek, aki ezzel a képpel odatalálhat a képen látható helyre. Ez nagyszerű lehetőség páros, vagy csoportos találkozók összehozására.

A fényképes navigáció a Föld minden részén használható. A helyszín akár egy homokdűne is lehet a sivatag közepén, amit csak le kell fényképeznünk, ha történetesen elakadnánk és segítséget akarunk odahívni. De nem kell ennyire messzire menni, mert a hétköznapokban is számos hasznos felhasználási lehetőség akad. Gondoljunk pl. egy pláza szabadtéri parkolójára, ahol néha alig találunk rá parkoló autónkra. Ezután elég egy gyors fotó parkoló autónkról. Ha úgy adódik, hogy dolgunk végeztével valóban eltévedünk az autórengetegben csak a készülékünkért kell nyúlni és ott az azonnali segítség. Külföldi városnézésünk után ugyanígy könnyen visszatalálhatunk egy mellékutcában hagyott autónkhoz. Hosszan sorolhatnánk még a lehetőségek sorát, de ezt most inkább olvasóink fantáziájára bízzuk.

Fontos, hogy mobileszközünkön legyen bekapcsolva az az opció, amely automatikusan hozzárendeli a helyszínadatokat a fényképhez. Csak azok a fényképek alkalmasak a fent leírt célra, amelyek egy így beállított mobillal készültek. A beállítás módját a kevésbé gyakorlottak számára a cikk végén közzétesszük. A rendszer sokoldalúsága abban is megnyilvánul, hogy bármelyik okostelefonnal készült kép használható hozzá. Bárkitől kapunk képet, azt használni tudjuk, függetlenül attól, hogy milyen készüléken és platformon készült a kép. A NaviCard 2.0 verzió mindezeken túl a NaviCard kártyák képének eltárolására is alkalmas, amelyeket ugyanúgy böngészhetünk, mint a fényképeket. Ez lehetővé teszi, hogy nem kell magunknál tartani a NaviCard kártyát, NaviCard névjegyet, szórólapot vagy más hordozót, ha azt egyszer már beszkenneltük.

A megújult alkalmazás már hozzáférhető az AppStore áruházban változatlan 10,99 EUR áron, ráadásul az előző verzióhoz képest számos újítás is került bele. A fejlesztők azt remélik, hogy sokan le fogják tölteni az új verziót, annál is inkább, mivel továbbra is csak ez a forráslehetőség áll rendelkezésükre az alkalmazás ismertté válásának felgyorsításához. Az Atlanti-óceántól keletre nem szokatlan, hogy az újonnan kifejlesztett technológiák külső finanszírozás hiányában csupán organikus úton képesek az ismeretlenségből kitörni. Ez a körülmény nyilvánvalóan fékezi az ismertté válás folyamatát. A NaviCard app azonban a jelenlegi képességeivel esélyes arra, hogy a felhasználók tetszését széles körben elnyerje és a növekvő számú letöltések bevételeiből önmaga reklámköltségeit finanszírozva gyorsuló ütemben haladjon az egyre nagyobb ismertség felé.

A 2.0 verziószámú NaviCard alkalmazás a következő navigációs alkalmazásokat tudja célra programozni: Apple map, Google maps, iGO primo, Vodafone, NAVIGON, Waze, TomTom, Sygic.

Mindenki megmaradhat tehát kedvenc és megszokott navigációs alkalmazása mellett, amit a NaviCard alkalmazással még sokoldalúbban tud majd használni azok után, hogy most már a fényképeit is használhatja navigáció indításához. A NaviCard alkalmazás belső terep-navigációja nagyszerű eszköz terep sportok művelőinek, vitorláshajók, jachtok vezetőinek vagy a légisportok kedvelőinek is. Ez az opció toronyiránt navigál a célig ugyanazzal a pontossággal, mint amivel az utasszállító gépeket navigálják célba. Mindezek a lehetőségek olyan eszközzé emelik a NaviCard alkalmazást, amely bármilyen navigációs feladatra megoldást kínál.

Aki rendszeresen használ navigációt, annak mindenképpen ajánljuk a NaviCard app letöltését, mert valóban sok új és hasznos lehetőséget ad hozzá a navigáció használatához, emellett kiemelkedő kényelmet és gyorsaságot nyújt. Aki nem érdeklődik a navigáció iránt, de úgy gondolja, hogy érdemes támogatni ezt a fejlesztést, támogassa azzal, hogy letölti a NaviCard 2.0 verzióját. Meglehet, hogy éppen ezáltal válik majd a navigáció szerelmesévé. Biztosak vagyunk benne, hogy varázslatos élmény lesz megtapasztalni bárkinek, hogy egy már elfeledett helyen készült régi fénykép megérintésére azonnal feltárul a készítés helye és aki akar, oda is navigálhat egyetlen érintés árán.

A digitális fényképek úgynevezett metaadatokat is tartalmaznak, amelyek a felhasználó számára rejtve maradnak, a feldolgozó rendszerek azonban képesek ezeket kiolvasni és különféle célra használni. A digitális kamerák és a kamerával ellátott okostelefonok, tabletek önmaguk állítják elő ezeket a metaadatokat, amelyek összetétele a készülék beállításaitól függ. A GPS egységgel ellátott készülékeknél a kép elkészítésének helyszíne is bekerül a metaadatok közé, ha ezt a beállításokban aktivizáljuk. Ha azt tapasztaltuk, hogy a korábban készített fényképeinket nem fogadja el a NaviCard app, az azt jelenti, hogy nincs aktivizálva ez a funkció. A szükséges beállítást a Beállítások > Adatvédelem > Helymeghatározás >  Kamera melletti billenőkapcsolóval végezhetjük el. A fenti beállítások mellett további feltétel, hogy az okostelefon GPS egysége bekapcsolt állapotban legyen és természetesen az is, hogy a felvétel helyszínén zavartalan legyen a GPS vétel. A fentiek szerint beállított készülék által készített képek alkalmasak lesznek a NaviCard app működtetésére függetlenül attól, hogy melyik platformon készültek.

Ha a fenti képet letöltöd mobilodra, a NaviCard app segítségével rátalálhatsz arra a bokorra, amelyen ez a szép virág nyílik. Nézd meg, hogy virágzik-e még!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. pepe - 2014.06.06. 21:02

    Tetszik,csak drága nekem egyenlőre XD

Szólj hozzá Te is!