Csatasorba állítottuk a JBL hangszórókat

Tian 2013.12.04. 16:39 Apple, Kiegészítők 17 hozzászólás 28 209

A napokban sikerült megkaparintanunk, alaposan szemügyre vennünk és letesztelnünk 3 db JBL hangszórót az ExtremeAudio jóvoltából. Mikor felajánlották a srácok, hogy lenne itt három hangszóró, amit ha szeretnénk kipróbálhatunk, rögtön felcsillant a szemünk és természetesen helyeslően bólogattunk az ajánlatra. Én különösképp azért is örültem ennek, mert pont hordozható Bluetooth hangszóró után nézegettem a neten, és a JBL saját terméke is szerepelt a listámon, így alig vártam, hogy végre kipróbálhassam.

A JBL neve bizonyára sokak számára ismerősen csenghet, nem is véletlenül, hiszen az amerikai cég évek óta kínál minőségi, prémiumkategóriás termékeket a piacon, ár-érték arányban szerintem az egyik legjobb választás, aki a hangtechnikában keresgél, legyen az autó hi-fi, erősítő, hangfalszett, hangszóró, fej- és fülhallgató, de a 30 tűs és Lightning-csatlakozós dokkolók is ide tartoznak. Mellesleg nekem jelenleg is egy JBL GT5-ös mélyláda dörömböl a kocsi csomagtartójában, amivel 100%-ig meg vagyok elégedve és szerencsére évek óta szépen teszi a dolgát.

No de térjünk vissza és nézzük sorjában a következő JBL termékeket, amiket sikerült kölcsönkapnunk egy teszt erejéig. A kínálatban szó lesz a JBL OnBeat Micro Lightning-csatlakozós hangszóróról, a JBL Flip Bluetooth-os hordozható hangszóróról és egy egészen különleges termékről, a JBL Spark nevű kiegészítőről.

JBL OnBeat Micro

A dokkolós hangszórók az elmúlt pár évben egyre nagyobb népszerűségre tettek szert, szinte minden gyártó előrukkolt a saját változatával és pillanatok alatt bekerült az emberek nappalijába. A palettában egészen az apróbb, hordozható termékektől a nagyobb és persze drágább verziókig megtalálható volt minden, csupán a pénztárca szabott határt, hogy ki melyik produktumot választja.

Az iPhone 5 megjelenésével egy kisebb balhé alakult ki a gyártók felől, hiszen az új Lightning-csatlakozónak köszönhetően a régi, 30 tűs dokkolókba nem tudtuk már belehelyezni az új, iPhone 5-ös készülékünket, csupán egy átalakító segítségével. Ez ugye a több százezer forintos termékeknél kínos volt, mert a franc se akart még egy átalakítót hozzátenni, hogy azzal is magasabb legyen a ráhelyezett készülék, új dokkolót vásárolni meg főleg nem.

A JBL OnBeat Micro már Lightning-csatlakozós dokkoló, melybe az iPhone 5, az 5. generációs iPod touch, illetve a 7. generációs iPod nano készülékedet csatlakoztathatod. A dokkoló segítségével további kábelek vagy adapterek nélkül oszthatod meg a Lightning-kompatibilis készüléken lévő zenét. Amennyiben régi, 30 tűs készüléked van, az sem probléma, mert a dokkoló hátulján található USB porton keresztül csatlakoztathatod akár az iPhone 2G, 3/3GS vagy 4/4S készülékedet is.

A JBL OnBeat Micro külsejére nem lehet panasz, egyszerű, de egyben elegáns is. A dokkolóba csatlakoztatott készülék előtt egy be- és kikapcsoló, illetve egy hangerőszabályzó gomb is helyet kapott, így az iOS készülékünk helyet, innen is irányítani tudjuk a zene hangerejét. A dokkoló hátulján egy 3,5 mm-es, sztereó bemenet is található, így praktikus módon lehetővé teszi a kapcsolódást gyakorlatilag bármilyen hordozható audioeszközhöz. Természetesen a dokkolóba helyezett készülék azonnal elkezd töltődni, amint beletesszük.

Ha esetleg magaddal szeretnéd vinni a dokkolót az utad során, az sem akadály, mert akár öt órán át szólhat saját koncerted négy AAA elem segítségével. Még elemkímélő módja is van, amely automatikusan bekapcsol, ha 5 percen keresztül nem érzékel audio jelet (10 perc után, ha hálózatról üzemel), valamint LED-es állapotjelzője tudtodra adja, ha eljött az új elemek ideje.

A hangzással nagyon meg voltam elégedve. A minőségi hangszóróknak köszönhetően még csutkára feltekerve sem torzított. Elől két hangszóró (2 x 2W), illetve jobboldalt hátul egy kis lyuk, ahol a mély hangok szűrődnek ki. Mivel a hangszórók ferdén, az ég felé vannak pozicionálva, így egy 180 fokos szöget le is fed és minden oldalról tökéletesen halljuk.

A JBL OnBeat Micro tökéletes lehet azok számára, akik hazaérve készülékükről azonnal szeretnének zenét lejátszani a kiegészítő segítségével és ezzel együtt még tölteni is tudják. Az ágy mellett elhelyezve akár internetrádiót is beállíthatunk, hogy az ébresszen reggel minket és emellett a készülékünket is teljesen feltölti az éjszaka folyamán. A termék megvásárolható az Extreme Audio-nál mindössze 24.990 forintos áron!

JBL Flip

A JBL Flip egy ideális vezeték nélküli sztereó hangszóró okostelefonokhoz és táblagépekhez. A hangszóróhoz Bluetooth kapcsolaton keresztül tudunk csatlakozni, így nemcsak iOS készülékünkkel, hanem bármilyen Bluetooth képes eszközzel kapcsolódhatunk hozzá.

A hordozható hangszórók egyre népszerűek lettek és szinte mindenki szeretne magának egyet, ami érthető is, hiszen külső áramforrás nélkül képes működni és bárhova magunkkal vihetjük. A JBL Flip vezeték nélkül képes kommunikálni minden Bluetooth képes eszközzel, és a beépített akkumulátornak köszönhetően akár 5 óra folyamatos zenelejátszást kínál. A töltési idő egyébként 3 óra.

A JBL Flip bekapcsolása után elég 3 másodpercig a bekapcsoló gombon tartani az ujjunkat, hogy aktiválódjon a Bluetooth, ekkor piros-kék színben fog villogni, majd iOS készülékünkön a Beállítások – Bluetooth menüpont alatt párosítani az eszközt és már indulhat is a zenebona.

A JBL Flip oldalán egy telefon gomb is helyet kapott, amivel a beérkező hívásokat tudjuk fogadni, ha éppen nem lenne iPhone készülékünk a közelünkben, illetve a készülék tartalmaz egy mikrofont is, így hívásainkat akár ezen keresztül is lebonyolíthatjuk.

A hangzásra sem lehet panaszunk, a tökéletes zenei élményt a 2 x 5W-os hangszóró biztosítja, lapos felületre helyezve a hangszórót pedig a mély hangok is szépen előbújnak. Azt kell mondjam, elég szépen szól a kis tökmag, méretéhez képest meggyőző. Ár-érték arányban az egyik legjobb választás.

A JBL Flip nekem nagyon elnyerte a tetszésemet, egy ilyet biztos be fogok szerezni a jövőben. Nagyon kis praktikus eszköz, például kempingezésnél vagy a strandon, de akár egy grill partyra is jól jöhet, ha szeretnénk egy kis zenét varázsolni körénk. De nemcsak zenehallgatásra használhatjuk, hanem akár filmnézésnél a jobb élmény érdekében vagy például a játékok hangját is kiküldhetjük, így például az autóversenyzés is valóságosabbnak tűnhet.

Majd el felejtettem: a JBL Flip-hez jár egy tok is, amelyben tárolhatjuk és ami egyben megvédi a portól, homoktól és minden külső szennyeződéstől. Mindenképp egy jó pont a gyártónak. A JBL Flip most akciósan megvásárolható az Extreme Audio-nál, mindössze 29990 forintért.

JBL Spark

Tesztünk utolsó hangszórója egy igazán érdekes darab. Első ránézésre én is meglepődtem, hogy valójában mi is akar ez lenni. A Spark fiatalos külsőt kapott, átlátszó borítással, erős fém alkatrészekkel, szövet borítású kábellel és a pont hozzá illő tápkábellel. Más szavakkal a Spark mindenhová úgy illik, mintha oda tartozna.

Ha JBL, akkor jól szól. A Spark dupla hangszórói és a precízen hangolt basszusnak köszönhetően remek hangzást és meglepően nagy erőt tartogatnak. Nem mondanád meg, hogy csak egy hangszóró szól, ameddig nem látod a saját szemeddel, és hallod a saját füleddel, a kedvenc számod részletgazdag dallamait.

A JBL Spark egy Bluetooth-os hangszóró, viszont hálózati áramforrást igényel, így nem tudod magaddal vinni, viszont ha szeretnéd, akár plafonra is felszerelheted, vagy oldalra a falra, a dobozban ugyanis a gyártó ezt is mellékeli, ha netán erre szánnánk rá magunkat.

A navigációs rész, ahol a bekapcsoló, a Bluetooth, illetve a hangerő gombokat találjuk, gumi borítást kapott, tehát teljesen védve van minden folyadéktól. A vagány megjelenés mellett a zenei teljesítményre sem lehet panaszunk, a Spark hozza az elvárt szintet. A JBL Spark megvásárolható az Extreme Audio-nál mindössze 39990 forintért.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója. Korábban a Szifon.com cikkírója, majd 2012-től az iPhoneHungary csapat tagja. Szabadidejében előszeretettel tanulmányozza a fotózás és a videókészítés fortélyait.

17 hozzászólás

  1. Milu79 - 2013.12.04. 18:21

    Az elso termek leirasanal:szazeres helyett szazezres!

    • Tian - 2013.12.04. 21:01

      Köszi-köszi! Javítva! :)

  2. soymi - 2013.12.04. 19:14

    jbl flip nagyon tisztán szól, de kicsit erőtlen, nekem hiányzik belőle a basszus, és csak 1 eszközzel lehet párosítani. jambox kb meretre egyforma, de több eszközzel párosítható és leszedi a tapétát :)

  3. iŐrült - 2013.12.04. 19:25

    Ezeket rendelni is lehet?:O

  4. Zsomac98 - 2013.12.04. 19:33

    Ha valaki hordozható hangszórót akar akkor Jambox! Nekem évek óta megvan, és mit ne mondjak tökéletes! A benne lévő mélynyomó olyan durva, hogyha nem figyelünk leugrál az asztalról! A nyagy tesóját még nem próbáltam de az biztos nagyon kegyetlen!

  5. Tomi - 2013.12.04. 19:45

    És mennyibe került?

  6. Laca - 2013.12.04. 19:58

    Sony RDP-x200i! Szinte MINDENT végigpróbáltam 20.000-700.000 között és ár/érték arányban nekem ez jött be legjobban. 54e-ért szebben szól,mint néhány 100k feletti modell. Jó szívvel ajánlom mindenkinek.

  7. Olahsson - 2013.12.04. 22:30

    Hordozható lejàtszók terèn a règebbi 1-2. Generàciós jbl on stage dokkolók szebben szóltak mint a mostaniak, a nagytesók között pedig a jbl on beat extreme az etalon.

  8. jani_ka - 2013.12.05. 02:06

    Hàt azért a Bose és a Dr Beats ezen a
    téren felülmulhatatlan csak borsos 100 ezer
    felett

  9. Motyon - 2013.12.05. 04:01

    Egy ismerősömnek Denom ban kb akkora mint a dr dre csak durvábban szól. Sajnos az ára is 130 körül van.

  10. Drakoo - 2013.12.05. 19:24

    JBL onbeat ex van otthon. Minősèg-teljesítmény-ár = 5*

  11. q - 2013.12.06. 20:05

    ezeken a teszteken mindig csak röhögni tudok. minimális utánajárással 40 ezerért olyan hangfalszettet, vagy stúdió monitorokat szerzek újonnan, ami letépi az ember fejét. hangfal egy túróst, a micronak semmi hangereje, a flip egy robotdildó, a sparkba meg fagyi való nem hangszóró. designbohóckodás az összes.

  12. Zsomac98 - 2013.12.06. 21:03

    Jambox=40000ft

  13. Motyon - 2013.12.07. 14:59

    Nekem is van egy bluetooth hangszóróm de egyébként én nem hiszem el, hogy egy 50 megás ALAC szám át tud menni veszteségmentesen. Sztem bluetooth esetében sajnos minőségvesztéssel kell számolni.

  14. Bene - 2014.09.28. 21:16

    Szerintem is nagyin jó kis hangfal a jbl flip!
    Azt akarom kérdezni, hogy ha lemerül akkor csak simán dugjam rá a töltőre és 3óra alatt feltőltödik! vagy?
    Előre is köszönöm

  15. Nóri - 2016.07.09. 08:17

    Jbl hordozható hangszórót lehet iphonnal páeosítani?

    • HusztiD - 2016.07.09. 09:18

      Persze! :)

Szólj hozzá Te is!