A harmadik legnépszerűbb programozási nyelv a világon: Objective-C

KeleMan 2012.07.17. 14:17 Apple, Kiemelt hírek 0 db 2 033

Az Apple 2008-ban nyitotta meg az App Store áruházát, melyben mára több, mint félmillió alkalmazás érhető el az iPhone és iPad készülékekre. 2010-ben aztán kifejezetten a Mac számítógépekre szánt programoknak is nyitott egy üzletet Mac App Store néven. Ezzel együtt elindított egy forradalmat is az Apple, melynek eredményeképpen az egyik legnagyobb és legélénkebb ökoszisztémává vált a piacon. Azóta több nagy cég (Google, Samsung, stb.) is őket próbálja másolni. Mert sikeresek.

De mi is áll az App Store és a Mac App Store sikere mögött? Az alkalmazások. Az alkalmazások mögött pedig a fejlesztők. A fejlesztők pedig programoznak. Sokat. Fáradhatatlanul. De vajon miben? Az Xcode alapja az Objective-C, azaz egy olyan objektum-orientált kódolási nyelv, mely lehetővé teszi a fejlesztőknek az iOS és OS X rendszerekre történő programok kiadását.

Az úgynevezett TIOBE index – mely a programozási nyelvek népszerűségét vizsgálja – megállapította, hogy az Objective-C népszerűbbé vált, mint a C++, ezáltal mára a harmadik legnagyobb programozási nyelvvé vált a világon a C és a Java mögött. Az Objective-C és a C++ az 1980-as években voltak igazán népszerűek, mindkét nyelv nagyon hasonló szintaxist használt.

Aztán az Apple úgy döntött, hogy visszahozzák az Objective-C nyelvet a köztudatba, hiszen ez a programozási nyelv volt felelős Steve Jobs másik cégének, a NeXT-nél lévő gépek NeXTSTEP operációs rendszerének. A java még hátravan, – mondhatnánk viccesen, – hiszen a Java nyelv a legnépszerűbb a programozók körében, de érdekes látni, hogy az Apple egyes döntései hogyan változtatják meg a világot.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!