Óriáscégek csatája – Nekimegy az Apple a Google-nek?

KeleMan 2011.07.18. 15:11 Apple, Egyéb, iPhone 4 hozzászólás 141

Egyelőre biztos nem, de a lehetőségeket folyamatosan keresi az Apple. Csakúgy mint régen a Mac gépekkel, a Microsoft Windows operációs rendszere ellen vesztett csatát a cég. Bár jelenleg a Maces számítógépek piaca folyamatosan bővül, a Windows térhódításával az utóbbi 20 évben nem bírt el. Az emberek az ablakokat ismerték meg és még mai nap is nagyon sokan dolgoznak Windows alapú rendszerekkel.

Steve Jobs és csapata mindig is egy érzést kívánt a felhasználóknak adni, egy olyan élményt, amely magával ragadja a felhasználót. Az Apple iPhone készüléke 2007-be piacot robbantott. Megreformálta a mobilipart. Sajnos azonban a rá közel másfél évre megjelenő, a Google által fejlesztett Android platform is az elmúlt 2 évben hatalmas növekedést tudhat maga mögött. Elemzők szerint már napi több, mint 500.000 Androidos készüléket aktiválnak.

Nyilvánvaló, hogy a Google sem akart kimaradni a mobilforradalomból, melyet az új, érintésalapú vezérlésnek köszönhetnek a felhasználók. Ha harc van a piacon, az mindenkinek jó, hiszen folyamatosan fejlődnek a készülékek, valamint az árak is egyre csak csökkennek. A Google előnye az, hogy az Android rendszert úgy alkották meg, hogy a világ vezető mobiltelefongyártói (Samsung, Sony-Ericsson, HTC, LG, stb.) licencelhessék azt. A Google előnye hatalmas, hiszen míg az Apple csodatelefonjából 1 évben 1 új darab érkezik, addig az Androidos készülékek esetében a gyártók csak úgy ontják magukból a különböző formavilágú és tulajdonságú készülékeket. Sokak számára így lehetőséget biztosítanak a gyártók, hogy válasszanak, mind a tulajdonságok, mind pedig a pénztárca vastagsága alapján. Az Apple – egyelőre – ilyet nem kínál. Van az iPhone 4, meg a 3GS.

Az elmúlt napokban viszont végre történt valami nagyon fontos dolog. Másfél év után az ITC (International Trade Commission) az Apple-nek adott igazat, miszerint a HTC a beadványban szereplő 10 szabadalomból kettőt valóban jogtalanul használ. Az ügy érdekessége, hogy tulajdonképpen az érintett szabadalmakat a HTC csak licenszeli az Androidos készülékekben, hiszen magát a rendszert a Google fejlesztette.

Az Apple vélhetően így próbál puhatolózni, hogyan is találhatna fogást a Google birodalmán. A HTC az ügyben annyit lépett, hogy előhúzta az aduászt a tarsolyából és bemutatta, hogy ezen szabadalmakat az S3 Graphics megvásárlása után, – melyért 300 millió dollárt fizettek, – jogosan használják fel. A végleges döntésre decemberig kell várni.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

4 hozzászólás

  1. bGz - 2011.07.18. 18:48

    "Sajnos", "végre"… mintha tragédia lenne, hogy a piacon vannak még más gyártók is. Szeretem az iPhoneom, de örülök, hogy párhuzamosan fejlődik az egész ágazat.

    • KeleMan - 2011.07.18. 20:19

      bGz: Nem, nem az. Gondoltam, hogy páran úgy fogják venni, mintha bajom lenne, hogy az Android a piacon van. Ezzel semmi gond. Az egyedüli baj az, hogy az Apple megalkotott valamit, amiből hirtelen óriási bevétele lett. Aztán jött a Google és létrehozta az Androidot. Lekenyerezte az összes mobilgyártót, hogy ez a jövő. Ezáltal a piacon lévő nagy mobilgyártók mind az Androidot választották. A saját fejlesztések pedig mentek a kukába. Az a bajom, hogy koppintás.

      Egyébként erről Steve Jobs így nyilatkozott: "Ülhetünk és nézhetjük, ahogy a versenytársaink ellopják a szabadalmainkat, vagy tehetünk valamit ez ellen. Úgy döntöttünk, hogy lépni fogunk. A verseny egészséges dolog, de a versenytársaknak létre kell hozniuk a saját technológiájukat, nem lophatják el egyszerűen a miénket."

      Nem mondom, hogy a jót nem érdemes másolni, de amit az Androiddal művelnek az gáz. Szerintem. Ettől még jó telefonok azok is.

  2. Z - 2011.07.18. 23:52

    Ha így vesszük nagyon sok mindent lekoppintott anno az ios is a sinbinaból meg a win mobileból, csak sokkal jobbra csinálták, mert ugye 1 konkrét hardwarerre írták meg a op rendszert és olyan jól ahogyan azt szokták. DE! hagy ne keljen mondanom, hogy az ios5 mekkora android koppintás. A legtöbb újdonság, meg ez a cloudos dolog is már régesrég van az android platformon. Én örülök hogy harcolnak egymással igy nem tudnak monopol világuralomra törni.

    • KeleMan - 2011.07.19. 02:07

      Z: Én erre meg azt mondom, hogy amit az Apple az első iPhone esetében nem adott meg a felhasználóknak, azt megcsinálták a rajongók és elérhetővé tették a Cydiában. Aztán mindezt a Google legálissá tette az Androidban. Az valóban igaz, hogy az iOS 5-be meg az Apple mindezt végre elhozta. De a ki utánoz kit ezek után szerintem már értelmetlen. Valóban harcoljanak, ugyanis az csak nekünk jó!

Szólj hozzá Te is!