Virus Barrier X6 – Víruskereső az iPad-hez

KeleMan 2010.04.10. 14:58 Apple, iPad, Programok 6 hozzászólás 4 536

Noha az Apple iPad csak nemrégen került piacra, az Intego biztonsági cég már be is mutatta az első olyan víruskeresőt, amely a táblaszámítógéppel is kompatibilis. A Mac OS X alapú számítógépek korántsem fenyegetettek olyan mértékben a kártékony programok által, mint a Windows alapú PC-k. Ennek ellenére közbe-közbe azért felbukkannak olyan – elsősorban szűkebb körben – terjedő vírusok, amelyek kifejezetten a Mac platformot szemelik ki maguknak.

Ezért a legtöbb biztonsági cég hangsúlyozza, hogy napjainkban már a Mac OS X sem az a rendszer, amelyet célszerű vírusvédelem nélkül használni. Annak ellenére, hogy a Mac-es világban a vírusvédelem még mindig sokszor háttérbe szorul, az Intego nevű cég ezzel mit sem törődik. A cég fejlesztői ugyanis már az iPad-del is kompatibilissé tették a legismertebb védelmi alkalmazásukat. Az Intego bejelentéséből kiderül, hogy a VirusBarrier X6 szoftver 10.5.5-ös verziója már az iPad-eken is használható, és képes a táblaszámítógép teljes körű vírusvédelmének ellátására. A VirusBarrier X6 volt az első olyan víruskereső, amely az iPhone és az iPod touch esetében is működött, és most elsőként vált elérhetővé az iPad-hez is.

Az Intego felhívta a figyelmet arra, hogy az antivírus legújabb kiadása az iPad támogatás mellett számos funkcionalitásbeli újdonsággal is bővült, így a felhasználóknak érdemes a frissítést elvégezniük. Az iPad nemcsak vírusvédelmi szempontból kezd a biztonsági cégek látókörébe kerülni, hiszen egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy a készülék biztonsági szempontból alkalmas-e vállalati használatra. A Forrester Research szerint az iPad éppúgy meg fog jelenni a céges környezetekben, mint ahogy azt korábban az iPhone is tette. Ebből a szempontból a Gartner is hasonlóan vélekedik. Az igazi kérdés tehát nem az, hogy az IT-biztonsági szakembereknek fel kell-e készülniük az iPad védelmére, és az azzal járó különféle kockázatok kezelésére, hanem az, hogy az új számítógép megérett-e a bevezetésre.

Ken Dulaney, a Gartner egyik elemzője meglehetősen nyíltan fogalmazott, hiszen kijelentette, hogy az Apple újdonsága még nem érett a vállalati használatra. “Úgy gondoljuk, hogy a biztonság és a menedzselhetőség terén nem nyújt megfelelő eszközöket az iPad az offline alkalmazások számára.” – tette hozzá Dulaney. Ugyanakkor jelezte, hogy az iPad több tekintetben is igyekszik lépést tartani a vállalati igényekkel, hiszen belekerült egy bizonyos szintű VPN-támogatás, valamint a vállalati elektronikus levelezés terén is hasonlóan teljesít, mint az iPhone. “Jól működik, és a Microsoft Exchange szerverekkel való biztonságos együttműködése is biztosított” – zárta nyilatkozatát Dulaney.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

6 hozzászólás

  1. Mordon - 2010.04.10. 19:17

    No ennél nagyobb átverést sem nagyon hallottam még :D :D :D

    Víruskereső iPad-ra. No és milyen vírusokat keres és főleg hol?

    Az App Store-ból telepített alkalmazások (köztük ez a csoda is) csak a saját virtuális fájlrendszerét (sandbox) látja, sem a teljes fájlrendszerre, sem a bejövő levelezésre, sem a többi alkalmazás adataira nincs rálátása. Szóval ha töltök fel alá vírust, akkor azt látni fogja, másra teljesen alkalmatlan :D

  2. KeleMan - 2010.04.10. 21:36

    Nem víruskereső iPad-re, hanem iPad-hez! Ez nem AppStore-os alkalmazás, ez egy Mac OS X program, amely az iPad-et is vizsgálja ha csatlakoztatod. Itt leírják a tulajdonságait: http://www.intego.com/VirusBarrier/

  3. Mordon - 2010.04.10. 21:50

    Ez továbbra sem működőképes elképzelés, mert desktop eszközről sem férsz hozzá az iPad fájlrendszeréhez, sem a levelezéshez, sem semmi máshoz. (Még az Apple programja az iTunes is csak a beállításokat szinkronizálja a Mail-el, az adatbázishoz nem nyúl.)

  4. KeleMan - 2010.04.10. 21:55

    Nem használtam, nekem is átvágásnak tűnik, csak hogy elmondhassák, hogy ezt a "feature"-t is támogatják. Valahogy el kell adni a terméket. Persze lehet, hogy fizettek az Apple-nek, hogy hozzáférhessenek valahogy a belső fájlrendszerhez. De szerencsére igen kevés vírus van valóban OSX-re, meg ahogy te is írod, mivel engedélyeztetni kell minden egyes alkalmazást, szerintem kizárt dolog, hogy "vírusos" legyen.

  5. Grb - 2010.12.25. 20:15

    Butaság az egész viruskeresősdi!

    Az ipad egy zárt világ, abba a világba semmilyen program nem teszi se be, se ki onnan a lábát az Apple elözetes jóváhagyása nélkül. Ezt mindenki tapasztalja akinek van Ilyen gépe, és ezt ha akarja elfogadja. És pont ez a nagyfokú zártság eredményezi a biztonságát.

    Én pl.többek közt pont ezért váltottam Apple gépekre, windows/linux pc-k után, mert meguntam az egész viruskeresés bohockodást.

  6. Takács Mihályné - 2017.06.28. 14:27

    Segítségeteket szeretném kérni, nem rég vettem egy IPad Prót s sajnos csak amolyan “amatőr szinten” értek a számítógépekhez. De porzasztóan sok zaklatás ér el hozzám – egyszer 4 vírus, aztán 14,, meg, hogy feketelistán vagyok, – s felajánlanak virusírtást. Sajna nem tudom eldönteni, hogy valósak-e. Én már annyit keresgéltem, de olyan kevés alkalmazás van az én gépemre. Kérlek benneteket, hogy ha tudtok akkor a tanácsaitokkal legyetek a segítségemre. Köszönettel.

Szólj hozzá Te is!