Sony RDP-XA700IP

KeleMan 2012.08.09. 17:47 4 hozzászólás 2 990
Sony RDP-XA700IP

Július közepe óta elérhető és ki is próbálható az iSTYLE üzleteiben a Sony új, X sorozatú dokkolós hangszórócsaládja. 3 modellt fejlesztett a Sony, mi ebből a középső modellt kaptuk kezeink közé. A Sony RDP-XA700IP dokkolós hangsugárzó doboza óriási. Kibontva azt, pedig elénk tárul a lenyűgözően szép formavilágú monstrum. Elöljáróban csupán annyit mondanék, hogy nem csalódtunk benne, sőt magával ragadott az eszköz, de lássuk, mit is tud a “kicsike”.

A készülék technikai tulajdonságait bemutatva azt is mondhatnánk, hogy egy Apple termékkel van dolgunk, ha nem lenne a dokkon feltüntetve a Sony logója. A hangsugárzó kompatibilis az iPhone 3G/3GS valamint az iPhone 4/4S készülékekkel, mindhárom iPad táblagéppel, valamint az iPod touch, iPod nano és iPod Classic modellekkel a 30 tűs csatlakozónak köszönhetően.

A Sony az előlapi dokk csatlakozó mellett még egy AUX bemenetet és egy Ethernet aljzatot is szerelt a készülék hátuljára a tápcsatlakozó mellé. A dobozban a tápcsatlakozóból két különböző fajtát is találtunk, egy Közép-Európában megszokott párhuzamos csatolót, valamint egy Nagy-Britanniában használatosat is. Ezen kívül megtalálható még a kezelési útmutató és egy távirányító is.

A hangsugárzó legjobb, ha nem a legjobb tulajdonsága viszont fentiek mellett a vezeték nélküli csatlakoztathatóság az iOS eszközökre, hiszen WiFi vagy akár AirPlay technológiát is támogat az XA700-as modell.

Az AirPlay technológiának hála a lakás különböző pontjairól is elindíthatjuk a zenét anélkül, hogy csatlakoztatnánk például az iPhone készüléket. De az sem akadály, ha PC vagy Mac gépről szeretnénk streamelni a zenét, hiszen ilyenkor jön a képbe a WiFi hálózat. Az egyedüli megkötés, hogy az iTunes 10.1-es változat megtalálható kell legyen az eszközön és hogy egy ugyanazon hálózatra legyenek csatlakoztatva.

A készülék kialakítása elsőre talán bumfordinak hathat, főleg ha figyelembe vesszük a 3,3 kilogrammos súlyát, de ahogy észrevesszük az apró, mindenre kiterjedő finom részleteket, elmúlik ez az érzés és előjön a prémium felhasználói élmény. A dokk nyitómechanikája nagyon finom, szinte belesimul az ember kezébe a tálca.

A 2.1 csatornás hangsugárzó összteljesítménye egyébként 60W, melyet két darab 48 milliméteres mélysugárzó erősít. A hangszóró esetében a basszus rendkívül erős, és csak maximum hangerőn vettem észre pici torzítást, de ahogy visszavettem a szomszédrobbantó hangerőt egy fokkal, – mielőtt átjött volna a helyi mérges bácsi – mindez kitisztult, rendkívül élvezetessé téve a zenehallgatást.

A burkolat kialakítása és a belső felépítés is segíti a kiváló hangzást. Itt el lehet felejteni a műanyag dolgokat. A hangszórót kívülről lágy szövet borítja be, míg a peremeinél rozsdamentes, szálcsiszolt felület található. A belső elrendezés is páratlan a maga nemében, hiszen a lekerekített formavilágú készülékben a szakemberek kellő eleganciával helyezték el a kettős passzív hangsugárzókat melyek erőteljes basszust és kisebb hangtorzítást produkálnak.

Ez része egyébként a Sony DMC technológiájának is, melyhez hozzájárulnak a hangszóróban megtalálható rázkódásmentes Magnetic Fluid hangsugárzó egységek, melyek szintén a nagyobb hangnyomásért felelősek, valamint egy úgynevezett Clear Phase nevű digitális jelfeldolgozó egység is, mely pedig a hangok pontos visszaadásáért felelős.

A felső irányítópanel bal oldalán találjuk a ki- és bekapcsoló gombot, az iOS eszközökért felelős iPod és Audio In gombot valamint az AirPlay és Link jelzőfényt. A jobb oldalon találhatunk egy Update gombot valamint a lejátszás és szüneteltetés mellett a hangerő szabályozókat is. Természetesen mindezeket a készülékhez kapott vékony távirányítóval is tudjuk szabályozni.

És ha ez még mind nem lenne elég, a Sony egy ingyenes és univerzális iOS alkalmazást is készített a hangsugárzóhoz, melynek D-Sappli a neve. Az alkalmazás letöltésével még hasznosabbá varázsolhatjuk ezt a szuperszexi csodát. A programban lehetőségünk van 7 egyedi órát beállítani, mely a dokkoló használata közben mutatja a dátumot és időt, ezt természetesen automatikusan szinkronizálja is az iOS eszközről.

10 db ébresztőt is memorizálhatunk, melyek az általunk választott időben és módon fognak megszólalni, de lehetőségünk van eltárolni egy adott időre vonatkozóan, hogy mikor kezdje el a zenét és mikor hagyja azt abba. A beépített equalizer segítségével egyedi módon állíthatjuk be a hangmintákat, vagy akár választhatunk a Rock, Classic, Jazz, Pop vagy Dance változatok közül is.

A készülék engem lenyűgözött, prémium kategóriás termék nem vitás. El is gondolkoztatott, hogy visszaadjam-e. Az elegáns külső és a remek belső találkozásánál nem is tudom, mi lehet még jobb. Talán a nagy testvér, hiszen mint említettem ez a középső modell, de van egy még nagyobb XA900-as és egy kisebb X200-as modell is a sorozatban, melyek egyaránt kipróbálhatóak az iSTYLE üzleteiben.

A készülék árát, mely 99.900 Ft-, elsőre borsosnak ítéltem meg, de az eltelt 2 hét alatt, míg nálunk vendégeskedett a kicsike és picit bele is szerelmesedtem, be kellett lássam, hogy ezt a pénzt meg is éri. Tökéletes a maga nemében, aki teheti menjen el az iSTYLE üzletébe és hallgassa meg a kedvenc számát rajta, ha pedig megtetszett, úgy ne gondolkozzatok sokat a vásárláson.

D-Sappli (AppStore Link) D-Sappli
Fejlesztő: Sony Corporation

Besorolás: 4+5

Ár: Free Letöltés

Sony RDP-XA700IP
Sony RDP-XA700IP
Összesen
5

Dizájn

Minőség

Kezelhetőség

Szavatosság

Ár/Érték arány

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

4 hozzászólás

 1. pudva - 2012.08.11. 23:09

  en tegnap vettem egyet, aki nem megalomanias, annak ez lesz a non-plus-ultra. gyonyoruen szol, ha kell hangosan is, eroteljes basszus, airplay mindennel, megeri a penzet. imadom. :)

  • akitos - 2012.09.04. 00:13

   szia.Milyen ? Érdemes venni ?

 2. szoftveres - 2012.08.18. 21:31

  ma sikerült kicsit hangosan a lányom mellett bepöccentenem egy bemutatóteremben…közel szó szerint besz*rás:) (szegényke:)

 3. Stefano_26 - 2013.02.21. 02:37

  Üdv,

  Erősen gondolkodom az XA900-as modell beszerzésén, viszont lenne még kettő versenyzőm:

  Bose SoundLink Bluetooth Mobile II leather edition, illetve

  Libratone Live AirPlay Speaker

  Árban nagyjából ugyanott vannak, és elég komolynak tűnnek ahhoz, hogy jó minőségben, torzításmentesen, finom mély/közép/magas hangokkal hallgathassam a zenéim, de nem tudom melyik s legjobb választás!
  Ha valaki esetleg próbálta a fentebb említett masinákat az megszánhatna egy válasszal! :)

Szólj hozzá Te is!