Sony RDP-M15iP

KeleMan 2012.08.06. 11:28 0 db 1 031
Sony RDP-M15iP

A mai napon iSTYLE-tól nemrég kapott Sony RDP-M15iP hordozható dokkolós hangsugárzót mutatjuk be nektek. A bruttó 35.900 Ft-os áron megvásárolható hangszóró kialakítása a hordozhatóság jegyében született meg a Sony tervezőasztalán.

A készülék 2 db sztereó hangszórót (10W+10W teljesítmény) kapott, melyek mérete 2×50 milliméter, de van itt egy 3,5 milliméteres AUX bemenet, és egy akár 6 órás üzemidőre képes beépített akkumulátor is.

A doboz nem szűkölködik az extra kiegészítőkben sem. A tápcsatlakozó mellett távirányítót és hordtáskát is találunk, de mindenképp kiemelendő, hogy az összes Apple zenelejátszóhoz és iPhone eszközhöz is kapunk még műanyag tartókarokat, melyekkel könnyedén rögzíthetjük készülékünket a dokkolóhoz.

Természetesen az Apple készülékeihez sorra állnak a boltok polcain a különböző kiegészítők, így a hangszórók is. A Sony ezen megoldása mégis kicsit különbözik a többitől. Első ránézésre rendkívül nagynak tűnik a hangszóró, egészen addig, amíg kézbe nem vesszük azt. A mindössze 1,1 kg-os hangsugárzó kialakítása ugyanis rendkívül vékony, így szinte meg sem érezzük a súlyát.

A benne lévő újratölthető akkumulátor pedig lehetőséget kínál akár arra is, hogy egy-egy kirándulás alkalmával magunkkal vigyük az eszközt a hozzá kapott dizájnos hordtáskában. A 6 órás akkumulátor idő egyébként valós adatnak tűnik, én magam 5,5 órán keresztül hallgattam a zenéim rajta.

A 33 centiméter hosszúságú hangszóró számos jó tervezési ötletet rejt, a maga stílusos formájában. Azt is gondolhatnánk, hogy egy teljes értékű otthoni hangsugárzóval van dolgunk, de ez mégis más, lényegesen kompaktabb annál.

A készülék elején található a dokkoló, melynek a közepét megnyomva egy rendkívül finom mechanika segítségével kilép a hangszóró testéből a csatlakozó. A gombot ismét megnyomva pedig vissza is tolhatjuk azt. Olyannyira selymesen sima a mozgás, hogy csak bámultam a Sony technikáját, percekig szórakoztam vele, egyszer sem akadt meg. A már említett tartókarokat ezen állványra pattinthatjuk rá, melyek segítségével az iPhone 3G/3GS, iPhone 4/4S és a sok fajta iPod zenelejátszókat is csatlakoztathatjuk.

Természetesen a tartókarok nélkül is rádughatjuk az iPhone készüléket, viszont ezeket mégis érdemes használni, hiszen a dokkon a készüléket akár 90 fokos szögben el is fordíthatjuk, ebben az esetben pedig a tartókarok nélkül kiesne a készülék, így azonban a hangszóró magába foglalja a csatlakoztatott eszközt, elkezd vele szimbiózisban élni.

A hangsugárzó burkolata fém és műanyag kialakítást kapott. A hangszóró rácsa elől fém, de az összes többi része műanyag. A hozzá kapott hordtáskába – mely egy fűzős harisnyára emlékeztet legjobban – helyezve megkímélhetjük a karcolásoktól is szállítás közben.

A készülék hátulján található a szabványos AC adapter csatlakozó, mely tölti a készülék beépített akkumulátorát és természetesen a rá csatlakoztatott Apple készüléket is. Van még egy 3,5 milliméteres AUX bemenet is, melyre akár más eszközök is kapcsolhatóak. A készülék alján nem sok mindent találunk, de egy tartóláb itt is található, melyet kihajtva stabilabbá tehetjük a dokkoló fekvését.

A hangsugárzóhoz kapott vezeték nélküli távirányító jó szolgálatot tesz, de természetesen a készülék tetején lévő gombokkal is szabályozhatjuk a működést. A bal oldalon található a ki/bekapcsoló gomb, mellette pedig egy led fény, mely mutatja, hogy épp hálózatról, vagy a beépített akkumulátorról üzemel az eszköz.

A jobb oldalon találhatjuk a lejátszás/szünet gombot és a hangerő szabályozókat, illetve egy a hangbeállításokért felelős gombot is. A hangbeállításoknál összesen 3 lehetőség közül választhatunk, van egy Normal, egy Extra Bassy és egy Extra Trebly. Nyilván ezek állítása attól is függ milyen zenét hallgatunk, de sok különbséget nem vettem észre.

A készülék összeszerelésének minősége első osztályú, mégis mikor elkezdtem rajta a zenéket hallgatni hasonlóan a kisebb dokkokhoz itt is észrevehető a feszültség a magas hangoknál. Az extra bassy valóban mélyebben szól, de mégsem hallható olyan nagyon nagy különbség. Nyilvánvaló, hogy ahhoz hogy a megfelelő mély hangokat kiadja magából, vastagabb kialakításra lenne szükség. Természetesen a hangbeállításokkal kicsit javíthatunk a zenéken, de ezt nem kívántam minden egyes számnál állítgatni, így maradt Normal beállításon a cucc.

A Sony RDP-M15iP egy nagyon jól összeszerelt hangszóró lett, de sajnos a műanyag borítás miatt a hangok nem igazán szólnak finoman. Egy kisebb szobában megfelelően betölti a teret, de érezhető rajta a burkolat kialakításából eredő küzdelem a mély és magas hangokért.

Összefoglalva a készülék dizájnja nagyon tetszett, számtalan remek megoldást vonultatott fel a Sony, számtalan kiegészítőt is kapunk a dobozban, de mégis kicsit kettősséget érzek, mivel a hangok lehetnének tisztábbak. Függetlenül attól, hogy ki mire használná természetesen jó társ lehet, főleg ha hozzávesszük a hordozhatóságából fakadó rendkívüli előnyt is. Egy-egy kerti partira ideális lehet, de mivel egy alsó-középkategóriás hangszóróról van szó, ne várjunk tőle túl sokat.

A Sony RDP-M15iP hangszóró megvásárolható az iSTYLE üzleteiben vagy a webshopjukban.

Sony RDP-M15iP
Sony RDP-M15iP
Összesen
4

Dizájn

Minőség

Kezelhetőség

Szavatosság

Ár/Érték arány

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!