WWDC ’23: bemutatkozott az Apple Vision Pro, iOS 17, iPadOS 17, macOS Sonoma, watchOS 10 és az új 15 colos MacBook Air, Mac Studio és Mac Pro

HusztiD 2023.06.05. 21:21 Apple, Apple Vision Pro, iOS, iPad OS, Kiemelt hírek, macOS, watchOS 0 db 332

A várakozásnak megfelelően, magyar idő szerint este 7 órakor vette kezdetét az Apple 2023-as fejlesztői konferenciája, ahol bemutatkoztak a régóta várt új rendszerek, mint az iOS 17, iPadOS 17, macOS 14, watchOS 10 és a tvOS 17. Természetesen az eseményt egy rövid fejlesztői videó vezette fel, majd a vállalat CEO-ja, Tim Cook nyitotta meg, ki apróbb érdekességeket osztott meg az újonnan érkező szolgáltatásaikról.

És talán elmondhatjuk, hogy évek óta ez volt az egyik legjobb előadásuk – no persze nem a szoftverek miatt, hiszen azok kevesebb újdonságot tartalmaztak, azonban az Apple Vision Pro felrakta arra a bizonyos i-re a pontot.

MacBook Air 15, Mac Studio és Mac Pro

Bemutatkozott a félig új MacBook Air széria, ami a tavalyi modellhez hasonlóan csak az M2-es chipet kapja meg, valamint négy új színben lesz elérhető, csak mostantól 15 colos kivitelben. 18 órás üzemidőt ígér az Apple, a következő héten érkezik.

Az új Mac Studio már kicsit combosabb lett, ugyanis az új M2 Ultra chipet kapja meg az M2 Max mellett, így 6x gyorsabb mint a legerősebb Intel processzoros iMac modell. Ez lesz az egyik legerősebb Mac az Apple jelenlegi kínálatában. Viszont aki az abszolút erőházat keresi, annak természetesen az új Mac Pro lesz a választása, amit nagyon rég nem frissített a kaliforniai vállalat.

iOS 17

Kicsit frissítenek az alapvető alkalmazásokon, mint a telefon, így mostantól színesebbek lesznek a kontaktok a telefonkönyvünkben. Lesz egy élő hangposta funkció, amely azt a célt szolgálja, hogy telefonunk kiírja, amit éppen a hangpostára mond a másik fél.

Az Üzenetek appban is lesznek kisebb frissítések, így könnyebben kereshetünk, s nézhetjük meg a nem olvasott üzeneteinket is akár. Ha valaki audio üzenetet küld, akkor azt is kijelzi a telefon, hogy milyen szöveget tartalmaz az üzenet. Könnyedén készíthetünk saját Stickereket is az iOS 17-ben.

NameDrop – könnyen megoszthatjuk mással a saját kontaktunkat. iPhone és iPhone, valamint Apple Watch között működik. Fejlődik az autocorrect funkció, valamint a hangüzenet egyaránt.

Bemutatkozott a StandBy funkció, ami lényegében hasonló lesz, mint amit az Apple Watch-nál megszokhattunk: telefonunk töltése közben kijelzi az időt, dátumot, naptárat, de akár egyéb widget-et is beállíthatunk.

iPadOS 17

Mondhatni, hogy itt is kisebb újítások történtek: widget-ek itt is fontosabb szerepet kapnak, valamint a háttérképet is jobban személyre szabhatjuk a különböző iPadOS 17 funkciók segítségével. Health alkalmazás itt is fontos szerepet kap, illetve ezentúl könnyebben szerkeszthetünk PDF-eket egyaránt.

macOS Sonoma

Ahogyan az iOS és iPadOS esetében, itt is nagy hangsúlyt kap az új élő háttér, valamint widget funkciók: utóbbiakat például jobban személyre szabhatjuk a kijelző bármely pontján. Ezen felül bemutatkozik a Game Mode is, ami teljesen a játékokra fókuszál, hogy minél zavartalanabbul játszhassunk.

Lesz egy új video-konferencia app, hiszen manapság a sok videóhívás és prezentálásnak köszönhetően kell egy olyan megoldás, amivel sokkal jobban előadhatunk és emelhetjük egy újabb szintre a az online megbeszéléseinket.

Safari is szokás szerint jobb és biztonságosabb lett.

tvOS 17 és watchOS 10

Ezúttal kevés újdonságot kapott a két rendszer. A tvOS 17 újratervezett felhasználói felületet kapott, azonban megjelent a FaceTime app.

A watchOS 10 kapcsán az egyik legfontosabb újdonság szintén a widget-ekhez köthető, hiszen a korona által könnyen válogathatunk közöttük a watch face-ünkön. Bringásoknak is fejlesztették az appot, így mostantól sokkal több információt olvashatunk le általa.

One more thing… Apple Vision Pro

Bemutatkozott az évek óta várt és pletykált Apple VR szemüvege. Ez az Apple következő nagy dobása.

Amikor felvesszük a készüléket, lényegében a saját otthonunkat látjuk, ám innentől érkezik a varázs, amit a szemüveg ad, hiszen könnyen módosíthatunk azon, mit és hogyan látunk. Ha van valaki mellettünk, akkor az illetőt is látni fogjuk, valamint ők is látják, hogy mikor látjuk őket a szemüveg által, vagy éppen mikor jelez ki számunkra mást.

A Disney tartott egy igazán ütős előadást, hogy milyen nagyszerű is lesz ez a headset! Ezt követően pedig a technikáról beszéltek az Apple vezetői, melyről majd úgyis lesz videó, amelyben részletesen bemutatják, hogy miképp működik az új termék!

Jövő évben érkezik, s igazán borsos ára lesz: 3 499 amerikai dollárba fog kerülni – egyelőre nincs hivatalos magyar ár. Feltehetően bő másfél millió forintra kell számítani – főleg ha aránynak a Mac Pro induló 6 499 dolláros árát nézzük, ami idehaza 3,3 millió forinttól kezdődik.

Ahogyan azt az előző években megszokhattuk, az új rendszerek ősz folyamán érkeznek. Mától elérhetőek az első fejlesztői béták, míg a publikusokra júliusig kell várni.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!