WWDC ’22: bemutatkozott az iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura, watchOS 9 és az új MacBook Air és Pro

HusztiD 2022.06.06. 20:51 Apple, iOS, iPad OS, Kiemelt hírek, tvOS, watchOS 0 db 1 441

A várakozásnak megfelelően, magyar idő szerint este 7 órakor vette kezdetét az Apple 2022-es fejlesztői konferenciája, ahol bemutatkoztak a régóta várt új rendszerek, mint az iOS 16, iPadOS 16, macOS 13, watchOS 9 és a tvOS 16. Természetesen az eseményt egy rövid fejlesztői videó vezette fel, majd a vállalat CEO-ja, Tim Cook nyitotta meg, ki apróbb érdekességeket osztott meg az újonnan érkező szolgáltatásaikról.

iOS 16

Rögtön az egyik legnépszerűbb rendszerre, az iOS 16-ra esett a főszerep. Az első és legfontosabb, hogy mostantól szinte teljesen személyre szabhatjuk a főképernyőt, akárcsak az Apple Watch esetében. Különböző kisebb widgeteket pakolhatunk ki, hogy még könnyebben leolvashassunk az információkat az appok megnyitása nélkül.

Fejlesztettek az értesítéseken, a fókuszokon, valamint az iMessage is kapott három kisebb újdonságot, mint az elküldött üzenetek szerkesztése, azok törlése, vagy az adott csevej olvasatlanná tétele. A SharePlay funkción is csiszoltak kicsit a fejlesztők kérésére, valamint a diktálás funkción is frissítettek, hogy sokkal könnyebb legyen a jövőben az üzenetek írása és szerkesztése. Az Apple Pay és Wallet appon is csiszoltak kicsit. Például az Apple Pay fizetést támogató helyeken részletre is fizethetünk bármilyen kamat nélkül – mondjuk kérdéses, hogy ez a funkció Magyarországon elérhető lesz-e.

 

Frissül az Apple Maps egyaránt, de itt is igazából olyan újdonságokra számíthatunk, amely nagyobb városokban lesz elérhető. Például megtudhatjuk, ha tömegközlekedést használunk, akkor A pontból B pontba eljutni mennyibe kerül, vagy hol találhatunk az utcán éppen szabad elektromos rollereket. A családi megosztások és felügyelet is nagyobb szerepet kap, így például a gyerekek számára könnyedén új szabályokat állíthatunk be, hogy például mennyit nyomkodhatják telefonjaikat.

Fejlődött a Home app, valamint a CarPlay funkción is csiszoltak kicsikét, amivel sokkal barátibb lesz az autókban az Apple ökoszisztémájának megjelenése.

Igazából elmondhatjuk, hogy akárcsak az előző főverziónál, úgy az iOS 16-nál is az apróbb újításokra mentek rá az almások, amivel még tökéletesebbre csiszolják a rendszert.

watchOS 9

Igazából a watchOS 9 kapcsán is azt kaptuk, amire számítottunk: új számlapokat, ami mellett apróbb funkciókon fejlesztettek. Például most már sokkal pontosabb elemzéseket végez az óra az edzéseinkről. Ugyanúgy fejlesztettek az alvásfigyelésen egyaránt, így sokkal pontosabb adatokat kapunk az alvási szokásainkról.

Ezentúl lesz egy úgynevezett gyógyszerfigyelő funkció, ami arra fog fókuszálni, hogy mikor, milyen gyógyszert vagy vitamint vettünk be, így mindig tudni fogjuk, hogy elfelejtettünk-e valamit, vagy sem, mert az óra értesíteni fog minket.

M2

Erről is szó esett pletykaszinten, s bemutatkozott végre. Mondhatjuk, hogy az M1-es chipek helyét veszi át, sokkal energiatakarékosabb, mégis erősebb processzor lesz. Négy teljesítmény és újabb négy energiatakarékos mag lesz benne megtalálható. CPU-nál 18 százalékkal gyorsabb az elődjénél. GPU szinten 10 magról beszélhetünk és 25 százalékos gyorsulásról.

Új MacBook Air és Pro

Bemutatkozott az új MacBook Air széria, ami nem csak az új M2-es chipet kapja meg elsőnek, ami mellett négy új színben lesz elérhető. Töltéshez visszatért a régóta várt MagSafe megoldás, így a két Thunderbolt port szabad.

A MacBook Pro esetében is ugyanez a helyzet: 20-40 százalékkal lett gyorsabb elődjéhez képest, ami mellett energiatakarékosabb. Mindkét gép megkapta a gyors töltés funkciót, így fél óra alatt 50 százalékig tölthetjük fel a gépeket.

Következő hónaptól lesznek elérhetőek az új gépek, s természetesen az M1-es chippel szerelt MacBook Air is piacon marad belépőszintű laptopnak.

macOS Ventura

Megjelenik a Stage Manager, ami által sokkal könnyebben kezelhetjük azt, ha egyszerre több alkalmazás van megnyitva. Kevésbé figyelemelterelő és zavaró, mégis szem előtt van minden. A Mail alkalmazással is sokkal produktívabbak lehetünk, ugyanis beidőzíthetünk emaileket, valamint vissza is vonhatunk elküldést követően. Ezen felül pedig számos apróbb újdonság vár ránk, mint a Continuity funkció videóhívások közben.

Igazából itt is a kisebb újdonságokra gyúrtak rá az almások, akárcsak a többi rendszer esetében. Természetesen ősszel érkezik az új macOS.

iPadOS 16

Megjelent a Collaboration funkció, ami által a barátainkkal könnyedén szerkeszthetünk például egy dokumentumot, amin közösen dolgozunk. Természetesen ez akár egy iMessage beszélgetésből is elindítható könnyedén.

A játékosoknak is tovább kedveznek az almások a Metal 3 által, akárcsak a macOS Ventura esetében, valamint a multiplayer funkcióra is rágyúrtak.

Reference Color – ez a funkció lesz a leghasznosabb a pro felhasználók számára, hiszen minden készüléken egyformák lesznek általa a színek – kép és videószerkesztésnél pedig ez elengedhetetlen.

Ahogyan azt az előző hetekben megszokhattuk, az új rendszerek ősz folyamán érkeznek. Mától elérhetőek az első fejlesztői béták, míg a publikusokra júliusig kell várni.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!